”Regina nu consideră hainele chic ca fiind foarte prietenoase. Ea trebuie să se îmbrace mereu potrivit pentru ocazie”. Așa vorbea despre regina Elizabeta a II-a a Angliei cel care în 1952 a devenit croitorul Majestății sale, Sir Edwin Hardy Amies. Totul a început în 1950 când Hardy Amies a creat câteva costume pentru Regină, cu ocazia vizitei acesteia în Canada.A continuat să se ocupe de garderoba Reginei Mame până în 1989, când s-a retras din lumea modei, predând ștafeta creatorilor mai tineri. A primit titlul nobiliar în 1996. Sir Edward și Regina au rămas prieteni până la moartea lui, în 2003.
Inteligent, isteț, șarmant, cu un deosebit simț al umorului, neînduplecat atunci când venea vorba de estetică și orgolios, ai fi putut spune că Sir Edwin Amies era arogant. Nici gând. Era doar british până în măduva oaselor. Oscar Wilde cu siguranță l-ar fi ales să îi fie consilier personal în ale modei: ”Bărbatul trebuie să poarte întotdeauna cravată atunci când e în oraș. Chiar dacă e pe malul mării, după ora șase seara. Pantalonii scurți îi poți purta doar pe plajă sau în vizite turistice. Sandalele sunt groaznice. Le poți purta doar dacă ești pe plajă, unde urmează să le dai jos. Sau pe o barcă. Iar în combinație cu șosetele sunt dezgustătoare”. Cred că același lucru era valabil și pentru pantaloni scurti dama. 🙂
Sir Hardy Amies
Avea conștiința propriei valori. Și nu se înșela. Revoluționează lumea modei când, în 1961 organizează prima prezentare de creații dedicate bărbaților, la Hotelul Savoy din Londra. Era pentru prima oară în istoria modei când prezentarea era acompaniată de muzică, iar designerul se prezenta pe scenă alături de modelele sale.
Nimic nu era mai important pentru Sir Edward decât moda. Caracteriza oamenii după felul în care se îmbrăcau. Spunea despre colegul său din armată, Maiorul Colin Gubbins: ”Acest ofițer, în ciuda aparențelor (referindu-se la felul în care se îmbrăca), este un om puternic, din punct de vedere psihologic. E inteligent și intuitiv. Singurul handicap este felul în care se îmbracă și manierele sale, care lasă de dorit din ce în ce mai mult”.
Clasic, design Hardy Amies
S-a născut în 1909, într-o familie simplă, în Londra. Dragostea pentru frumos a moștenit-o de la mama sa, vânzătoare la un magazin de modă de pe Dover Street. Deși tatăl său, arhitect al Primăriei Londrei, visează să își înscrie fiul la Cambridge, atunci când Edwin îi spune că vrea să devină jurnalist, îi aranjează o întâlnire cu editorul de la Daily Express, R.D Blumfeld. Urmează o mare dezamăgire, pentru ca jurnalistul îi refuză elegant, spunându-le că ar fi mai bine că băiatul să călătorească prin Europa și să dobândească experiență.
regina Elisabeta a II-a, ţinută semnată Hardy Amies
Este începutul unui nou capitol în viața tânărului și a modei din întreaga lume. Pleacă în Franța și Germania, unde învață la perfecție cele două limbi. Muncește pe ici pe colo. În Germania fiind, îi trimite o scrisoare unei mătuși în care descrie în detaliu rochia unei doamne pe care o cunoaște la o petrecere. Doamna era chiar soția patronului faimoasei firme de îmbrăcăminte sport, Lachasse. Totul se leagă. Designer-ul casei Lachasse tocmai părăsise firma pentru a-și deschide propria casă de modă. Este șansa lui Sir Edwin. Mama sa prezintă scrisoarea unor cunoscuți din lumea modei. Totul ajunge la urechile proprietarului Lachasse, care nu stă pe gânduri și îl angajează pe Sir Edwin ca designer. Se întâmpla în 1933. Un an mai târziu devine manager general. Avea doar 25 de ani. Ascensiunea lui a fost rapidă. În 1937, costumul verde din tweed, numit Panic, i-a adus faima internațională. A fost prezentat în Vogue, de fotograful Cecil Beaton. Dă lovitura din nou, de data aceasta la Hollywood, cu costumul special creat pentru Mildred Shay.
Hardy Amies, în biroul său
Izbucnește al doilea război mondial. Viața pare îndrăgostită de Sir Edwin. Copilul teribil este chemat să lucreze pentru departamentul de servicii speciale, datorită abilităților lingvistice. Anii războiului sunt înconjurați de mister. De curând BBC a lansat un documentar în care dezvăluie documente ce atestă faptul că Sir Edwin ar fi fost agent special. Ar fi planificat operațiuni de război prin care zeci de ofițeri naziști au fost uciși. Creatorul a negat totul.
Cu modelul Barbara Goalen
Ce e sigur însă, Sir Edwin a îmbinat utilul cu plăcutul. A folosit denumiri din lumea modei pentru numele de cod folosite în diferite operațiuni de sabotaj ale unor grupări de rezistență din Belgia. Se pare că ar fi lucrat și ar fi organizat acțiunile celor mai periculoși agenți, care au luptat în spatele liniilor inamice.
Superiorii săi sunt intrigați și siderați atunci când, în 1944, în război fiind, Sir Edwin Amies acceptă invitația fotografului Vogue, Lee Miller, de a realiza un pictorial. Pentru că nimic nu îl putea despărți de iubita vieții lui, moda. O purta peste tot cu el. În război ori cele mai fancy restaurante. Tocmai de aceea uniforma sa era creată la Savile Row, una dintre cele mai faimoase croitorii din Londra. Chiar și Kim Philby, faimosul spion, era invidios pe ținuta lui: ”Mereu încerca să obțină informații de la mine. Mai ales numele croitorului meu”, a spus într-un interviu Sir Edwin. A spus-o râzând. Dar cine mai poate ști de o fi fost glumă ori ba. Și nici contează. E prea frumoasă povestea.
Hardy Amies la Cannes, în 1939
A excelat ca ofițer, așa cum a făcut-o și în modă. În 1946 este înnobilat în Belgia, devenind Ofițer al Ordinului Coroanei.
Războiul se termină. Hardy Amies se poate întoarce liniștit la treburile lui. Viața pare îndrăgostită până peste urechi de el. În 1945, Virginia, Contesa de Jersey, care îi fusese clientă pe când lucra la Lachasse, îl finanțează pentru a-și deschide propria casă de modă. Se întâmplă în ianuarie 1946. Reușește să îi surclaseze pe cei de la Savile Row, prin creațiile lui rafinate, elegante și tăietură clasică: ” O femeie trebuie să arate mereu bine, fie că se află în gară sau la Ritz”.
Eleganţă
În 1964 apare cartea sa ABC-ul modei pentru bărbați, o adevărată biblie în domeniu. ”Poruncile” nu ratează niciun detaliu al garderobei masculine, de la șosete până la îmbrăcămintea festivă: ”Un bărbat trebuie să arate ca și cum și-ar fi cumpărat hainele inteligent, le-a îmbracat cu grijă și apoi a uitat de ele. Nonșalanța este imperios necesară pentru un bărbat. Tocmai de aceea, cel puțin un articol nu trebuie să cadreze cu celelalte. De exemplu, poți purta un costum bleu-marin cu o cămașă albastru deschis și șosete navy blue. În acest caz trebuie să ai o batistă din mătase cu dungi roșu închis, verzi sau maro. Sau poți să ai o batistă albastră și șosete roșu închis”.
Designerul împreună cu două modele
Nimeni nu a fost surpins când, în 1974, Amies este inclus pe lista Vanity Fair a celor mai bine îmbrăcați oameni din lume.
Doamnelor, domnișoarelor, nu mai oftați. Foarte discret în ceea ce privește viața sa personală, la bătrânețe își recunoaște homosexualitatea. 43 de ani a durat relația cu partenerul său, Ken Fleetwood, director de creație al casei de modă Hardy Amies Ltd. I-a despărțit moartea lui Fleetwood în 1996.
Nu doar creațiile sale au avut măsura justă, ci și viața pe care a trăit-o. Tocmai de aceea, avea peste 80 ani și încă juca tenis (nu, nu mergea pe role barbati)) ori dădea peste cap, pe nerăsuflate, un pahar de Bloody Mary. A murit, liniștit, la 93 de ani, în propria-i casă. Era împăcat. Și, până la urmă, ce ar fi avut de regretat? A făcut mereu ceea ce i-a spus sufletul: a creat. Modă, istorie, eleganță și propria-i viață. Iar pasiunea i-a fost mereu răsplătită. De-a lungul anilor au apelat la serviciile lui Prințesa Diana, Ava Gardner, Lady Diana Cooper, Sally Burton sau Elaine Paige. În 2001, Stanley Kubrik i-a cerut să creeze costumele din Odiseea Spațială.
Sir Hardy Amies, mai trecut prin viaţă
La fel de elegante erau și hainele croite pentru publicul larg. Tocmai de aceea, Sir Edwin va rămâne în istorie ca omul care ne-a oferit tuturor șansa de a fi aristocrați britanici. Vă puteți convinge singuri, când veți vizita Londra și veți intra în magazinul Hardy Amies, de pe Savile Row, numărul 8, care continuă să îi vândă creațiile.
Și tu poți scrie pe Catchy! 🙂 Trimite-ne textul pe office@catchy.ro.
Citiţi şi
Unde se termină iubirea, începe… conviețuirea
“Sunt într-un proces de dezvoltare personală.” Sună COOL, nu-i așa?
My Policeman – Povestea tragică a dragostei interzise
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.