Pisicile și sensul vieții

Cartea “Filosofia felină” e asemenea unui profiterol. Cu un profiterol împaci multe gusturi: îi mulțumești pe iubitorii de înghețată, dar și pe cei cărora le plac prăjiturile ori frișca. În același mod, cartea menționată îi va atrage pe cei cărora le place filosofia, psihologia și nu le sunt indiferente pisicile. În cazul în care nu vă plac animalele, dar vă pasionează filosofia ori psihologia, sigur vă va încânta această carte. Chiar și cei care trăiesc în sferele înalte ale cercetărilor academice vor aprecia călătoria prin pădurea de înțelesuri filosofice și repere literare. Iubitorilor de feline le promit un arsenal de citate amuzante despre pisici. Unele dintre ele sunt bune de pus pe tricouri.

John Gray, autorul cărții este fost profesor la Oxford, Harvard, Yale și London School of Economics. Aidoma unei pisici care se joacă cu un ghem de ață, autorul – cu un fin umor englezesc – rostogolește ghemul unor concepte și idei, făcând slalom printre numele sonore ca: Aristotel, Seneca, Epicur, Budha, Lao Tze, Spinoza, Pascal, Descartes, Schopenhauer, Michel de Montaigne, Nietzsche, Hobbes, Berdeaev, Hampshire și alții.

Tema cărții (anunțată chiar de autor) este despre natura pisicilor și ce putem noi învăța de la ele. Însă discuția despre pisici este, desigur, și pentru a capta atenția. Micile feline dețin locul întâi în industria marketingului conform analizelor statistice, fără de care nu putem afirma nimic cu certitudine.

Nu există nicio dovadă reală că oamenii au “domesticit” vreodată pisicile. Se pare că, mai degrabă, pisicile ar fi descoperit valoarea potențială a oamenilor.

Care este secretul unei vieți fericite? De ce să îți iubești semenii și cum poți fi iubit de ei? Cum să supraviețuim pierderii inexorabile a tot ceea ce ne este drag? De-a lungul timpului, mințile luminate au încercat să dea răspunsuri unor întrebări existențiale despre iubire, atașament, moarte, etică. Potrivit filozofului John Gray, putem să deslușim anumite sensuri și cu ajutorul filosofiei de viață a pisicilor. Detașarea și imperturbabilitatea acestora amintesc de virtuțile unui călugăr, iar vigilența lor se aseamănă cu cea a unui samurai.


Unul dintre capitolele cărții se intitulează îndrăzneț “Pisicile și sensul vieții”. Gray ne spune că “viața bună pentru fiecare dintre noi nu se alege, ci se găsește”. Autorul afirmă că: “Viața bună nu este cea pe care ai fi putut-o duce sau cea pe care ai putea-o avea în viitor, ci viața pe care o trăiești acum. În acest mod, pisicile pot fi profesorii noștri, pentru că ele nu duc dorul vieților pe care nu le-au trăit”. Cu alte cuvinte, am putea să luăm aminte la pisici cum să trăim în modul AICI și ACUM.

Citiți și De ce iubim atât de mult pisicile

Autorii manualelor de filosofie și psihologie ar putea să recomande cartea drept lectură suplimentară. Astfel, copiii ar înțelege mai ușor anumite concepte.

Acest text nu este o recenzie, așa cum nici autorul cărții nu-și propune să facă o cercetare științifică încorsetată de rigorile metodologice. Textul meu este doar o recomandare de lectură și reprezintă un punct de vedere, subiectiv desigur, al cuiva care iubește filosofia, psihologia și nu în ultimul rând pisicile.

La final, vă las un citat din cele zece ponturi feline despre cum să ai o viață reușită. E de actualitate pentru ce se întâmplă acum pe Facebook și nu numai:

“Nu încercați niciodată să convingeți ființele umane să fie rezonabile. A încerca să convingi o ființă umană să fie rațională e ca și cum ai încerca să înveți o pisică să fie vegană. Ființele umane folosesc capacitatea de a raționa pentru a-și consolida convingerile, rareori pentru a afla dacă nu cumva ce cred e fals sau nu. Se prea poate ca faptul să fie unul regretabil, dar nimeni nu poate face nimic în această privință. Dacă iraționalitatea umană vă frustrează sau vă pune în pericol, luați distanță”. (John Gray)

N.B. Poza cu pisica e pentru atenție, desigur, în maniera autorului. Se poate intitula “M-am pus cu burta pe carte“.

Pe Candice o găsiți aici

(n.red: poate vă interesează rasele de pisici în vederea adoptării uneia ca membru al familiei, inclusiv dintre cele rare cum ar fi pisica sfinx, sau deja aveți patrupede care latră și casa e plină de accesorii caini. :))

Curaj, și tu poți scrie pe Catchy! 🙂

Trimite-ne un text încă nepublicat, în format .doc, cu diacritice, pe office@catchy.ro.



Citiţi şi

Soacră-mea

Dragostea doare. Nu, cea interzisă doare

Poate că nu vei fi primul, ultimul sau unicul ei bărbat

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro