Ori eco, ori adio internet?

18 May 2011

Despre cât consumă şi cât poluează serverele

Am devenit o lume înfometată de informaţii, lacomă în ceea ce priveşte mass-media şi dependentă de relaţiile create în spaţiul virtual. Niciunul dintre aceste aspecte nu se va schimba prea curând. În Statele Unite, de exemplu, Facebook a ajuns să fie cel mai vizitat site. Ce înseamnă această continuă updatare de statusuri şi încărcare de poze pentru mediul înconjurător? În primul rând, un mare consum de energie.

Impactul utilizării internetului asupra mediului nu este uşor observabil. Să accesezi pagina de Facebook de pe iPhone poate părea perfect ecologic. Telecomunicaţiile contribuie, însă, cu 2% la cantitatea globală de emisii de dioxid de carbon. Cam cât industria aviatică.

Facebook, în particular, se bazează pe o tehnologie numită cloud computing. Ceea ce înseamnă că partea de software nu se află stocată în calculatorul tău (sau în dispozitivul mobil pe care îl foloseşti), ci într-un “nor” de date, stocate şi emise de nişte servere uriaşe din diverse colţuri ale lumii.

Greenpeace estimează că centrele de telecomunicaţii vor ajunge să-şi tripleze în următorii 10 ani, la nivel global, cantitatea de electricitate pe care o consumă. Până în 2020, norul-sursă pentru Facebook şi alte siteuri va ajunge să consume la fel de multă energie ca cea consumată, în total, de Franţa, Germania, Canada şi Brazilia.

Facebook a ajuns să fie criticat, în principal, din cauza tipului de energie folosită de serverele sale, cea mai mare parte a sa provenind din arderea cărbunilor – sursa de energie numărul unu responsabilă pentru schimbările climatice. Deşi PacifiCorp, compania care se ocupă cu gestionarea serverelor Facebook din Prineville, oferă o alternativă energetică “verde”, în care un procent mare din energia electrică folosită provine din surse regenerabile, mamutul comunicaţional se hrăneşte în continuare cu energie preponderent neregenerabilă. Profitul pare a fi, cel puţin momentan, mai important decât responsabilitatea faţă de mediu.

Facebook nu este, însă, singura oaie neagră a internetului. Numeroase servicii de internet folosesc aceeaşi tehnologie cloud computing: Yahoo, Google Picasa, Youtube, Twitter, etc., multe dintre ele fiinde dependente de acelaşi tip “murdar” de energie (serverele Microsoft din Chicago folosesc cărbunele ca sursă de energie în proporţie de 70%, centrul Apple din Carolina de Nord în proporţie de 50%, ş.a.m.d.)

Unele companii virează ostentativ spre lumina verde de la capătul tunelului ecologiei, axându-se pe resurse regenerabile: Yahoo, de exemplu, se simte probabil vinovat pentru centrul său La Vista din Nebraska (care se alimentează în proporţie de 73.5% cu cărbuni), căci noile servere din Washington şi New York folosesc astăzi în cea mai mare parte energie hidroelectrică.

Având în vedere importanţa lor la nivel global, aceste companii ar putea da tonul pentru o nouă atitudine faţă de mediu, axată pe responsabilitatea pentru dezvoltarea sustenabilă a planetei. Cam greu, însă, atât timp cât guvernele finanţează intens companiile producătoare de combustibili fosili…




Citiţi şi

Un bărbat, două femei și mai mulți copii

Ești femeia 1.0 sau 2.0? Poate 2.1 sau chiar mai mult?

Avem prea mulți arici și prea puține vulpi

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro