Oamenii inteligenţi sunt mai fericiţi singuri

4 June 2019

În 2016, niște cercetători au propus lumii științifice o nouă teorie a fericirii denumită teoria savanei (Savannah Theory). Ei susțin că oamenii reacţionează în anumite împrejurări la fel cum o făceau strămoşii lor, pe vremea când trăiau în savane. Ce spune această teorie este că ceea ce afectează nivelul satisfacției în viață nu sunt doar consecințele curente ale unei situații date, ci și consecințele ei ancestrale. Și, ceea ce mi s-a părut foarte interesant, cum ar putea interacționa această “moștenire” cu inteligența.

Cercetătorii, Norman P. Li de la Singapore Management University şi Satoshi Kanazawa de la London School of Economics and Political Science, au ales ca studii empirice de caz doi factori diferiți ce caracterizează diferențele de bază între viața ancestrală și cea modernă – densitatea populației și frecvența socializării cu prietenii. Așa cum presupunea și teoria, densitatea populației este asociată negativ cu gradul de satisfacție în viață, iar frecvența socializării cu prietenii este asociată pozitiv. Surprinzătoare a fost altă observație: la oamenii extrem de inteligenți efectul nu mai este pozitiv. Cu cât mai inteligenți, cu atât mai fericiți singuri.

Mai fericiți la grămadă. Sau nu 

Studiul a analizat date din interviurile realizate de National Longitudinal Study of Adolescent Health în intervalul 2001-2002, pe un eşantion de 15.197 de persoane cu vârste cuprinse între 18 şi 28 de ani. Cercetătorii au căutat o legătură între mediul din care proveneau subiecţii (urban sau rural) şi satisfacţia acestora privitor la calitatea vieţii.

Una dintre concluzii a fost aceea că, în general, oamenii sunt mai puţin fericiţi în zonele mai populate. Raportul susţine astfel teoria savanei, pentru că oamenii s-ar simți în mod natural neliniștiți în grupuri mari știind că creierul noastru a evoluat pentru a funcţiona în grupuri de aproximativ 150 de persoane.

Studiul a descoperit că mai afectați de efectul negativ al aglomerației sunt oamenii cu inteligenţă medie. Teoria propune ideea că strămoşii noştri cei mai inteligenţi aveau o mai bună capacitate de adaptare la grupuri mari din savane datorată unei mai bune flexibilităţi strategice şi unui talent înnăscut. De aceea descendenții lor se simt mai puţin stresați în mediul urban.

Mai fericiți cu prieteni. Sau nu

Cu toate că pare evident că prieteniile bune cresc gradul de satisfacţie al vieții celor mai multe persoane, cercetătorii au observat, în mod surprinzător, că există doar un singur studiu care confirmă efectele psihologice produse de prietenie și acela spune că o prietenie satisface nevoia psihologică de apartenență, de a ști că cineva are nevoie de tine, de a experimenta lucruri împreună. Li şi Kanazawa susţin însă că teoria savanei poate oferi răspunsurile. Prieteniile/alianţele erau vitale pentru supravieţuire, facilitau vânătoarea, împărţirea hranei, reproducerea şi protecţia copiilor. Datele analizate vin în sprijinul teoriei conform căreia prieteniile solide cresc satisfacţia vieţii pentru cei mai mulţi dintre oameni.

Citiţi şi Îmi era al dracu’ de frică de singurătate

Totuşi la oamenii cu o inteligenţă peste medie concluziile sunt altele. Persoanele din această categorie se simt mai fericite de unele singure şi nici măcar prietenii apropiaţi nu schimbă situația. O viaţă sănătoasă din punct de vedere social, conform normelor, nu le oferă acestora acelaşi nivel de satisfacţie.

Ei, bine, în caz că toate acestea aveau prea mult sens, același studiu a descoperit că socializarea cu prietenii este un indicator al inteligenţei ridicate. Această contradicție este cel puțin ciudată, asta dacă nu cumva persoanele inteligente sunt mai degrabă masochiste decât foarte sociale. 🙂

Sursa

Dacă răsfoind presă internațională sau națională (de ce nu?), dați peste articole interesante și credeți că le-ar folosi și altora ceea ce vi s-a părut vouă util, vă rugăm semnalați-ni-le. Poate și cu un scurt rezumat, dacă aveți darul de a face sinteze, poate cu o opinie. Trimiteți, fie doar link ul, fie și rezumatul și sau opinia, pe adresa office@catchy.ro. Mai mulți ochi, mai mulți căutători de calitate, nu poate fi decât mai bine. Vă mulțumim.



Citiţi şi

Dragostea doare. Nu, cea interzisă doare

Oamenii vor să fie fericiţi, dar…

Eseu despre trezire

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro