Ordonarea casei înaintea Crăciunului te ajută să ai o minte mai sănătoasă

16 December 2021

54% dintre adulții din Marea Britanie se declară îngrijorați de starea sănătății mintale a unui cunoscut în perioada Crăciunului.

51% dintre femei se simt stresate în aceeași perioadă, comparativ cu doar 35% dintre bărbați.

16% dintre britanici spun că dereticarea caselor poate aduce beneficii sănătății lor mintale.

Pentru unii, Crăciunul poate fi cu adevărat stresant. De la dificultățile financiare până la curățenia generală de dinaintea (și următoare) marelui eveniment, toate adaugă presiune suplimentară. Retailer-ul de ambalaje RAJA UK a aflat că 35% dintre britanici consideră ordonarea propriilor locuințe o experiență terapeutică și una care poate ajuta oamenii să se simtă mai puțin stresați în perioada Crăciunului. Astfel, RAJA a alcătuit un set de sfaturi pentru pregătirea casei în ajunul sărbătorilor, pentru a se asigura că oamenii nu vor fi copleșiți de gândul curățeniei în așteptarea Moșului.

Prețul unei locuințe ordonate

Nevoia de a face curățenie într-o casă poate reprezenta o povară majoră pentru sănătatea mintală și fizică. Iată în continuare ce preț trebuie să plătești de fapt pentru o casă dezordonată, mai ales că de unele costuri ascunse probabil nici nu erai conștientă până acum:

  • Privarea de somn

A încerca să dormi într-o cameră dezordonată poate crește riscul de dezvoltare a problemelor asociate somnului, precum dificultatea de a adormi sau trezitul în toiul nopții.

  • Obiceiurile nesănătoase

Dezordinea poate conduce la diminuarea voinței proprii de a evita gustările și mâncatul în fața televizorului.

  • Sentimentele de vinovăție

Dezordinea dă naștere sentimentelor de vinovăție și rușine din cauza faptului că locuința ta nu este curată și strălucitoare, mai ales când aștepți și oaspeți la masa de Crăciun.

  • Creșterea anxietății

Aceeași dezordine transmite către creier stimuli în exces, care îți fac simțurile să lucreze suplimentar privitor la lucruri neimportante.

Ponturi pentru ordonarea locuinței

Donând, reciclând sau vânzând obiectele de care nu mai ai nevoie, poți crea mai mult spațiu și în același timp să te simți mai calmă. De altfel, în sondajul realizat de britanici, 16% dintre respondenți consideră că dereticarea locuinței poate aduce inclusiv avantaje pentru sănătatea mintală.

Sfaturi de organizare Descriere Beneficii
Ia fiecare cameră în parte

 

Alege o cameră și ocupă-te de ea până termini curățenia. Astfel, reduci riscul epuizării, care poate apărea dacă încerci să faci totul din prima. Acest lucru îți permite să vezi efectele muncii tale mai rapid, ceea ce te va ajuta să continui curățenia.

 

Împarte în trei grămezi Împarte-ți lucrurile în trei grămezi: lucruri pe care le păstrezi, lucruri pe care le arunci sau le reciclezi și lucruri pe care le donezi. Grămezile sunt eficiente și te pot ajuta să îți dai seama ce vei face cu fiecare dintre ele după ce termini.
Fii brutală

 

Dacă nu ai folosit obiectul în ultimele șase luni și nici nu te vezi folosindu-l în următoarele șase, donează-l. Păstrarea unui spațiu ordonat te poate ajuta să devii mai productivă și să previi dezvoltarea unor obiceiuri nesănătoase.
Fă o schimbare în stilul tău de viață Rezervă-ți cinci minute pe zi pentru organizarea locuinței, ca să-ți creezi un obicei sănătos. Îți oferă energie, deoarece o casă organizată este mult mai ușor de întreținut.

Calendarul curățeniei de dinaintea Crăciunului

Studiul citat arată că 54% dintre adulții din Marea Britanie sunt îngrijorați în perioada Crăciunului de starea sănătății mintale a cuiva cunoscut. Așadar, un mod de a-ți face Crăciunul mai puțin stresant găsești mai jos –  un program pe un an întreg, dedicat ordonării locuinței.

  • Ianuarie

Dă jos toate decorațiunile de Crăciun și împachetează-le în cutii de carton, ca să le păstrezi organizate până anul următor.

Debarasează-te de toate cutiile nedorite și reciclează-le.

Returnează sau donează orice cadou de Crăciun pe care nu îl dorești.

  • Februarie

Reorganizează-ți bucătăria prin verificarea termenului de valabilitate de pe etichetele alimentelor, respectiv aruncarea la gunoi a celor expirate.

Intră și în sertarul cu nimicuri. Reciclează meniurile vechi de la livratori, găsește un spațiu de depozitare pentru chitanțe și ocupă-te și de alte diverse obiecte în plus.

Fă un inventar al electrocasnicelor mici și al instrumentelor de gătit pentru a ști de care dintre acestea te poți lipsi, deoarece nu îți mai folosesc.

  • Martie

Golește-ți baia de lucruri inutile, inclusiv de cele din dulăpiorul cu medicamente. Verifică dacă sunt încă în termenul de valabilitate și aruncă-le pe cele care l-au depășit. Depozitează-le apoi în funcție de tipul lor: lichide, pastile sau trusa de prim-ajutor.

Fă ordine și în sertarul de cosmetice prin a evalua dacă fardurile, cremele sau produsele de baie mai sunt bune de folosit.

  • Aprilie

Mergi la șifonier și scoate din el garderoba de iarnă. Selectează lucrurile pe care nu le-ai folosit deloc și donează-le sau vinde-le.

Dacă ai copii, fă același lucru și cu dulapurile lor. Vezi ce haine li se potrivesc (și care li se vor mai potrivi și peste șase luni).

  • Iunie  

Treci prin spațiile de depozitare precum garajul, podul sau mansarda. Delimitează spațiul în zone dedicate – câte una pentru unelte, echipament de sport, decorațiuni de sezon sau obiecte pentru grădină.

  • Iulie 

Obiecte precum vopselurile, pensulele și altele asemenea pot crea dezordine rapid. Depozitează-le pe cât posibil în cutii de carton.

Selectează care dintre cărțile, tablele de jocuri și DVD-urile din sufragerie sau camera de jocuri mai merită să rămână în peisaj.

  • August

Pe durata vacanței de vară, aranjează și dulapul cu lenjerie. Reciclează prosoapele uzate, cearșafurile, păturile sau așternuturile sau donează-le unui adăpost de animale.

  • Septembrie

Alocă timp pentru a-ți organiza biroul de acasă. Investește în câteva organizatoare, precum suporturi pentru pixuri, stilouri și sisteme pentru depozitarea documentelor de care ai nevoie, dar și pentru tot ce înseamnă obiecte de papetarie.

Organizatoarele de cabluri sunt un mod simplu de a te asigura că biroul tău arată impecabil.

  • Octombrie

Vei dori să repeți procesul cu hainele de iarnă, pe care l-ai mai făcut în Aprilie. Vezi ce articole nu ai folosit deloc și vinde-le, donează-le sau găsește-le un alt rost.

Depozitează-ți sandalele, papucii de plajă și încălțămintea de vară. Scapă de perechile pe care nu le vei mai purta și anul următor.

  • Noiembrie

Uită-te prin decorațiunile pe care le-ai împachetat în Ianuarie. Donează sau vinde ce nu vei mai folosi.

Din nou, asigură-te că ai revizuit ce mai e prin dulapurile din bucătărie pe care le-ai organizat anterior în Februarie.

  • Decembrie

Bucură-te de Sărbători într-o locuință fără pic de dezordine.

Avantajele etapizării procesului de ordonare a locuinței

Abordarea problemei dezordinii din locuință de-a lungul unui an poate scădea considerabil presiunea care apasă asupra sănătății tale mintale, mai ales dacă devii stresată în perioada sărbătorilor. Iată avantajele:

Concentrare îmbunătățită: dezordinea excesivă te face să găsești mai greu lucrurile de care ai nevoie. În schimb, o locuință impecabilă poate reduce oboseala, poate elimina distragerile și te ajută să te concentrezi mai bine.

Îmbunătățirea somnului: dezordinea nu dispare când închizi ochii. Stresul provocat de aceasta se infiltrează în subconștientul tău și îți poate influența calitatea somnului. După o curățenie temeinică, sigur vei avea parte de o noapte liniștită.

Reducerea anxietății: să știi unde sunt toate lucrurile importante din casă îți va oferi un sentiment de control asupra propriei locuințe.



Citiţi şi

Sun Plaza aprinde luminițele de Crăciun și dă startul sezonului festiv cu un super concert Connect-R și Jo&Band!

TOP 10 produse şi aparate care transforma curăţenia într-o joacă

Dar cum să NU știți ce e ăla păstârnac și la ce se folosește?

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro