Plastic is not fantastic (I)

15 May 2017

Undeva în oceanul Pacific există o insulă de plastic. Unii cercetători susţin că este de dimensiunea Texasului, alţii spun că este de două ori cât teritoriul SUA.

Deşi este uriaşă, insula nu este vizibilă din spaţiu, fiind, de fapt, o supă adâncă formată din catralioane de catralioane de bucăţele de plastic transparent.

Plasticul reprezintă 90% din cantitatea totală de gunoi care pluteşte în oceanele lumii. Peste 1 milion de păsări de mare şi mamifere marine sunt ucise de plastic în fiecare an. S-a descoperit că zeci de specii de cetacee, peşti, broaşte ţestoase şi păsări au plastic în sau în jurul corpului.

platic ocean 2

Iar noi, oamenii, nu suntem deloc feriţi de această epidemie. Peste 93% dintre americanii cu vârste mai mari de 6 ani au fost testaţi pozitivi la testul care identifica în organism prezenţa unei chimicale plastice. Ce înseamnă asta? Că plasticul absorbit ne modifică inclusiv activitatea hormonală, îmbolnăvindu-ne.

50% din plastic este de unică folosinţă, de la pahare şi tacâmuri, la paie, pungi, sticle de suc. E atât de mult plastic aruncat în fiecare an încât ar putea acoperi circumferinţa Pământului. De 4 ori. Iar plasticul are viaţă lungă, ca a unui stejar. Ca a unui măslin.

Îi trebuie 500-1.000 de ani ca să dispară, ceea ce înseamnă că nici măcar nu am început bine să producem plastic şi deja am acoperit 40% din suprafaţă oceanelor cu pungi care, tocate mărunt de valuri, sunt fracturate în particule atât de mici încât pot fi risipite pe fiecare kilometru din fiecare plajă din lume.

Iar în acest moment, cu toată tehnologia, ştiinţa şi progresul nostru, nu recuperăm şi refolosim decât 5% din plasticul pe care îl producem.

Ceea ce înseamnă că, în ritmul infernal în care îl producem, în 10-15 ani vom pluti pe mări de plastic, vom privi tornade de plastic şi vom avea stomacuri pline de plastic.

Sau nu.

Dacă începem să facem ceva.

Să fim atenţi la ce cumpărăm, ce mâncăm, ce aruncăm, cu ce ne îmbrăcăm. Primul pas este să începem să refuzăm paiele, pungile, linguriţele, sticluţele, bentiţele, agrafele, bijuteriile, cutiuţele din plastic.

Al doilea pas este să începem să ne uităm la etichete, să vedem unde sunt fabricate, din ce sunt fabricate, de către cine sunt fabricate. Dacă sunt făcute într-un sweatshop în Bangladesh sau într-un beci în China, să nu le cumpărăm şi, astfel, să perpetuăm mizeria unor oameni şi profitul unor gunoaie.

Al treilea pas este să începem să gândim pe termen lung, aşa cum făceau bunicii noştri. Să ne luăm lucruri durabile, fie că sunt pantofi sau oglinzi, noptiere, eşarfe sau truse de bărbierit.

Dar cine are timp să facă asta, să hălăduiască prin magazine, să întoarcă etichete, să verifice texturi, să fie atent la Bangladesh, viaţă lungă, bani în pungă (dar nu una de plastic)?

Nu e cazul să vă daţi de ceasul morţii şi să îl luaţi pe Nu în braţe.

Nu se poate. Nu am timp. Nu mă interesează, eu oricum nu apuc să mai trăiesc până când pământul nu o să mai fie vizibil de sub munţii de plastic.

NU E ADEVĂRAT.

Puteţi să faceţi alegeri curate, etice, mai bune pentru copiii voştri. Trebuie doar să ştiţi unde să mergeţi.

Toată această vara, în cadrul campaniei #Plasticitsnotfantastic, vom vorbi despre locuri, oameni şi biznisuri curate.

Locul 1.
Shopul online MrPostman.ro 

mr postma

Paradis bio-etic-eco.

Fiecare produs a fost ales cu grijă, investigat, cântărit, măsurat. Care e amprenta de carbon, cine sunt cei care îl produc, ce fel de politică fac, de unde îşi cumpără materia primă.

Branduri exclusiv pe mrpostman.ro: Amelia Rope, Anassa Organics, Banana Studio, Baumgarten Di Marco, Bellroy, By Mutti, Carlotta Scarabeo, Cecilia Eduards, Co. De Provence, Cool Projects, Dr Harris, Elvang, Fabrik, Jimmy Lion, Kajsa Cramer, Lakrits, Liftoff, Ligne W, Lovat and Green, Men’s Society, Ogon, Paper Shoot, Pernille Corydon, Pijama, Rains, Sandqvist, Sophia.

Nouă ne-au plăcut:

mr postaman

Din colecția CoPe (copper și rope), colier reglabil din sfoară și cupru Carlotta Scarabeo, 249 lei

Fiecare piesă a colecției, realizată în întregime manual în Italia, poate fi personalizată cu finisare de alegere. Elementele industriale din cupru sunt supuse la baie galvanică (în aur și argint), procese de oxidare accelerate și zgâriate și, în final, vopsite. Închizătorile sunt din cupru cu magnet.

mrpostman

Brățară unicat Baumgarten di Marco, reglabilă, lucrată manual, din argint 925 și rodiu, cu diamant brut, 990 lei. Jenny Kask, designerul firmei, a câștigat premiul Swedish Fashion Talent 2017.

mrpostman 3

Rucsacuri suedeze SANDQVIST, urbane, simple, funcționale și frumoase, 28 x 36 x 17 cm, cu spațiu pentru laptop 15″ și iPad. 449 lei 

mrp

Rucsac SANDQVIST, 25 × 37 × 11 cm, piele tabacită vegetal și canvas, cu manșon integrat laptop/iPad în partea din spate și un buzunar interior cu fermoar, 690 lei. 

mrpostman 5

Eșarfa artizanală Navajo by Lovat and Green, din bumbac, țesută și imprimată manual, 2x1m, design spaniol, fabricată în India, 299 lei 

mrpostm

OGON DESIGNS este inventatorul portofelelor de aluminiu, iar portofelul Stockholm a fost primul lansat cu un succes enorm pe piață: ușor, rezistent la rugină, 100% reciclabil. Încap 12 carduri, bacnote, carte de identitate, permis de conducere. Oferă protecție împotriva furtului de date electronice. 157 lei

clutch aluminiu mrpostman

Clutch Ogon, aluminiu, RFID Safe, proiectat și realizat în Franța, 690 lei

mr post cycladic thinker

Inspirata de sculpturile cicladice antice, colecția ” Gânditori Cicladici” de la SOPHIA este în armonie cu motto-ul brandului: ” Enjoy Thinking”. Ceramică, 9 x 9 x 23 cm, 1,3 kg, 210 lei.

Vouă v-ar putea plăcea altele: hainele de ploaie (vine Electric Castle, Untold… :)), obiectele decorative pentru casă, ceștile pentru cafea… Cercetați!

***

Doamnelor şi domnilor, începe vara. Care nu e ca iarnă. Iarna, zăpada acoperă gunoaiele. Vara, sunt peste tot, în apa mării, în creierii munţilor.

Mr. Postman şi Catchy vă invită să începem lupta împotriva plasticului.

Era să strigăm jos plasticul!!! dar nu asta e ideea, că deja e jos. 🙂
Moarte plasticului!!!!



Citiţi şi

O nouă cercetare oferă primele recomandări privind evaluarea exactă a amprentei de carbon a cultivării cafelei

Fii tu, fii slabă, uită-ți independența, lasă-te cucerită și alintată

Nestlé lansează VeggiePorția – o metodă nutrițională pentru mese echilibrate pe bază de vegetale

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro