Se întâmplă de multe ori să suferim. Repetăm aceleași tipare, facem aceleași greșeli și degeaba simțim vinovăție, dacă toată o îndreptăm asupra celor din jurul nostru.
“Nu e vina mea!” îți spui cu inocența unui copil, încercând să-ți aduni gramul de putere de prin colțurile sufletului.
Și, totuși, dacă ai de suferit, n-ar trebui să te întrebi dacă faci și tu ceva greșit? Poate ai așteptări prea mari, poate gândești într-un mod nesănătos, poate acțiunile tale nu-s potrivite. Nu poți da vina mereu pe pisica neagră, pe ziua de luni, pe oglinda spartă, pe familie, pe prieteni, pe societate, pe Dumnezeu. Tu ai ales! Tu alegi! Ai liberul arbitru.
Amintește-ți că ești responsabil pentru propria viață, pentru alegerile pe care le faci, pentru ceea ce simți, pentru ceea ce gândești!
Cine ești tu de fapt? Când ți-ai răspuns ultima dată la întrebarea asta? Când te-ai privit ultima dată în oglindă? Dincolo de statut, vârstă, profesie cum te-ai defini? (află cine ești!) Când vei ști, vei face primul pas spre înțelegere. Și atunci afli că nu este vorba nici măcar de vinovăție. E o chestiune de alegere.
E treaba ta să fi fericit. Nu poți aștepta de la alții să te facă fericit. Ei au treaba lor, viața lor, preocupările lor.
Ai observat că sunt oameni care se bucură de lucruri care pe tine te întristează? E o chestiune de convingeri, de filtre, de hartă personală. Realitatea e percepută diferit de fiecare dintre noi. Așadar caută să schimbi modul în care percepi lucrurile ca să poți avea o viziune mai optimistă asupra vieții.
Poate vei trece în cealaltă extremă, însă și asta e bine. De la a-ți păsa de tot și toate la a deveni nepăsător. Fii pe pace! E bine. E un pas. Ești pe drumul cel bun. Urmează balansul și mai apoi echilibrul.
Vinovăția o să dispară. O să înțelegi că ceea ce ți s-a dat să trăiești e ceea ce aveai nevoie. A durut, însă aveai ceva de învățat. Nu celălalt a fost de vină. Nu tu ai fost de vină. Nici măcar pisica neagră.
Balansul aduce echilibrul acela de care îți vorbeam. E o acceptare de fapt a lucrurilor pe care nu le poți controla.
Când dai vina pe celălalt îți faci un deserviciu. Asumă-ți faptele, reacțiile, gândurile, emoțiile. Nu uita de consecințe, fie ele pozitive sau negative.
Cum de a apărut omul ăla în viața ta? Ce a venit el să îți arate? Ce ai de învățat de la el? Ceea ce s-a întâmplat de cele mai multe ori e ceva banal, firesc și face parte din cotidian. Tu dai valoare și amplifici lucrurile. Te impactează pentru că ai ceva de rezolvat la tine.
De aceea te invitam mai devreme să te privești în oglindă și să te vezi. Să afli cine ești. Și dacă nu îți place ce găsești, ceea ce e posibil, gândește-te cum faci să te schimbi.
Devino cine vrei să fii! Și mai lasă pisica neagră să trăiască și ea liniștită!
Guest post by Florentina Dumitru
Curaj, și tu poți scrie pe Catchy!
Trimite-ne un text încă nepublicat, în format .doc, cu diacritice, pe office@catchy.ro.
Citiţi şi
De obicei, 1 decembrie e despre România
Atenție la clișeele „corecte politic” care manipulează votul!
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.