Pericol pe muchie de… flip-flop

12 April 2011

La prima vedere, totul poate părea ok în raiul papucilor flip-flop (şlapii, adică): confortabili, ușori, practici și prietenoși pe timp de război cu temperaturile din termometre, parcă nu ți-ar trece prin gând să le răscolești papura în căutare de vreun nod. Ei bine, ar fi indicat s-o faci, căci nodul acesta există, la fel ca și pericolul de a-ți sta în “gâtul” de la picior.

Un studiu recent a arătat persoanele care poartă papuci flipflop tind să-și prindă încălţămintea cu ajutorul degetelor de la picioare, ceea ce contribuie la scurtarea lungimii pasului şi duce la exercitarea unei presiuni suplimentare asupra picioarelor, deoarece mușchiul tibial este solicitat mai mult decât atunci când merg desculți – explică Justin Shroyer, profesor-asistent de kinetoterapie în cadrul Universității din Louisiana. Acest aspect îi afectează mai ales pe cei pentru care picioarele au rămas zone mai sensibile în urma unor accidente sau a unor afecțiuni, completează Dr. Jaqueline Sutera, ortoped în cadrul Asociatiei Americane de Ortopedie.

Natura elastică a încălțămintei de tip flip-flop, la care se adaugă lipsa de sprijin pentru arcada plantară, face ca laba piciorului să se încline pe partea interioară, provocând, în timp, răni și durere. Fără un suport real sub picior, acesta își pierde toată capacitatea de absorbție a șocului, iar piciorul inferior, fluierul piciorului, genunchiul, șoldul și spatele sunt suprasolicitate, susține Dr. Rock Positano, directorul Serviciului de Tratament Nonchirurgical al Piciorului și Gleznei din cadrul Spitalului de Chirurgie Specială. Din nefericire, corpul nostru nu este făcut pentru un astfel de stres nici dacă suntem sănătoși.

Medicii adaugă că anumite tipuri de picior (cum ar fi cele cu arcade înalte sau cele aplatizate) îi predispun pe cei afectați la probleme ale piciorului și ale gleznei, iar încălțămintea care nu oferă suportul necesar accentuează aceste deficiențe mecanice. Mai mult, ei avertizează că purtarea unor papuci flip-flop prost făcuți poate contribui, în timp, la apariția platfusului.

Acestea nu sunt singurele binecuvântări ale încălțămintei cu aură de “comod” și miez de not. Mai puteți adăuga cu încredere niște topping de dureri de calcâie, dureri ale arcadei, tendinită, luxații, tăieturi, leziuni ale degetelor, fracturi, bătături, deformații ale degetelor și monturi. În plus, medicii susțin că purtarea lor poate duce la apariția cancerului de piele, din cauză că femeile nu se gândesc aproape niciodată să aplice cremă de protecție pe această zonă expusă a piciorului, a cărei piele nu se poate apăra la fel de bine de soare ca cea de pe mâini, deoarece este expusă mult mai rar.

Primele semne ale cancerului de piele pot apărea sub forma unor alunițe sau zgârieturi, care, dacă nu trec, pot reprezenta un semnal de alarmă, caz în care este recomandat un control medical urgent. Dermatologii avertizează că fiecare porțiune a pielii poate fi amenințată, zonele  expuse mai rar fiind cele mai vulnerabile. Prin urmare, aceștia ne dau două alternative: fie cremă de protecție, fie încălțăminte închisă.

Păi, și atunci cum? Fără flip-flops?

Nu neapărat. Specialiștii vă sfătuiesc să alegeți modelele cu benzi cât mai late și cu talpa modelată pe forma piciorului. Mai mult, este foarte important să optați pentru un model care să ofere sprijin arcadei piciorului, talpa complet plată nefiind cea mai bună variantă. În plus, este important să aveți în vedere și călcâiul atunci când vă hotărâți asupra unui model: alegeți un model care să-l suțină și să-l protejeze, pentru a reduce instabilitatea din momentul contactului cu solul.

Materialele din care sunt confecționați papucii flip-flop sunt la fel de imprtante ca și forma lor. Sunt recomandate materialele ferme, dar elastice, cum ar fi cauciucul sau plasticul moale. Verificați, însă, flexibilitatea tălpii înainte de achiziționare: trebuie să permită flexarea ușoară, dar dacă vârful poate ajunge aproape de călcâi, atunci cu siguranță acea pereche nu este cea mai potrivită pentru sănătatea dumneavoastră.

Atenție însă! Chiar și atunci când vorbim de papuci flip-flop adecvați, purtarea lor nu este recomandată mai mult de câteva ore pe zi, oamenii având probleme când îi folosesc zilnic, când merg mult cu ei sau stau in picioare pentru o perioadă îndelungată de timp. Cele mai practice sandale rămân, totuși, cele care se țin pe gleznă, astfel de modele scazând presiunea exercitată asupra degetelor.

Despre remedii, aici.



Citiţi şi

De ce și-ar face cineva implant de păr – convingeri, pe bune!

Cele mai atrăgătoare femei

Să lăsăm femeile frumoase bărbaților fără imaginație

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

  1. Mirela Baron / 15 April 2011 16:32

    Adevarat ! Foarte bine documentat articolul ! Jos palaria …:)

    Multumesc pentru recherche…

    Reply

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro