Din 17 aprilie, celebrul muzeu Luvru din Paris va găzdui expoziţia Broderii de tradiţie bizantină din România, un eveniment organizat în colaborare de Muzeul Naţional de Artă al României, Muzeul Naţional de Istorie al României, Arhivele Diplomatice ale Ministerului Afacerilor Externe şi de Mănăstirile Putna, Sucevița şi Sfinţii Trei Ierarhi din Iaşi. Galeria va putea fi vizitată până pe 29 iulie 2019.
Expoziţia face parte din Sezonul România-Franţa (1 decembrie 2018 – 14 iulie 2019), fiind evenimentul care încheie magistral această serie unică de schimburi culturale şi care este inclus totodată în suita de manifestări dedicată promovării României cu prilejul preluării de către ţara noastră a președinției Consiliului Uniunii Europene.
Evenimentul este unul istoric, deoarece este prima expoziție de artă românească în muzeul parizian, unde capodoperele broderiei româneşti vor fi prezentate în chiar inima galeriei medievale a acestuia, printre cele mai valoroase opere artistice ale umanităţii.
În imagine se află un epitrahil (patrafir) – partea care stă împrejurul gâtului), iar iconița îl reprezintă pe Iisus Hristos binecuvântând. Este epitrahilul dăruit de Ștefan cel Mare mănăstirii Dobrovăț, în anul 1504. Pe partea din față a epitrahilului sunt brodați, în tehnica broderiei bizantine, apostoli și evangheliști, precum și portretele voievodului Ștefan cel Mare și al Doamnei Maria, purtând coroane. Acest epitrahil păstrează ultimul portret cunoscut al domnitorului, fiind dăruit în chiar anul morții sale. Epitrahilul face parte din colecția Muzeului Național de Artă al României și poate fi văzut în Galeria de Artă Veche Românească (cu excepția perioadelor când se află împrumutat în expoziții temporare).
(Explicația a fost oferită pe pagina de FB de dna. Carmen Tănăsoiu, Muzeul Național de Artă al României. Mulțumim.)
Broderia de tradiţie bizantină este o tehnică artistică extrem de laborioasă, realizată manual, exclusiv din materiale prețioase precum firul de aur sau de argint, perle, pietre prețioase şi mătăsuri sau catifele din cele mai fine.
Din acest motiv, aceasta a fost rezervată în Evul Mediu doar celor mai bogați reprezentanţi ai societăţii, în general membri ai familiilor voievodale sau boiereşti sau înalţii ierarhi ai vremii.
Expoziția încearcă să pună în valoare atât importanța istorică a acestor piese, cât și rețeaua de legături sociale care au contribuit la crearea și valorificarea lor.
Piesa centrală a expoziției este așa-numitul Steag al lui Ștefan cel Mare, stindardul liturgic, brodat cândva la începutul secolului al XVI lea și dăruit de domnitor unei mănăstiri de pe Muntele Athos. Istoria obiectului cu mare încărcătură religioasă, care îl înfățișează pe Sfântul Gheorghe așezat pe un tron, se leagă în mod direct de Franța: broderia a fost recuperată în timpul Primului Război Mondial de Armata Franceză, care a predat-o României în cadrul unei ceremonii ținute la Paris în 1917. Acum, obiectul religios se va întoarce în capitala franceză pentru câteva luni.
***
Groupe Société Générale deschide Sezonul Franța-România cu expoziția „Specii de Spații”, cu lucrări din colecția de artă contemporană Société Générale. Expoziția va fi inaugurată pe 18 aprilie, în prezența artistului francez Julien Prévieux, și va putea fi vizitată până pe 14 iulie 2019.
***
Dacă răsfoind presă internațională sau națională (de ce nu?), dați peste articole interesante și credeți că le-ar folosi și altora ceea ce vi s-a părut vouă util, vă rugăm semnalați-ni-le. Poate și cu un scurt rezumat, dacă aveți darul de a face sinteze, poate cu o opinie. Trimiteți, fie doar link ul, fie și rezumatul și sau opinia, pe adresa office@catchy.ro. Mai mulți ochi, mai mulți căutători de calitate, nu poate fi decât mai bine. Vă mulțumim.
Citiţi şi
Peggy Guggenheim: “Cumpăr o lucrare de artă pe zi și trăiesc la maximum”
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.