Pedro Almodóvar și Penélope Cruz

5 February 2020

Este cea mai mare poveste de dragoste din lumea filmului, doar că relația dintre Pedro Almodóvar și Penélope Cruz este prietenie pură și colaborare cinematografică. Almodóvar a transformat-o pe Cruz într-o zeiță a ecranului. Cruz i-a adus lui Almodóvar o cotă mai mare la box office și dragostea publicului care contează. Chiar și numele lor – Pedro și Penelope (sau Pe, cum este cunoscută Cruz în ziarele spaniole) – au o simetrie.

Louise France de la The Guardian a stat de vorbă cu amândoi. Ce-a ieșit, mai jos. 

“Mi-a schimbat felul în care priveam lumea chiar înainte să-l cunosc” spune Penelope luminându-se la față. Iar Almodóvar își amintește: “Avea această pasiune care respiră din fiecare por, acel aer obraznic care este atât de potrivit filmelor mele. A fost întotdeauna prea tânără pentru personajele mele.”

Azi, el 70, ea 45

photo by Sofia Sanchez & Mauro Mongiello

“La început, nu a fost atât de norocoasă. A ajuns foarte repede la Hollywood și toată lumea a vrut să lucreze cu ea. Pentru că este foarte frumoasă, a devenit un fashion icon și nu le păsa dacă este o actriță bună sau nu. Asta nu-mi place la Hollywood. Nu concep niciodată să ofere unui actor ceva neobișnuit. Trebuie să fie în siguranță în tot ceea ce fac. ” Almodóvar s-a lăudat în trecut că a „salvat-o de la Hollywood”.

Industria filmului este plină de regizori bărbați și de muzele lor frumoase, dar nu este cazul lor: Pedro Almodóvar este gay. “Funcționăm ca doi iubiți. Nu avem plăcerile sexului, dar nu avem nici complicațiile sexului. Lucrăm foarte bine, exact ca un cuplu care nu doarme împreună.” Penelope chicotește. „Nimeni nu este nici măcar pe aproape de el”, spune ea, “mereu compar totul cu felul în care lucrez cu el.”

„Când lucrurile nu-mi merg bine”, spune Almodóvar, „încerc să nu-i spun pentru că știu că va veni la ușa mea dorind să mă îngrijească”. Penelope încuviințează: „sunt o asistentă foarte bună”.

Ultimul film, “Dolor y Gloria” – o semi-autobiografie, cu Antonio Banderas și… Penelope Cruz, are două nominalizări la Oscar (cel mai bun film străin, cel mai bun actor în rol principal, vom vedea pe 9 februarie), două nominalizări la Globurile de Aur, două nominalizări la BAFTA, patru nominalizări la Cannes și două premii – Banderas, cel mai bun actor, și premiul UCMF pentru cea mai bună coloană sonoră, nouă nominalizări la premiile Academiei Europene de film, 2019 și două premii – Banderas și scenograful Antxón Gómez și 16 nominalizări la premiile Goya finalizate cu șase premii – Banderas, cel mai bun actor, Pedro Almodóvar cel mai bun regizor, cel mai bun film, cel mai bun scenariu original, cel mai bun montaj și cea mai bună actriță în rol secundar, Julieta Serrano.



Citiţi şi

Cealaltă Românie

Top 25 cele mai bune replici din filme din toate timpurile

Nu te culca cu el doar din plictiseală!

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro