Dragostea este încă o dată subiect de reflecție pentru Bruckner, care revine în România pentru lansarea celui mai recent volum al său, “Paradoxul iubirii”, publicat de Editura Trei. La eveniment, care va avea loc miercuri, 27 iulie, ora 18:00, în Librăria Cărturești Verona, vor lua parte regizoarea Chris Simion, criticul literar Dan-Silviu Boerescu şi directorul editorial al Editurii Trei, Magdalena Mărculescu.
“Numai deplina aptitudine către plăcere îi va reconcilia pe oameni cu ei înşişi şi le va permite să izgonească din mentalul lor infantilele derivative care sunt pornografia, romanul poliţist, povestirile de groază şi, mai ales, supunerea faţă de şef, toate legate de teamă, adică de frustrare”, spune romancierul și eseistul francez Pascal Bruckner într-o avanpremieră la noul său volum, “Paradoxul iubirii”. Filosof cinic și atent cu deviațiile și patologiile societății de consum, Bruckner lasă, totuși, un drum de mântuire. Acesta este, într-o nouă viziune (care are ea însăși un trecut furtunos!), orgasmul.
Se pare că istoria nu a găsit soluție la suferința din dragoste, a reușit doar să multiplice paradoxurile în jurul acestui sentiment, spune Bruckner, care a revenit constant asupra acestei teme, validând de fiecare dată trăirile, deși propovăduiește dispariția condiționărilor și denaturărilor moderne și anunță, în seria convențiilor bolnave, moartea modelului conjugal. O face și în una dintre cele mai interesante radiografii ale felului în care pornirile pasionale se descompun în monogamie, romanul “Luni de fiere”, și cu ocazia celebrului studiu referitor la percepția corpului și sexualitate, “Noua dezordine amoroasă” sau, la extremă, într-o încercare de a descrie prostituţia în ambivalenţa ei – de muncă şi plăcere, precum şi transgresarea limitelor dintre cele două, în romanul “Iubirea față de aproapele”.
“Paradoxul iubirii” este un volum de eseuri provocatoare despre iubire. Dacă în “Tentația Inocenței” Bruckner anunța o nouă religie, cea a bunăstării, propovăduită în cel mai important dintre templele moderne, Supermarketul, în noua lucrare autorul găsește o nouă cale de salvare, mântuirea prin orgasm. Pasiunea și aventurile sunt văzute, astfel, ca o dublă ripostă contemporană la meschinăria burgheză şi la pudibonderia romantică, care idealizează femeia într-o încercare artificială de a o lipsi de erotism.
A alege ceea ce ne place, a iubi pe oricine avem chef, condiția de perfectă libertate emoțională pe care ne-o garantează contemporaneitatea a intrat în vigoare abia după o lungă revoluţie a sentimentelor, care a început în secolul al optsprezecelea. Dar aceste drepturi greu câştigate au şi ele un preţ. Cum poate dragostea, care e bazată pe crearea unei legături, să se asocieze cu libertatea, care separă în mod fundamental lucrurile? Aceasta este marea dilemă a cuplurilor contemporane, care venerează în egală măsură pasiunea şi independenţa. Cartea lui Pascal Bruckner descrie variațiile paradoxale la care este supusă iubirea în călătoria pe care o face între erotism și căsătorie. Putem vorbi, se pare, de progres în ceea ce privește condiția femeii, condițiile de muncă sau condițiile de sănătate ale oamenilor, dar nu și atunci când vorbim despre sentimente și pasiuni. E o mare dilemă, pe care o trăim astăzi, întreținută de dorința de a ne bucura în iubire atât de pasiune, cât si de independență, spune Bruckner.
Pascal Bruckner va dezvolta temele din noul său roman în cadrul întâlnirii cu cititorii din 27 iulie. De la lansarea cărții “Euforia perpetuă” (Editura Trei), urmată, la scurtă vreme, de “Hoţii de frumusețe” (Editura Trei) și “Luni de fiere” (Editura Trei), Pascal Bruckner a vizitat în repetate rânduri România, ba chiar a afirmat, în cursul unei vizite în 2007, că i-ar plăcea să locuiască la București. Autorul francez a devenit, de altfel, consultant al editurii Trei pentru o colecție lansată în 2007, “Eroscop”, și a acceptat titlul de președinte onorific al Teatrului D’AYA, condus de regizoarea Chris Simion.
Citiţi şi
Dragostea doare. Nu, cea interzisă doare
Ziua în care am divorțat de mama
Să-ți iubești destinul, chiar și când îți pare un dezastru
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.