Un studiu arată faptul că “pielea de găină” ca rezultat al temperaturii prea scăzute dintr-un birou, în special în cazul femeilor, este sinonimă cu o scădere a productivităţii lor. În urma testelor, persoanele analizate au înregistrat performanţe cognitive mai slabe într-o încăpere răcită, spre deosebire de rezultatele apărute într-o cameră ceva mai călduroasă.
Pentru studiul publicat în jurnalul PLOS One, cercetătorii Tom Chang şi Agne Kajackaite au apelat la 543 de studenţi din Berlin, care au fost rugaţi să completeze diferite teste într-o cameră a cărei temperatură varia de la 16 la 32 de grade Celsius. Pentru început, participanţii au trecut la rezolvarea unor probleme logice. Apoi, aceştia au primit cerinţa de a aduna numere compuse din două cifre, fără ajutorul unui calculator. În cele din urmă, persoanele care au luat parte la studiu trebuiau să formeze cuvinte în limba germană din grupul de litere ADEHINRSTU.
Sursa foto: Medical Daily
Când temperatura din cameră era ceva mai ridicată, femeile au completat mai multe dintre întrebările de la testele de matematică şi verbale, cu multe dintre răspunsuri corecte. O creştere cu un grad Celsius a temperaturii din cameră a fost ulterior asociată cu o majorare de două procente a numărului de probleme de matematică rezolvate corect de către acestea, şi cu 1% în cazul testelor verbale. În schimb, bărbaţii au demonstrat o mai bună capacitate de concentrare la temperaturi ceva mai scăzute, însă scăderea performanţelor acestora odată cu creşterea temperaturii nu a fost atât de dramatică precum în cazul femeilor.
Astfel, aflăm din studiu că o diferenţă de numai un grad Celsius poate creşte cu 2% performanţele în cazul testelor de matematică, o valoare apropiată şi de cea a diferenţei de 4% între băieţi şi fete din cadrul testelor SAT (Scholastic Assesment Test), care au scopul de a testa aptitudinile viitorilor studenţi din SUA.
Citiţi şi Fii atentă şi la acest detaliu când îţi alegi partenerul!
Cercetătorul Tom Chang susţine că încă mai sunt necesare studii până la confirmarea faptului că performanţele în funcţie de gen sunt influenţate de temperatura din termostate, însă Agne Kajackaite pare destul de sigură de concluzie: “Rezultatele obţinute de noi ne spun că în mediile de lucru unde proporţia bărbaţi-femei este echilibrată, temperaturile ar trebui să fie ceva mai ridicate faţă de standardele curente”.
Aşadar, concluzia pentru angajatori este clară: birourile friguroase nu fac altceva decât să scadă productivitatea angajaţilor, dar în special a femeilor. Niște panouri radiante ar putea fi soluția. Că acasă ne rezolvăm cu o cada fierbinte. 🙂
Dacă răsfoind presă internațională sau națională (de ce nu?), dați peste articole interesante și credeți că le-ar folosi și altora ceea ce vi s-a părut vouă util, vă rugăm semnalați-ni-le. Poate și cu un scurt rezumat, dacă aveți darul de a face sinteze, poate cu o opinie. Trimiteți, fie doar link ul, fie și rezumatul și sau opinia, pe adresa office@catchy.ro. Mai mulți ochi, mai mulți căutători de calitate, nu poate fi decât mai bine. Vă mulțumim.
Citiţi şi
Cât de benefică este o ladă frigorifică pentru afacerea ta?
Zavaidoc: iubire și muzică în anul 1923. Un roman insolit, semnat de Doina Ruști
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.