Deşi fugim de ea, deşi încercăm să facem orice ca s-o alungăm, iar copiilor noştri le oferim pe tavă, în supradoze uneori, televiziune şi dispozitive inteligente, totuşi nu este nocivă. Dimpotrivă, ajută. Plictiseala este bună – căci despre asta este vorba – mai ales în prima parte a vieţii, când stimulează imaginaţia. Mai multe studii au arătat că pe copii activităţi precum privitul excesiv la televizor îi împiedică să-şi dezvolte capacităţile creatoare, aceştia preferând ideile „de-a gata”, fără să-şi mai bată capul în a găsi răspunsuri proprii. Mai mult, este afectată şi empatia (capacitatea de a ne pune în situaţia celuilalt, care are la bază tot imaginaţia), dar şi capacitatea de a iniţia şi susţine schimbarea.
Plictiseala este mai degrabă o poartă către sine. Un timp pe care să-l petrecem, copii şi adulţi, doar în compania propriei persoane şi a propriilor gânduri, departe de bombardamentul zilnic din exterior. Un pretext pentru visare, introspecţie şi autocunoaştere. Iar asta stă la baza descoperirii talentelor şi înclinaţiilor inclusiv artistice, constituindu-se într-un beneficiu major pentru dezvoltarea psihică a copiilor.
În fond, a da frâu liber imaginaţiei nu este doar o metaforă, ci un mod de a ne ajuta mintea să funcţioneze mai bine. Şi sunt sigură că deja aţi probat asta pe pielea proprie. Oare de câte ori, în timpul unor activităţi de rutină, nu v-au venit nişte idei bune sau n-ați găsit, ca prin minune, soluţia salvatoare? Un răspuns pe care îl căutaţi de ceva timp? Şi asta pentru că v-aţi lăsat mintea liberă să zburde…
Mi se întâmplă adesea, când gătesc, ca mâinile să robotească singure, „pe pilot automat”, iar gândurile să ajungă pe unde nici nu visam. Aşa mi-a venit şi ideea care mă va slava la acest sfârşit de an. De sărbători, niciuna dintre prietenele mele n-o să rămână fără o mică atenţie din partea mea și nici eu n-o să ajung la sapă de lemn. 🙂 Ştiam deja ce le place cel mai mult femeilor, iar acum ştiu şi ce am de făcut!
Deci… cum spuneam, plictiseala este, mai degrabă, o oportunitate şi nu un semn rău. Mai ales că, pe măsură ce creştem, să te plictisești e chiar un mic lux!
Citiţi şi
Vin Sărbătorile, vin! Dar dacă ai cardul de tichete cadou Edenred, nu te doare capul
Jurnal de Arizona – Femeia care îmbrățișează cactușii
De sărbători mi-e cel mai dor de tine
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.