Pentru orice român născut după 1975 există un lucru foarte foarte prețios la care s-a gândit foarte puțin, poate chiar niciodată.
Nu e vorba nici de bani,
… nici de casă,
… nici de mașină,
… nici de vacanțe,
… nici de prieteni,
… nici de putere sau faimă,
… este însă foarte legat de sănătate, însă nu de așa cum e sănătatea larg înțeleasă astăzi în România.
Lucrul ăsta foarte prețios sunt anii de viață sănătoasă pe care îi vom trăi după ce vom împlini 65 de ani sau, mai precis, câți ani vom trăi la bătrânețe fără a avea dizabilități majore.
Practic, până la ce vârstă vom putea să ne ridicăm singuri nepoții în brațe…
… să ne ducem plasele de cumpărături fără ajutor,
… să facem dragoste,
… să ne plimbăm printr-o pădure sau să înotăm în mare,
… să înțelegem un concept nou sau să putem învăța un joc nou,
… să avem prieteni care să se simtă bine cu noi,
… să mai râdem din tot sufletul sau să inventăm poante.
Pentru mulți e poate o surpriză să audă că acest concept de ‘ani de viață sănătoasă’ e deja foarte larg cunoscut și utilizat de specialiști, e chiar măsurat – românii nu stau nici bine, nici rău, undeva la baza primei jumătăți a unui clasament mondial, peste țări ca Rusia sau Egipt, dar sub Mexic, Armenia sau baltici. Însă la noi nu se vorbește aproape deloc despre acest lucru.
Citiți și Este îmbătrânirea o boală? Bryan Johnson încearcă să afle
Se tot vântură statisticile cu speranța de viață, dar este oare un mare avantaj să trăiești mult mai mult decât străbunicii, dacă majoritatea anilor câștigați sunt cu dureri, sau țintuiți la pat, sau cu depresii lungi și minte slabă?
Peste doar 20 de ani, aproape jumătate din populația României va avea cel puțin 65 de ani. Iar fericirea/mulțumirea acestei jumătăți, și logic bunăstarea întregii țări, va depinde de câți de mulți ani de viață sănătoasă vom trăi.
Pentru cei care nu au împlinit încă 50 de ani, pot fi făcute încă multe lucruri pentru ca acest număr de ani sănătoși să fie cât mai mare, să crească cât mai mult (desigur mărginirea înzestrării genetice contează la nivel individual).
Daphne Selfe, 95 (update 96 pe 1 iulie :))
Priviți-o!
Doar că, exceptând anumite cercuri sociale unde trăitul sănătos e aproape o obsesie (prea des scumpă și prost calibrată), cu cei mai mulți dintre noi nu prea vorbește nimeni despre asta. Și deși acesta ar putea fi un plan/obiectiv de țară excelent, că tot se plâng mulți de lipsa unuia de când am devenit membri NatoUE, doar pe ici pe colo acest subiect pare să fie luat în seamă.
Vlad Mixich, medic înalt școlit în politici de sănătate și jurnalist
Citiţi şi
Ce mâncăm pentru a ne controla greutatea
Testele genetice – soluția pentru o viață lungă într-o stare bună de sănătate
Cum să gătim și să mâncăm sănătos, chiar și dacă ne plac fripturile și grătarele
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.