Suntem, zi de zi, nişte căutătoare de comori. Simplul fapt că pentru noi al şaselea simţ este capacitatea de a face diferenţa dintre o perlă naturală şi una falsă, dar bine păcălită, ne certifică în totalitate. Acum, întrebarea mea este cât de departe ai merge pentru a te căuta tocmai pe tine? Hai, astăzi, să ne luăm lumea în cap şi să străbatem cât ne ţin picioarele distanţa psihologică până în… Bali. Ştiu că vei crede despre mine că sunt doar o altă cititoare a călătoriilor iniţiatice ale americancei care a mâncat, s-a rugat şi a iubit. Trebuie să recunosc că acuzaţia nu e tocmai departe de adevăr, dar acum chiar vin de altundeva. Vin dintr-o lume lăsată suvenir de acest paradis exotic îndepărtat şi incert, o lume care conservă pentru vestici misticul şi natura, meşteşugul şi arta. Nu, nu am fost eu în Bali, dar a venit el la mine. Ştiu, Mahomed avea obiceiul acesta, dar văd că nici Buddha nu se lasă mai prejos.
Am asistat la o conferinţă susţinută de bussiness development managerul decoMagique pe tema exoticului în designul ambiental şi de obiect, iar acum te pun şi pe tine la curent cu tot ce mi-a trecut pe la urechi, prin cap şi prin faţa ochilor. Te asigur, nişte minunăţii, pe care te invit să le vizitezi la complexul Mario Plaza. Nu de alta, dar oricât de plastic o să încerc eu să te familiarizez cu aroma indoneziană, sigur o să dau greş. E ca şi când ţi-aş povesti cum miroase un Chanel 5.
Mobilier în sistem telescopic cu finisaje de tec
O varietate cromatică mică, dar de efect
Element decor masiv
Un element sculptural din lemn exotic masiv preia atenţia şi balansul centrului de interes, bineînteles în favoarea sa. Un centru de greutate cu… greutate.
Tec lăcuit, exoticul devenit industrial
Ecco… eco
Nimic nu se pierde, totul se transformă. Trecând de la general la particular, lemnul nu trebuie pierdut, deoarece se transformă, iar noi suntem responsabili pentru metamorfoza acestuia. Cel mai înţelept lucru cu putinţă este… simplu: să îl folosim cu spor, să îl punem în operă. De aici începe povestea îmbătătoare a celor puternici, a lemnurilor de esenţă tare.
Stejarul nostru, tecul lor
Indonezian, puternic, de neînvins. Un superman al esenţelor de arbori, tecul nu este atacat de cari, nu suferă de frig sau căldură. Trăieşte în pofida a orice datorită unei secreţii autoimune de uleiuri naturale. Intr-o grădină de climă temperată, îşi păstrează fineţea şlefuită fără să crâcnească că vrea înapoi acasă. Pentru un lux economic, poţi achiziţiona tec reciclat, ce le va aminti cu siguranţă stră-stră-stră-străneoţilor că stră-stră-străbunica lor îşi lua ceaiul pe terasă, exact la masa la care se vor îngrămădi ei peste cam… 300 de ani de acum încolo.
Mahon-un etalon
Un lemn ceva mai delicat şi cu o nuanţă mai apropiată de gama cromatică a roşului este mahonul. Tot atât de exotic, tot atât de preţios, dar ceva mai atent. Intră în materia primă a unor activităţi artizanale cu o bogată istorie şi tradiţie în arta oceanică – măştile fabricate manual prin metoda Batik. Mahonul se sculptează şi se modelează ajungând să formeze chiar şi cele mai complicate detalii ale unei mobile stil Ludovic al XVI-lea.
Hm… meh
Cu adevărat impresionant prin masivitate. Datorită structurii sale de fibre încrucişate ţi se poate împăienjeni privirea de atâta admiraţie. Ai impresia că găzduieşti o întreagă pădure tropicală, sau măcar mostra ce dovedeşte că aşa ceva cu adevărat există, acolo, undeva, departe.
Bijuterii
Un plus de strălucire – sideful
Nu tot ceea ce străluceşte e aur, şi nici nu cred că ne-ar plăcea să fie chiar întotdeauna. Diamantele sunt prietenele cele mai bune ale unei doamne, dar interiorul unei scoici, daca nu este cufărul unei perle, este sideful unei stratificări naturale absolut miraculoase ca efect. Poate momi orice culoare dacă lumina aderă. Mai dur ca siliciul, sideful este în contextul unui mobilier de interior, asemenea unei bijuterii – local, discret şi cu un efect pe măsura aparentei timidităţi. Drumul străbătut de la plantaţia locală de scoici şi până la destinaţie îl face un miracol, dacă este drămuit cu raţiune şi discreţie.
Lumina şi clinchet – De la interior către exterior
Cochilia unei scoici de ocean este mult mai sectaculoasă decât mormanele pe care ne facem noi plimbările pe faleză. Sau poate povestea placării unui perete cu un astfel de produs unicat prin diversitatea, imprevizilibitatea şi unicitatea naturii, surprinde plăcut. Inteligenţa care stă la baza folosirii integrale a acestui fruct de mare pe care de multe ori îl neglijăm, lăsând cochiliile deschise în farfurie după delectarea gastronomică cu interiorul acestora, te face să te gândeşti de două ori. Sau chiar mai des, la reciclarea unei astfel de frumuseţi neaşteptate. Frumuseţea naturii stă, asemenea perfecţiunii, în detalii. În arta indoneziană a detaliului, astfel, perfecţiunea a fost atinsă. Sunt detalii care cer atenţia privitorului. Nu se bat cu pumnii în piept că există. Au un mod divers de a te copleşi – nu prin monumentalitatea megalomaniei, ci prin cea a “nanomaniei”, invenţie pe care mi-o asum.
Domnişoara scorţişoara
Aplicarea unei serii de plăcuţe ceramice decorative cu ingrediente de prăjitură? Aproape că da. Scorţişoara secţionată îşi eliberează aroma-i nemaipomenită chiar din decor, şi asta pentru că nu este (mal)tratată în niciun fel. Susţinută doar de un strat de răşină nesaturată, cât se poate de natural şi dânsul, aceasta se află, chiar şi în, să-i spunem, captivitate, în deplinătatea libertăţilor.
De prin lume adunate şi iarăşi la lume date
Nucă de cocos
Greu de imaginat că toate aceste forme perfect curbe sau plane au rezultat în urma şlefuirii unei simple nuci de cocos. Şi totuşi, despre asta este vorba când aducem în discuţie răbdarea şi dăruirea unui astfel de meşteşug. Inserţie manuală, fâşii peste fâşii de coji de nucă de cocos. Cât aleatoriu are, dar cât de precis este cu adevărat.
Temperament vulcanic – andezitul
Roca unui vulcan se transformă la 360 de grade, devenind simbolul unui cămin liniştit, atât la propriu, cât şi la figurat.
Oooo…bamboo – Uşor sub orice formă, în combinaţii şi variaţii
Zbor deasupra unui cuib de… ratan
Tricot din mobilier de grădină, ratanul este mai mult decât flexibil la ideile creatoare ale unui designer care îi cunoaşte proprietăţile.
Trasee naturale în seva ratanului
Dacă ţi-am stârnit apetitul, gustă cocktailul exotic oferit de www.magdeco.ro. Aici, îţi poţi continua sejurul balinez cu o sumedenie de piese de mobilier, obiecţele şi decoraţiuni unice aduse de la hotarele cele mai îndepărtate ale lumii. Călătorie plăcută!
Citiţi şi
Care sunt pașii în renovarea unui apartament vechi recent cumpărat?
Cum să-ți mobilezi casa odată ce ai copii?
Horoscopul chinezesc pentru 2024 – Anul Dragonului de Lemn
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.