Parfumuri și couture: colecția Toile de Jouy de la Maison Dior

22 February 2021

Inspirată de țesăturile Casei Regale de la Versailles și integrată de Maria Grazia Chiuri în colecția capsulă DIORIVIERA, colecția de parfumuri în ediția limitată Toile de Jouy reprezintă pentru Casa Dior întruchiparea dialogului dintre parfumuri și couture.

Toile de Jouy (pânza făcută în fabrica de la Jouy-en-Josas, lângă Versailles) a fost un model emblematic pentru Casa Dior încă de la începutul afacerii cu frumos, în 1947. Când Christian Dior a deschis primul său boudoir-boutique în Paris, pe Avenue Montaigne, nr. 30, prietenul său Christian Bérard îl sfătuiește să-l decoreze aproape în întregime cu pânză de Jouy.

O imagine de arhivă cu masa unde erau expuse parfumurile.

Bérard – un artist recunoscut pentru excentricele ilustrații de modă, care deja lucrase pentru Chanel și Schiaparelli și făcuse decorurile și costumele pentru filmul Frumoasa și Bestia în regia lui Jean Cocteau – a lucrat cu Christian Dior pentru a crea elementul estetic ce avea să fie pe loc recunoscut ca aparținând casei de modă.

Christian Bérard, Christian Dior, Vogue Franța, iunie 1947

Bérard înțelesese că acest tipar, în mod obișnuit asocialt cu extravaganța rococo a secolului 18, ar fi putut fi folosit în contextul contemporan al unui butic parizian să creeze o estetică modernă, luxoasă foarte potrivită unui proaspăt lansat designer (couturier). Cum a scris mai târziu Christian Dior despre viziunea lui Bérard, “el a fost cel care m-a sfătuit să îmbrac buticul în toile de Jouy și să împrăștii peste tot cutii de pălării cu numele casei, pe dulapuri și îi fiecare colț. Sub aparența unei dezordini, el a creat viață.” De ce atâtea cutii de pălării? Pentru că “o femeie fără pălărie nu este o femeie îmbrăcată“.

De la prima apariție în Avenue Montaigne, toile de Jouy a devenit o emblemă familiară în filosofia Dior, la care s-au întors de-a lungul anilor și John Galliano, și Gianfranco Ferré și, mai recent, Maria Grazia Chiuri.

În 2016, Maria Grazia Chiuri a folosit cu succes motivul Toile de Jouy în colecțiile ei. Era rândul Maison Christian Dior să omagieze emblematica țesătură istorică. Și așa a apărut noua colecție de parfumuri…

Alături de parfumuri, săpunuri și candele completează colecția. 

În ediție limitată, noua colecție reunește trei dintre cele mai bune parfumuri din La Collection Privée DIOR, opera lui François Demachy, Dior Perfumer-Creator, splendid “îmbrăcate” în printuri couture îndrăznețe, colorate și elegante pe care e redat un peisaj de junglă cu lei, tigri și maimuțe: Gris Dior (pe albastru), Lucky (pe verde)) și Oud Ispahan (pe roșu).

Griul este culoarea Fata Morgana pentru parfumuri. Dior are curajul să abordeze aceasta temă cu Gris Dior. O floare gri care radiaza în culori intense. Gris Dior, apărut prima data sub numele Gri Montaigne, este Diva colecției. Probabil cel mai modern dintre toate, o combinație care intrigă – trandafiri întunecați pe o baza lemnoasa de patchouli dulce– Gris Dior este o grande dame cu gust pentru accesorii suprinzătoare, ultra elegantă și la office și acasă și care încă miroase minunat cînd se trezește. Rece și fierbinte în același timp. Are calitatea rară de a putea fi purtat în orice împrejurare și sezon.  Gris Dior este un mare succes și, deși înclină spre feminin, are ceva unisex care îl face să fie preferat de un număr mare de bărbați. Este preferatul meu. 🙂

Creat să fie un porte-bonheur, Lucky este parfumul norocului, care amintește de povestea dintre Casa Dior și delicatele mărgăritare. Pe lîngă trandafir, lăcrămioara era cealaltă floare de suflet a creatorului. Atât de dragă îi era încât obișnuia să coasă în tivul hainelor sau în manşetă câte o floare.

Oud Ispahan are o elegantă identitate orientală: imaginați-vă un palat oriental în care nuanțe sclipitoare se amestecă cu mirosuri îmbătătoare pentru a deveni un tot. Este un parfum fără compromisuri care își pune în evidență forța lemnoasă prin caracterul picant, decisiv al trandafirului de Damasc. Un parfum care captivează, stârnește curiozitatea, nu poate fi uitat.

***

Toate parfumurile din colecția despre care v-am vorbit se găsesc în boutique-ul CHRISTIAN DIOR din Băneasa Shopping City.

Decorul tematic dedicat acestei noi colecții creează atmosfera unei case cu personalitate, în care parfumul se transformă în obiect de decor.

Doar francezii știu să facă asemenea magie, doar ei au făcut o artă din a trăi. Iar noi ne suntem datoare cu asemenea experiențe.

Ne vedem acolo! 🙂



Citiţi şi

Lăcrămioara DIOR – noroc și eleganță

Coco Chanel despre Christian Dior, răutăcisme de altădată

Edith Piaf și Jean Cocteau – o uimitoare intersecție de vieți

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro