Nunțile noastre, niște dezastre financiare

30 November 2016

Vitalie CojocariVorbeam cu un amic. Nu este genul care să-și facă nunta/botezul pentru a câștiga bani. Dar mi-a mărturisit cu jumătate de gură că experiența sa a fost un dezastru financiar. Abia s-a terminat petrecerea, că a venit patronul localului și i-a zis: ”știți, trebuie să ne dați restul banilor.” Când a numărat banii ”câștigați” i s-a dus inima în călcâi. Nu-i ajungeau și nu avea suficienți. Așa că și-a lăsat nevasta baltă, s-a dus să caute în tăria nopții un bancomat. A găsit, a plusat. Nu mi-a mai spus dacă a stat la dietă vreo lună să acopere gaura din bugetul familiei. Dar era destul de cătrănit. Așa că nu am mai întrebat.

Să discutăm sincer. O nuntă, un botez este o cheltuială. O să auziți des: ”nu fac nuntă sau botez să câștig bani!” Bun, dar poate nu mai faci deloc. Poate că e o cheltuială prea mare. Știți vorba aia? Nu te întinde mai mult decât îți e plapuma? Ni se tot dă exemplul vesticilor. O comparație complet aiurea. În primul rând, ei au alte tradiții. Ori când vorbim de nunți, botezuri, este vorba de tradiții.

Tradițiile noastre de nuntă sau botez își au rădăcinile în sărăcia noastră. Noi dăm bani pentru că tinerii, copilul să aibă un ajutor cu care să-și cumpere ceva, să nu pornească de la zero. Vesticii sunt asigurați din punct de vedere financiar. În plus, nu vedeți cum arată nunțile lor? Simple petreceri, cu un dj, cu un fotograf și un restaurant unde se distrează până la 8-9 seara. Lăsați nunțile fastuoase ale bogătanilor, ale vedetelor. Vorbesc de oamenii simpli.

nunta

Ce avem noi? Band, limuzină, mâncare să se rupă mesele, restaurante de ”lux”, rochii care costă cât o mașină, spectacol cu dansuri orientale, tot felul de vedete scumpe… Epatăm și ne întrecem în a demonstra ceva cuiva, deși nu e nevoie. Trecând peste aceste demonstrații inutile de ”ca la mine, la nimeni”, ne mai mirăm de ce nu ne ajung banii la final de nuntă, botez. Până la urmă, de ce facem ceea ce facem? La început era ”hai să-i ajutăm pe tineri cu niște bani”. Acum a devenit ”mergem doar că e o obligație, dar nu vreau să le dau bani”. Și așa se trezesc tinerii, părinții că au ieșit cu pierderi de mii de euro. Ei se prefac că ”nu vor să se îmbogățească”. Invitații se prefac că ”am dat niște bani”. O ipocrizie care nu știu cât o să dureze. Până ne-om da seama că nu are rost. Am fost la o nuntă de curând. Drăguț. Cu bun simț, organizată frumos, fără prea multă epatare și opulență. O plăcere.

Apropo, acum șapte ani am fost la o nuntă la cort. Cortul era în curte, dansurile la fel. Oamenii angajaseră niște bucătari să gătească în propria lor bucătărie. Au adus și catering. Cheltuielile au fost destul de mici. La nuntă s-a strigat darul. Așa era obiceiul locului. Un obicei cam ”barbar”, dar lumea nu avea nimic împotrivă. Vreau să vă spun că după nunta aceea tinerii și-au cumpărat un apartament din banii câștigați. 🙂

Pe Vitalie îl găsiți și pe cojocari.ro.

Și tu poți scrie pe Catchy! 🙂

Trimite-ne un text încă nepublicat, cu diacritice, pe office@catchy.ro.



Citiţi şi

Ea știe… și tace

Sisifiana povară a iubirii

Pentru toate femeile de 60+, pardon, pentru toate femeile :)

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

  1. misu / 17 July 2017 10:58

    asta pentru ca snobismul e in floare in romania… si fac nunti si botezuri unde angajeaza firme care sa le faca totul pe bani grei evident

    si vor filmari ultra-HD
    si vor artificii noaptea
    si vor matase naturala pe mese
    si vor numai flori scumpe la mese
    si vor mancaruri cu caviar si sofran
    si vor formatie cu 10 membri cu toate instrumentele

    daca esti chibzuit fara sa faci rabat de calitate, iti ramane si ceva bani

    eu am facut nunta acum 4 ani, 100 invitati s-au strans 9000 euro din care am ramas cu jumatate dupa ce am achitat tot: formatia, aranjamentele, pozele + filmarea si localul

    am facut botez anul trecut, 40 de invitati, s-au strans 4500 euro din care am ramas la fel cu jumatate dupa ce am achitat tot, aici n-am mai avut formatie, ci am pus eu muzica cu boxele localului, si lumea a dansat toata noaptea

    deci daca esti idiot, faci nunta de 10.000 euro si strangi numai 9000, restul aduci de acasa :)))))))))))

    Reply
  2. Elena / 1 December 2016 8:14

    Nu toate nunțile sunt la fel. Cocalarii cei de toate zilele vor avea o nunta pe măsură, kitsch cu manele și o formație obscura care urlă încercând sa imite niște muzica populară. Cei care au bun gust, acesta se va vedea și în nunta organizată. Nu as da niciodată nunțile românești cu bun gust pe imitația de petrecere europeano-americana.

    Reply
  3. Lip / 1 December 2016 6:05

    Foarte adevarat! Ma bucur ca scrie cineva despre asta si poate deschide mintea urmatoarelor victime. Problema nu este ca vestul ar avea spatele asigurat financiar, ci ca romanii nu isi cunosc lungul nasului. Nu exista ideea de statut! In Romania, si vanzatoarea de la aprozarul din colt si marea bancherita sint mirese pe acelasi picior de lux. Pt ca “o fata are mama”, “daca aia poate si eu pot”, “pt o zi vreau sa fiu printesa”,” o data in viata sint mireasa” si bineinteles, traditionala “platim din cinste”. Am fost la nunti in vest unde cadoul a fost un card-cadou de 40 Euro de pereche invitati, mirii au organizat singuri totul – inclusiv decorul de pe mese era “lucru’ manual” iar masa a fost un bufet si un tort. Mirii au plecat primii si cel mai devreme, noi ne-am mai balagnganit un pic in dans si gata. In Romania, incepind cu machiajul care astupa efectiv fata miresei, freza de nerecunoscut si falsele maimutareli si terminind cu muzica si dansul teatral dupa lectii de la profesionisti si moaca unchiului beat pe video, totul lasa un gust amar. Si ce-i mai grav in toate astea? toate nuntile is la fel!

    Reply

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro