Oamenii consumă tot mai multă carne roşie şi carne procesată de la an la an, iar experţii spun că această cantitate ar trebui redusă dramatic. Carnea procesată (şunca, cârnaţii, crenvurştii, salamurile) este modificată fie pentru o conservare mai îndelungată, fie pentru schimbarea gustului. Principalele metode sunt afumarea, condimentarea sau adăgarea sării sau a conservanţilor. Se crede că suma elementelor chimice implicate în proces poate fi responsabilă pentru creşterea riscului de cancer. De asemenea, temperaturile ridicate din timpul gătirii, produc elemente carcinogene. Un studiu recent al cercetătorilor de la Oxford University a descoperit că porţiile mici de carne roşie procesată pot creşte riscul de cancer intestinal, scrie BBC. Dar cât de mare este acest risc şi care este cantitatea recomandată de carne în acest caz? Iată cifrele şi concluziile studiului.
Studiile arată că până şi o felie de şunculiță (bacon) pe zi poate crește riscul de apariție a cancerului de colon
Date despre studiu
– cercetarea s-a făcut pe o jumătate de milion de persoane timp de șase ani;
– 2.069 de persoane au dezvoltat cancer intestinal;
– trei felii de bacon pe zi (aproximativ 21 de grame) pot creşte riscul de cancer intestinal cu până la 20 %, iar un consum mai mare ducea la o creştere a riscului cu până la 48%;
– din 10.000 de persoane care au mâncat 21 grame de bacon pe zi, 40 au fost dignosticate cu cancer intestinal;
– cercetătorii nu pot preciza care este limita cantităţii de carne procesată considerată nepericuloasă, dar susţin că în 5.400 de cazuri din totalul de 41.804 investigate în fiecare an în Regatul Unit, prevenţia ar putea fi realizată doar prin excluderea cărnii procesate din meniu;
Citiţi şi Adevărul despre nitraţii şi nitriţii din mâncare: sunt cancerigeni sau nu?
– există şi câteva beneficii ale consumului de carne roşie (aportul de fier şi proteine), dar în cazul cărnii roşii de vită, miel şi porc sunt dovezi că una dintre proteine, cea care dă şi culoarea, poate dăuna intestinelor;
– o dietă bazată pe fibre poate reduce riscul de cancer colorectal;
– riscul poate fi redus şi prin adoptarea unui stil de viaţă sănătos, activ, fără consum de alcool.
Dacă răsfoind presă internațională sau națională (de ce nu?), dați peste articole interesante și credeți că le-ar folosi și altora ceea ce vi s-a părut vouă util, vă rugăm semnalați-ni-le. Poate și cu un scurt rezumat, dacă aveți darul de a face sinteze, poate cu o opinie. Trimiteți, fie doar link ul, fie și rezumatul și sau opinia, pe adresa office@catchy.ro. Mai mulți ochi, mai mulți căutători de calitate, nu poate fi decât mai bine. Vă mulțumim.
Citiţi şi
Enzime digestive vs. probiotice: care sunt diferențele?
Ce mâncăm pentru sănătatea pielii și a părului
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.