Perimenopauza și depresia

17 June 2024

Știri de la University College LondonFemeile au cu 40% mai multe șanse de a experimenta depresie în perimenopauză decât cele care nu se confruntă cu niciun simptom de menopauză, arată un nou studiu condus de cercetătorii UCL.

Cercetarea, publicată în Journal of Affective Disorders, a oferit o meta-analiză a șapte studii care au implicat 9.141 de femei din întreaga lume (inclusiv Australia, SUA, China, Țările de Jos și Elveția), pentru a înțelege dacă diferitele stadii ale menopauzei au fost asociate cu risc diferit de depresie.

Perimenopauza apare de obicei cu trei până la cinci ani înainte de debutul menopauzei. În această etapă, nivelurile de estrogen și progesteron ale femeilor încep să fluctueze, făcându-le să experimenteze schimbări de dispoziție, cicluri menstruale neregulate și alte simptome de menopauză, inclusiv simptome depresive.

Această etapă a menopauzei continuă până la un an după ultima menstruație a unei femei și poate dura adesea între patru și opt ani în total.

Cercetătorii, între care autorul principal, Dr. Roopal Desai (UCL Psychology & Language Sciences), au descoperit că femeile aflate în perimenopauză aveau un risc semnificativ mai mare (aproximativ 40%) de a experimenta simptome depresive și de a fi diagnosticate cu depresie în comparație cu femeile aflate în premenopauză.

Nu a existat o creștere semnificativă a riscului de depresie pentru femeile aflate în postmenopauză în comparație cu cele care erau în premenopauză.

Simptomele au fost măsurate folosind instrumente de auto-raportare standardizate, recunoscute la nivel internațional, inclusiv Chestionarul de sănătate a pacientului PHQ-9 (care ia în considerare factori precum lipsa de interes pentru a face lucruri, probleme cu somnul și dispoziție scăzută).

Descoperirile noastre subliniază importanța recunoașterii faptului că femeile aflate în această etapă a vieții sunt mai vulnerabile la depresie. De asemenea, subliniază nevoia de a oferi sprijin și screening femeilor pentru a ajuta la abordarea eficientă a nevoilor lor de sănătate mintală”.

Noul studiu vine la scurt timp după publicarea anterioară a cercetătorilor, care a descoperit că terapia – cum ar fi mindfulness și terapia cognitiv-comportamentală – ar putea fi o formă eficientă de tratament pentru simptomele non-fizice ale menopauzei.

Autorul corespondent, profesorul Aimee Spector (UCL Psychology & Language Sciences), a declarat: „Femeile petrec ani din viață confruntându-se cu simptomele menopauzei care pot avea un impact imens asupra bunăstării și calității vieții lor. Descoperirile noastre arată cât de semnificativ poate suferi sănătatea mintală a femeilor aflate în perimenopauză în această perioadă. Avem nevoie de o mai mare conștientizare și sprijin pentru a ne asigura că primesc ajutor și îngrijire adecvată atât din punct de vedere medical, la locul de muncă, cât și acasă”.

Autorul principal și student la masterat UCL, Yasmeen Badawy (UCL Psychology & Language Sciences) a declarat: „Combinarea datelor din studii globale indică faptul că aceste constatări nu pot fi atribuite doar factorilor culturali sau schimbărilor stilului de viață, care au fost uneori folosite pentru a explica simptomele depresive pe care femeile le experimentează în timpul perimenopauzei.”



Citiţi şi

Când zici “s-a terminat coșmarul” și vrei să dai petrecere, începe menopauza

Jurnal de Arizona: Draga mea Menopauză

Naomi Watts: după menopauză vine cea mai bună jumătate a vieții noastre

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

  1. Steplex Romainia / 26 June 2024 6:44

    Este surprinzător să văd cât de mult afectează perimenopauza sănătatea mintală a femeilor! Dacă simptomele depresive sunt atât de prevalente în această perioadă, ar trebui să existe programe mai ample de sprijin și screening pentru aceste femei? De asemenea, cum putem îmbunătăți conștientizarea publicului cu privire la acest subiect sensibil și asigura că femeile primesc ajutorul necesar atât la locul de muncă, cât și în viața personală?

    Reply
  2. Ultra Cardio Romania / 24 June 2024 19:31

    Este într-adevăr alarmant că femeile în perimenopauză se confruntă cu un risc semnificativ mai mare de depresie. Studiul de la University College London subliniază o problemă de sănătate gravă și subdiscutată. Ce măsuri ar trebui luate pentru a sprijini mai bine femeile în această etapă a vieții lor? Este necesară o mai mare conștientizare și acces la resursele de sănătate mentală în timpul menopauzei?

    Reply
  3. Glikotril Romania / 24 June 2024 7:59

    Interesant articol! Voiam să întreb dacă sunt recomandări specifice pentru femeile aflate în perimenopauză în ceea ce privește prevenirea sau gestionarea depresiei? Cum ar putea aceste femei să identifice și să abordeze simptomele depresive în mod eficient? Este clar că sprijinul emoțional și terapia pot juca un rol important, dar ce alte măsuri ar fi utile în această perioadă delicată?

    Reply

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro