De știut
– Să conduci după un somn mai scurt de 5 ore este la fel de periculos ca a conduce sub influenţa alcoolului: şoferii care pierd între 1 şi 2 ore din somnul de 7 ore recomandat îşi dublează riscul de a avea un accident.
– Să conduci după ce ai fost treaz 24 de ore e ca și cum ai avea o alcoolemie de 0,10%.
Sondajul FII TREAZ LA VOLAN! realizat în cadrul campaniei naţionale de siguranţă şi prevenţie rutieră arată că şoferii români nu evită întotdeauna condusul în starea de oboseală.
Cât este de periculos carosabilul în aceste condiții
1 din 5 şoferi se urcă la volan după ce a dormit mai puţin de 5 ore pe noapte.
Senzaţia de a nu-ţi mai aduce aminte de ultimele câteva minute poate fi un semn al unui microsomn – o aţipire între 2 şi 30 de secunde (unele studii indică o medie de 5-10 secunde), fără ca cel în cauză să îşi dea seama sau să fie conştient de acest lucru – şi unul din semnele care îţi indică că eşti prea obosit ca să rămâi la volan. De altfel, 1 din 4 şoferi (24%) a declarat că îşi aminteşte să fi aţipit în timp ce conducea, conform rezultatelor sondajului.
Ar trebui să facem pauze de 15 minute la fiecare două ore de condus. Marea majoritate nu respectă această recomandare de siguranță rutieră.
Mai jos, vedeți cum percepem riscul oboselii la concurență cu alcoolul și vorbitul la telefon.
Eşantion
În cadrul sondajului desfăşurat online în perioada 10 iulie – 10 septembrie 2019 au participat 16.235 de respondenţi, dintre care 15.121 de şoferi (93%). Dintre conducătorii auto, 96% conduc în mod constant: 80% au declarat că se urcă zilnic la volan, iar alţi 16%, de câteva ori pe săptămână. De asemenea, 13% dintre şoferi conduc zilnic în afara localităţii, alţi 28% – de câteva ori pe săptămână, alţi 30% – de câteva ori pe lună, iar 24% – de câteva ori pe an. În total, 85% dintre participanţii la sondaj sunt bărbaţi, iar în ceea ce priveşte categoriile de vârstă, aproape jumătate au între 18 – 25 de ani, 20%, între 26 şi 34 de ani şi 23%, între 35 – 55 de ani.
*Sondaj comandat de APPA – Asociația pentru Promovarea Asigurărilor
Citiţi şi Cum ne punem copiii în pericol în maşină
Citiţi şi
Vedere din trafic: cum arată o societate cu nervii la pământ
Pentru că de atâtea ori m-am dus la muncă cu sufletul frânt
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.