Când muşcă, pişcă şi sari!
Asta e originea celor mai faimoase dansuri populare din Italia: Tarantella şi Pizzicata.
Trebuie să ne-ntoarcem în timp, în vremea când nu era mai nimic pe nicăieri.
Printre stânci şi bolovani arşi de soare se iţea câte-o casă, cu vreo două capre legate de un par. Mai depărtişor era un pâlc de măslini, ceva smochini săbatici şi vreun petec de pământ cu grâu. Drumurile erau cele făcute de picior şi legau o astfel de casă cu alta asemenea ei.
Bărbaţii mai plecau cu oile, mai dispăreau la târg să cumpere câte ceva, mai se întâlneau între ei la un pahar de vin aspru…
Femeile ştergeau, curăţau, alăptau, legănau, găteau, spălau şi iar alăptau şi iar curăţau, udau, măturau…
Nu era nimic! De unde supermagazine (că acum se merge la shopping!), de unde reviste, televizor, radio, internet şi săli de gimnastică?
Nu era nimic altceva de făcut, decât să ştergi şi să cureţi la nesfârşit!
Uneori aplicau tactica păianjenului! Când vreo femeie nu mai rezista, când o copleşea izolarea şi o apuca nebuneala… declara că a fost muşcată de tarantulă, păianjen veninos răspândit în sudul Italiei.
Conform credinţei populare, veninul provoca melancolie, stări depresive, convulsii şi o mare agitaţie fizică.
La poarta “bolnavei” soseau vreo doi–trei lăutari oarecare, chemaţi în grabă de neamurile femeii cu pricina. (Între timp, ea avea grijă să se vaite, să tremure, să strige…)
Cântecul vesel şi iute zgâria cerul şi femeia dansa până la epuizare. Sălta şi se-nvârtea într-un ritm din ce în ce mai aprig.
Se elibera de toate grijile şi ieşea la iveală toată senzualitatea pe care, de altfel, o fereca straşnic. Nu mai exista nimic decât o uriaşă pasiune care se dezvăluia în faţa tuturor, fără ruşine!
Cădeau toate barierele impuse de o lume care nu oferea nimic, dar usca şi inima!
Odată terminat totul, femeia se întorcea la mătura ei şi la oalele de pe foc… cu gândul la viitoarea pişcătură!
Citiţi şi
Femeile mature vs femeile imature
Bijuteriile pentru bărbați – între tradiție, simbolism și stil personal
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.