Între 20 și 23 ianuarie, la Davos, va avea loc Forumul Economic Mondial – întâlnirea anuală a elitelor politice și de afaceri, iar Oxfam, cea mai mare organizație caritabilă (o confederație formată din 18 ONG uri), n-a ratat momentul pentru a atrage atenția asupra celor 3,6 miliarde de săraci ai lumii (jumătate din populația globului). A dat publicității un raport în care arată că distanța dintre bogați și săraci e mult mai mare decât s-a temut și îi critică pe primii că influențează deciziile politice cu puterea lor financiară, iar o asemenea distribuție inechitabilă a bogăției (1 din 10 oameni supraviețuiește cu mai puțin de doi dolari pe zi) nu poate decât submina democrația.
Iată-i și pe cei “incriminați”:
1. Bill Gates (US): co-fondator Microsoft (avere netă $75 miliarde)
2. Amancio Ortega (Spain): fondator Zara, deține Inditex (avere netă $67 miliarde)
3. Warren Buffett (US): are pachetul cel mai mare de acțiuni la Berkshire Hathaway (avere netă $60.8 miliarde)
4. Carlos Slim Helu (Mexico): deține Grupo Carso (avere netă $50 miliarde)
5. Jeff Bezos (US): fondator și CEO Amazon (avere netă $45.2 miliarde)
6. Mark Zuckerberg (US): fondator și CEO Facebook (avere netă $44.6 miliarde)
7. Larry Ellison (US): co-fondator și CEO Oracle (avere netă $43.6 miliarde)
8. Michael Bloomberg (US): deține Bloomberg LP (avere netă $40 miliarde)
(Sursa: lista Forbes billionaires, martie 2016)
Dar raportul asupra inegalității globale se referă și la India, unde 57 de miliardari (1%) dețin 58% din bogățiile țării și tot atâta avere cât cei mai săraci indieni, care reprezintă 70% din populație.
Raportul Oxfam este deja criticat: “Oxfam, ca o organizație ce luptă împotriva sărăciei, pare în mod ciudat preocupată de bogați. Pentru cei îngrijorați de completa eradicare a sărăciei, atenția ar trebui să fie pe măsurile care încurajează creșterea economică.” “Datele sunt corecte, interpretarea lor nu este.”
Voi ce credeți?
Citiţi şi
Bill și Melinda Gates divorțează după 27 de ani de mariaj
Nimeni nu întârzie. Nimic nu este devreme. Suntem doar la timp
Cum naiba a reuşit Danielle Steel să scrie 179 de cărţi
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.