„O doamnă rămâne întotdeauna doamnă”

30 June 2018

andraLa 30 iunie 1936, apărea cartea „Pe aripile vântului”, scrisă de Margaret Mitchell.
La 15 decembrie 1939, avea loc premiera filmului „care a schimbat pentru totdeauna istoria cinematografică a Hollywood-ului”, așa cum a fost supranumit de către criticii de specialitate, având în palmares 9 Premii Oscar, (record deținut timp de 20 de ani!), printre care și cele pentru cel mai bun film, cea mai bună actriță într-un rol principal (Vivien Leigh) și cel mai bun regizor (Victor Fleming).

Romanul, cu titlul original „Gone with the wind”, a inspirat multe generații de femei, care au văzut în povestea frumoasei și sensibilei, dar țâfnoasei Scarlett O’Hara, și a lui Rhett Butler, una din cele mai fascinante povești de iubire, în care pasiunea și orgoliul au construit un joc aproape suprauman al aparențelor și al esențelor. Multă lume o cunoaște pe Margaret Mitchell doar ca autoare a acestei capodopere care câștigat Premiul Pulitzer pentru Ficțiune, și a făcut înconjurul lumii, devenind un punct de reper un istoria literaturii universale.

Care este mesajul acestei unice cărți a autoarei? Îl descifrăm din câteva pasaje pe care le-am reținut:

Viaţa nu cunoaște nicio obligaţie de a ne da ceea ce aşteptăm noi de la ea. Noi luăm ce primim și suntem mulțumiți că nu este mai rău decât ceea ce avem.

Până când îţi pierzi reputaţia, niciodată nu vei realiza ce povară sau libertate o reprezintă.

În faţa primejdiei şi a morţii dragostea e de două ori mai dulce, şi exaltarea ei mai deplină.

O doamnă rămâne întotdeauna doamnă, chiar dacă ajunge să trăiască în sărăcie.

Nimeni nu poate merge mai departe împovărat de amintiri dureroase!

GONE WITH THE WIND, Clark Gable, Vivien Leigh, 1939.

„GONE WITH THE WIND”, Clark Gable, Vivien Leigh, 1939.

Moartea, plătitul taxelor şi naşterea unui copil! Niciodată nu e momentul potrivit pentru ele!

Te-ai gândit vreodată că şi cea mai puternică dragoste poate să se sfârşească?

Nu mi-a plăcut niciodată să adun cioburile sparte şi să le lipesc la loc, spunându-mi că vasul e nou. Ceea ce s-a spart, s-a spart; şi prefer să-mi amintesc cu plăcere de vasul întreg, decât să-l am înaintea mea şi să-i văd crăpăturile, tot restul vieţii mele.

Toate fetele drăguțe își pun întrebări când bărbații nu încearcă să le sărute. Ele știu că nu ar trebui să vrea asta și știu, de asemenea, că trebuie să pară insultate dacă ei încearcă, dar cu toate acestea, ele își doresc ca bărbații să încerce.

S-a speculat, fără temei, că Margaret Mitchell s-ar fi sinucis, afectată de o adâncă depresie. Faptele, însă, elimină orice îndoială: în seara zilei de 11 august 1949, însoțită de cel de-al doilea soț, John Marsh, a fost accidentată grav de un șofer de taxi, ulterior arestat pentru consum de alcool la volan și condamnat la 18 luni pentru ucidere din culpă. După cinci zile de suferință, fără să-și mai fi recăpătat cunoștința, scriitoarea s-a stins la vârsta de 48 de ani, fiind înmormântată în Cimitirul Oakland din Atlanta, Georgia. Fără să mai poată spune, așa cum o făcuse Scarlett,  „mâine e o nouă zi”.

Și tu poți scrie pe Catchy! 🙂

Trimite-ne un text încă nepublicat, cu diacritice, pe office@catchy.ro.



Citiţi şi

Soacră-mea

Dragostea doare. Nu, cea interzisă doare

Poate că nu vei fi primul, ultimul sau unicul ei bărbat

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

  1. Belle dImagination / 1 February 2020 11:43

    Mă scuzaţi, dar Scarlet e orice în afară de sensibilă. E doar un personaj histrionic.

    Like 4
    Dislike 1
    Reply

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro