Nu, nu este vorba despre pesticide, nici despre aditivi alimentari sau conservanți. Este vorba despre otrăvurile produse în mod natural de fructe și legume pe care le punem constant pe masă. Recent, am văzut la știri cum o tânără a cumpărat o rădăcină exotică și, după ce a apucat să mănânce din ea câteva felii, a început să se simtă rău. Rădăcina semăna cu turmericul, dar de fapt era cassava (se mai numește yucca sau manioc). Lipsa informațiilor necesare înainte de a o consuma a trimis-o la spital. Câteva mușcături în plus și ar fi avut o soartă mai rea decât Albă-ca-Zăpada, după ce a mușcat din mărul otrăvit. Iată de ce s-ar putea ca informațiile de mai jos să va fie de mare folos în viața de zi cu zi.
Fructe și legume cu potențial letal pentru oameni :
1. Cireșe, caise, piersici, mere, pere, prune.
Toate au în comun faptul că sâmburii/semințele lor conțin cianuri. Doi-trei sâmburi nu fac nici un rău, dar în cantități mai mari, produc otrăviri. Pericolul este mai mare în cazul în care aveți copii încă mici, care „uită” să scoată sâmburii cireșelor înainte să le înghită, sau dacă vă place dulceața de caise cu miez de sâmburi înăuntru…
2. Mango
Coaja fructului de mango conţine substanţe toxice ce pot cauza reacţii alergice persoanelor sensibile. Contactul cu pielea poate provoca dermatite de contact şi ingerarea cojii poate duce la intoxicaţii. Conține urusiol, la fel ca iedera otrăvitoare. În Hawaii, la vremea recoltării fructelor de mango, se înregistrează un număr foarte mare de dermatite provocate de această plantă.
3. Rubarba (Rabarbura)
Frunzele conțin acizi oxalici, toxici mai ales pentru rinichi. Să nu vă pară rău să aruncați frunzele la gunoi, oricât v-ar tenta să faceți din ele, de exemplu, o salată „sănătoasă”. Doar tijele plantei sunt comestibile.
4. Nucșoara
Folosită în cantități mari, are efect halucinogen. În cazuri mai grave, provoacă vomă, transpirații, amețeli, dureri de cap, convulsii și chiar pierderea cunoștinței. Folosiți la mâncăruri doar un strop. O nucșoară întreagă vă trimite la spital. Dar dincolo de aromă, mai are o parte bună: miristicina pe care o conține este dușmanul insectelor și al acarienilor.
5. Cartofii
Ați citit bine: cartofii. În niciun caz nu-i mai folosiți în alimentație dacă au coaja verde sau au încolțit. Acestea sunt semnele unui conținut ridicat de solanină, al cărei nivel crește la lumină. De aceea este bine să fie păstrați la întuneric și răcoare. Altfel, ajungeți să aveți probleme digestive, sau chiar mai rău. În America s-au înregistrat multe cazuri de deces din această cauză.
6. Fasolea roșie și fasolea Lima
Câteva boabe de fasole roșie negătită provoacă stări de vomă și probleme gastro-intestinale. Hemaglutina pe care o conțin în stare crudă poate duce la deces. Doar un pumn de fasole Lima crudă poate produce o stare foarte violentă de rău. Altfel, este foarte bogată în nutrienți.
Ambele tipuri de fasole trebuie fierte măcar 10 minute. Prin preparare termică, substanțele toxice sunt eliminate.
7. Migdalele amare
În multe țări, vânzarea lor în stare crudă este interzisă prin lege, din cauza conținutului ridicat de cianuri. Trebuie neapărat fierte la abur sau coapte înainte de fi ronțăite. Sau, mai bine, alegeți din prima celălalt sortiment, mai prietenos: migdalele dulci.
8. Roșiile
Tulpinile și frunzele tomatelor au în componența lor alcaloizi care duc la amețeli, dureri de cap și probleme gastrice. În unele zone ale globului, încă se mai face un ceai din frunze. Dacă o să fiți serviți vreodată cu această fiertură, este mai bine să refuzați politicos. De asemenea, dacă vă place grădinăritul și tocmai v-ați ocupat de copilit, spălați-vă bine mâinile după ce ați terminat. O oarecare cantitate de toxină se regăsește și în roșiile încă necoapte, dar nivelul este mult mai mic
9. Cassava (Yucca sau manioc)
Există două tipuri: dulce și amar. Amândouă conțin cianuri dacă nu sunt procesate, dar cel amar are mai multe. Maniocul este pe locul 3 în lume în topul celor mai consumate alimente. Este originar din America de Sud, dar este folosit mai ales în Africa. Pentru obținerea făinii se pune la uscat și astfel sunt eliberate dubstanțele toxice. La fel se întâmplă și prin fierbere sau coacere.
10. Caju
Este sănătos pentru consum doar dacă nu este crud. De obicei, se fierbe la aburi, pentru a elimina substanța nocivă numită urusiol.
Acestea sunt plantele cu potențial periculos cel mai des întâlnite pe la noi.
Dar dacă întâmplător aveți și animale de casă, s-ar putea să vă intereseze și faptul că pentru ele pot fi otrăvitoare următoarele: ciocolata (de la 40 de grame în sus, începe să dăuneze), avocado (conține persină), strugurii (toxici pentru câini), citricele (substanța numită psoralen e toxică pentru câini și pisici), usturoiul (tiosulfatul din compoziția lui face rău animalelor).
Citiţi şi
La cireșul lăudat să nu te duci cu sacul
Moșii de vară. Dar nu cei din cer, ci moșii noștri de pe pământ
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.