”În lumea mea ideală femei în minijup și femei în bikini umblă alături de femei în rochii cu crinolină sau femei cu bocanci grei și freze punk. Lumea mea ideală este un spectacol”.
”Bunica m-a învățat un lucru pe care îl aplic și azi: când îmi este greu, mă ridic din fotoliu, mă îmbrac, mă duc la piață și, de acolo, vin cu plasele pline, cu zeci de kilograme. Când intru în casă, simt că am făcut ceva util, că sunt vie, că viața merge mai departe. Să mergi înainte, ca om, înseamnă să depui efortul de a face lucruri care, cel mai adesea, sunt împotriva voinței tale. Așa crești.”
Andreea Vasile a ajuns la Nora Iuga în locul unei colege. Iată ce-a ieșit. 🙂
Eleonora Almosnino este numele real al scriitoarei, poetei, ziaristei și profesoarei Nora Iuga, născută la 4 ianuarie 1931 și al cărei pseudonim literar a devenit identitatea după care o recunoaște, azi, toată lumea. În apartamentul ei de două camere din cartierul Titan, pe care l-a primit de la stat ”că am rămas însărcinată pentru că altfel nu aș fi avut unde să locuiesc” și unde odată trăia cu familia ei, soțul, George și fiul, Tiberiu (n.red. balerin), Nora Iuga se pregătește să termine un nou roman.
”Subiectul se întinde pe trei generații și-i implică pe membrii familiei mele și pe cei ai soțului meu, însă personajele sunt amestecate, rudele lui devin ale mele, ale mele devin ale lui și nu-ți poți da bine seama, de fapt, despre cine este vorba”, povestește scriitoarea care, toată viața, a scris cărțile de mână, cu pixul pe caietul dictando, apoi a transcris paginile la mașina de scris pe care o ține, nu știe nici ea de ce, în bucătărie acolo unde, practic, are un al doilea birou.
Cartea va apărea la editura Polirom. Soțul ei, George Almosnino, personaj în carte, a fost, de asemenea, poet și a murit în anul 1994. La intrarea în blocul cu opt scări, M36, în care locuiește Nora Iuga există o plăcuță care explică succint că ”aici a locuit George Almosnino, poet etc., etc.”
Vă invit să citiți continuarea poveștii aici.
Citiţi şi
Filmul despre Nora Iuga, poeta interzisă pentru „erotism morbid”
De ce e fermecătoare Nora Iuga și irepetabilă
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.