Așa, că nu v-am zis ce mi-ar plăcea mie s-aud mai des. M-aș bucura și m-aș simți ceva mai în siguranță pe șoseaua societală dacă oamenii ar răspunde cu simplitate și demnitate: „Nu ştiu”. M-aș bucura să văd că nu se mai prefac că le-ar şti pe toate sau puţin din fiecare. Că nu mai fac pe leonarzii. Că nu le mai e ruşine să declare că nu ştiu ceva atunci cînd chiar nu ştiu. Că-ncep să-şi dea seama de penibilul în care singuri se-aşază cînd vor să pară că ştiu ce nu ştiu şi cum închid ăilalţi ochii, prefăcîndu-se, la rîndul lor, că nu observă penibilul.
A, iar un ochi pe un motor de căutare nu înseamnă mai mult decît o întredeschidere de ușă către a afla. Avem azi senzația că știm tot pentru că avem motoare de căutare. De-aia știm de nu mai putem duce atîta știut. A ști are legătură cu timpul pe care i-l dai aprofundării, cu înțelesurile ascunse care uneori se bat cap în cap, cu o curiozitate și o căutare continue, cu deschiderea omului către neștiut.
Multe lucruri nu ştiu eu, foarte multe. Pe unele o să le-nvăţ azi, mîine ori cîndva. Poate. Pe altele, niciodată. Pentru că pe unele n-o s-apuc să le-apuc, iar altele nu mă interesează fiindcă şi eu, ca orice om, am nişte preferinţe în învățările mele şi nişte dezinterese. Şi am tendinţa naturală de a aprofunda acele zone de cunoaştere în care am intrat deja adînc şi de mult. Dar am şi curiozitatea altora. Noi sau neumblate de mine. Se poate ca la unele s-ajung un pic, mai mult sau deloc. Să mă iertaţi, vă rog, dar o să vă spun întotdeauna „Nu ştiu“ cînd n-o să ştiu. Fără să-mi fie rușine să adaug că o să mă interesez, dar se prea poate să nu ajung să aprofundez, căci am în minte niște motoare de căutare care nu se opresc niciodată, nici în somn. Sau simplu: „Nu știu, îmi spui tu?” Mi-e dor de vremurile în care oamenii se întrebau unii pe alții și poate nu mereu se adînceau pînă la os în subiecte, dar se aflau unii pe alții. Da, da, se aflau.
Pe Ana o găsiți mereu aici și aici.
Citiţi şi
Despre farmecul burghez al discreției
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.