Ai vrut să stai într-un oraș mare, trepidant, cu multe oportunități profesionale, culturale, sociale, dar în care edilii nu au aflat că dreptul la aer curat e un drept fundamental? Am o veste proastă pentru tine: tu va trebui să te îngrijești de calitatea aerului pe care îl respiri măcar în casa ta. Pentru că activiștii de mediu nu prea au spor pe la noi… Iar statisticile medicale spun că aerul pe care îl respirăm e răspunzător de prea multe boli grave ca să ignorăm calitatea lui. Și mai spun ceva statisticile, ceva poate părea un paradox: ne temem de poluarea din exteriorul casei, dar uneori poluanții din interior sunt mai toxici decât cei de afară. De două până la cinci ori mai toxici, uneori și mai mult. Soluția pe care am ales-o eu să-mi asigur un aer bun de respirat pentru mine și familia mea 🙂 – un aparat de purificat aerul și nu unul oarecare, ci Dyson. Pentru toate motivele din lume, dar în principal pentru cele mai sigure filtre HEPA și tehnologia de suport, cele care fac diferența între un câștigător detașat și restul plutonului.
Știți reclama aia faină cu băiatul cam ipohondru, ce poartă mască în interior când își zugrăvește dormitorul cu un anume var și la sfârșit se uită candid la tine și spune: “și asta, cum să zic, mă liniștește”? Așa și eu: dacă am purificatorul de ultimă generație de la Dyson în casă, sunt mai liniștită. 🙂
Motive tehnice
Are integrat un filtru de carbon activ ce elimină gazele și mirosurile, precum și un filtru HEPA pentru captarea virusului H1N1! (Nu, n-am scăpat, după cum bine știți deja și după cum veți vedea în povestea personală imediat.)
Această jucărie estetică are cel mai avansat sistem de filtrare de la Dyson – combină un senzor de formaldehidă precis, în stare solidă, cu un filtru catalitic unic care distruge în mod continuu formaldehida (de aceea filtrul acesta nu trebuie înlocuit niciodată). Filtrul HEPA captează 99,95% din particulele cu dimensiunea de 0,3 microni.
Sistemul de igienizare a aerului este completat cu funcția smart, Air Multiplier™, 100% etanș, pentru a purifica întreaga încăpere. (Un efect conex minunat al acestei tehnologii este că se adună mult mai puțin praf pe mobilă, pe jos, pe pervaz!)
Am trecut și eu prin faza cu plantele de apartament cu denumiri complicate (mă rog, în română, unele au denumiri haioase, gen limba soacrei) și însușiri minunate, care oxigenează aerul noaptea în mod natural și îl și curăță de tot felul de mizerii – benzen, formaldehidă, tricloretilenă, xilenul și toluen, le trebuie doar apă, nici aia prea multă, și unora și ceva lumină. Dar în afară de crăciuniță o dată pe an și niște crizanteme, toamna, n-am prea putut trăi cu ele. Mie îmi trebuie culori multe, nu doar verde, vreau flori, flori. 🙂 Deci am trecut la următoarea soluție – purificatorul.
Povestea mea cu Dyson Purifier Cool™ Formaldehidă TP09
Când l-am primit, pe cutie era mare scris
2în1: Purifică și reîmprospătează. Captează polenul, praful, alergenii și virusul H1N1
Dar nu mi-am imaginat atunci că foarte curând aveam să verific dacă ce scria acolo era adevărat…
Desigur, nimeni n-a crezut că virusul care a făcut prăpăd acum trei ani (când a trecut timpul?…) va dispărea după ce-și va fi făcut numărul și n-o să mai auzim de el. De vreo câteva luni, în plină căldură, numărul cazurilor crescuse iar, doar că simptomele erau mai ușor de gestionat.
Știau că au Covid doar cei care se testau și prin urmare se și izolau. Restul cred că au luat-o drept o răceală și au dăruit generos viruși în stânga și în dreapta. Pentru că în fiecare zi auzeam de 1-2 persoane infectate. Până când m-a ales și pe mine drept gazdă. Am știut pentru că m-am testat și m-am izolat.
Primele două-trei zile am fost ca un șnițel vienez, pentru că cine nu iubește pastilele și se crede vitează? Eu. Până la urmă am cedat și am luat niște antiinflamatoare, că nu mai mergea fără.
Dacă aș fi fost singură în casă, nu era bai. Dar era mama la mine, 91 de ani, nici fragilă, dar nici vreo super-rezistentă. Și asta mi-ar mai fi lipsit să se molipsească. Azi sunt convinsă că, dacă mama n-a luat virusul, locuind într-un apartament în care nu se puteau organiza “circuite” separate, “vinovat” e purificatorul și vestitele lui filtre HEPA.
Cât am fost descrescător pozitivă, opt zile, purificatorul a funcționat în camera mea în modul automat conceput pentru a gestiona calitatea aerului și a reporni doar atunci când este necesar. Am aerisit de două ori, dimineața și seara, în restul zilei și noaptea, de calitatea aerului s-a ocupat purificatorul. Eu mai reglam (din aplicație, super comod, dar are și telecomandă fancy) doar intensitatea fluxului de aer sau schimbam programul de zi cu cel de noapte (mai silențios).
Pentru mine a fost verificarea ca la carte a promisiunii din prezentare: curăță aerul de particule atât de mici cât sunt virușii. Când ieșeam din cameră, cu mască, nu eram încărcată de viruși! Când mama a mai deschis ușa, din obișnuință și de grijă, să vadă cum mă mai simt, aerul din cameră nu era un pericol!
Acum sunt bine și liniștită, cum vă spuneam la început. Respir un aer mai curat în casă la mine, unde petrec de fapt cel mai mult timp, și mă pot gândi altfel la viață. Mai cu optimism, așa. Ceea ce vă doresc și vouă.
Vă las și un cântec fain: “sometimes, all I need is the air that I breathe and to love you”. 🙂
Citiţi şi
1 din 10 tineri vor suferi de pierderi de auz grave până în 2050. Ce recomandă specialiștii
De ce ai nevoie de un purificator de aer la tine acasă
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.