La şase ani, a primit cadoul pe care şi-l dorea: nu o maşinuţă, ci o cameră foto. Primul lui aparat foto. După 15 ani, pasiunea pentru fotografie nu s-a pierdut şi, spre disperarea părinţilor, a hotărât să părăsească regimentul Grenadier Guards, unde a rezistat soldăţeşte trei ani, fiindcă vroia să fie fotograf.
Patrick, în gardă
Pentru o familie obişnuită, ar fi fost probabil o decizie minunată. Dar în lumea de unde pornea Thomas Patrick John Anson, conte de Lichfield, lucrurile se vedeau diferit. Născut în 1939, a fost fiul prinţesei Ana a Danemarcei, nepoată a reginei mame a Marii Britanii, şi al locotenent-colonelului Thomas William Arnold Anson, viconte Anson.
Ironic, într-un fel, chiar dacă sângele albastru din el îi favoriza accesul la o mulţime de personaje dorite de reviste, i-a fost destul de greu să răzbată în lumea artiştilor fotografi. Se pare că aceștia nu puteau lua în serios un conte care visa să fie fotograf. Dar cum Patrick ştia că fotografia nu era un moft trecător, specific spiritelor rebele de nobili, a decis să-şi ascundă originile devenind Patrick Lichfield, o combinaţie între numele real și titlul nobiliar.
1965 a fost anul lui, fiind delegat să-i fotografieze pentru Vogue pe ducele şi ducesa de York. Diana Vreeland, editorul de atunci al publicaţiei, a fost atât de încântată de fotografii încât i-a oferit un contract de cinci ani. Și iată că tocmai originea sa, care părea să-i pună bețe în roate la început, l-a ajutat să fotografieze fără efort ceea ce alţii doar visau. Prin urmare, nu a trebuit să se zbată prea mult pentru a fi ales, în 1981, fotograful oficial pentru nunta prinţului Charles cu lady Diane Spencer. Se spune că atunci ar fi folosit un fluier şi o portavoce pentru a putea să-şi realizeze fotografiile cu numeroşii invitaţi (nu prea disciplinaţi) ai cuplului regal.
Numele lui Patrick a rămas legat de anii ’60, perioadă în care a realizat cele mai faimoase fotografii. A fost parte din ceea ce s-a numit Swinging London surprinzând scene de pe străzile luxoase ale Londrei, cu magazine luxoase şi tineri eleganţi, prin care o lume întreagă putea vedea de ce orașul devenise capitala culturii pop şi a modei. A fost admirat pentru aptitudinile lui tehnice, ceea ce l-a înscris printre primii artişti care au lucrat în fotografia digitală.
Printre subiecţii celebri care au pozat pentru el, se numără Roman Polanski, Jane Birkin, Jane Seymour, Mick Jagger. Iată o selecţie de fotografii realizate de contele fotograf Patrick Lichfield:
Actriţa suedeză Britt Ekland, 1970
Jacqueline Bisset
Jerry Hall, a doua soţie a lui Mike Jagger
Actriţa Joanna Lumley
Talitha şi John Paul Getty jr, Maroc, 1969
Mick şi Bianca Jagger, în ziua nunţii, 1971
Sarah Frances Elizabeth Armstrong Jones, lady Sarah, şi prinţul Charles
Fotografii din seria Nudes
“Ţine minte mereu că persoana pe care o fotografiezi este doar 50 la sută în imagine, cealaltă jumătate eşti tu. Ai nevoie de acel model la fel de mult cât ea sau el are. Dacă ei nu vor să te ajute în ceea ce faci, va ieşi o poză foarte proastă.”
Şi, probabil, cea mai cunoscută dintre fotografiile lui….
Cântăreața Marsha Hunt
Patrick a fotografiat cu pasiune şi inventivitate până în ziua când inima lui nu a vrut să să mai bată. Avea 66 de ani.
Citiţi şi
Raiul de dincolo de alunecările de maluri
All the Beauty and the Bloodshed
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.