Nu vreți să facem pace, totuși?

2 February 2016

andi valachiDupă ce trei valuri de feministe au ridicat femeia acolo unde chiar și Dumnezeu a așezat-o – lângă bărbat – acum, valul IV a preluat mingea și vrea s-o ducă încă și mai departe. Acest val (chiar așa se numesc) al feminismului încearcă să acrediteze ideea că femeile și bărbații sunt interschimbabili. Realitatea (certificată prin experiment) arată totuși că fiecare dintre cele două sexe are caracteristici specifice. Nu spun calități și nu spun defecte pentru că,  în funcție de situația și momentul în care sunt folosite, aceste caracteristici sunt, alternativ, fie calități, fie defecte. Pe Catchy (și nu numai) apar o sumedenie de texte care încearcă să valorizeze, să tranșeze clar binele și răul, calitățile femeilor și defectele bărbaților. În practică însă, lucrurile sunt mai dificil de judecat și calitățile dintr-o situație devin defecte în alte situații. Un om impulsiv poate intra în probleme dacă, într-un schimb verbal, își dă drumul mâniei. Același om, condus de impuls, poate salva o viață, un copil din fața unui tramvai, tocmai pentru că este rapid și nu cugetă.

Femeile sunt ființe complexe. Atât de complexe, încât nouă, bărbaților, ne par capricioase. Acolo unde noi vedem 2 posibilități și alegem una, ele zăresc o duzină de variante. Se decid – cu greu – pentru una și numai bine ce s-au decis că mintea lor complexă, în continuă alergare, mai descoperă alte 2 duzini. Adeseori – și am fost martor la câteva situații – zăresc atât de multe posibilități, că rămân paralizate în indecizie până ce viața sau altcineva ia o decizie.

the way we were

Este bine, este rău? Oricât de mult ar aprecia oricare dintre noi un răspuns ușor, el nu poate exista. Depinde. Studiile au arătat că fondurile mutuale gestionate de femei au performat, în perioada 2000-2005 (o perioadă dificilă la bursă), mai bine decât cele performate de bărbați. Citind aceasta mi s-a părut logică motivația din articol – bărbații au impulsul de a acționa chiar și atunci când cel mai bun curs de acțiune este să nu faci nimic (deseori în cazul cu investițiile de termen lung). De asemenea, s-a constatat că femeile sunt benefice – măsurabil, financiar – în Consiliul de Administrație al companiilor. Iarăși mi s-a părut logic – e nevoie de cineva să-i pună pe gânduri pe cowboy-ii care întâi trag și apoi gândesc. O femeie poate descrie celorlalți membri posibilități, riscuri, repercusiuni la care bărbații nici n-au visat. Îi poate pune puțin mai mult pe gânduri.

În același timp, Consiliile de Administrație care au prea multe femei – așa cum valul IV de feminism cere 50% participare – istoric n-au dat randamente bune economice. Iarăși, mi se pare mie, logic. Când prea multe minți complexe se întâlnesc în aceeași cameră, decizia zboară pe fereastră. Este posibil, chiar probabil, că fiecare vede alte posibilități ca fiind câștigătoare și timpul se irosește în argumentații, ignorându-se chiar logica de bază care spune că o decizie mediocră la timpul ei este mai eficientă decât cea mai bună decizie luată prea târziu. Cu alte cuvinte, e nevoie de un număr de femei care să întindă planuri în fața unor bărbați și de niște bărbați care să forțeze o decizie pe criterii mai complexe, explicate de femei.

Prima oară când m-am confruntat, ca martor, cu această problemă a deciziilor a fost cu o prietenă. Era într-o situație îngrozitoare, în care se săpase singură – fără bani, fără slujbă, cu datorii care spiralau spre insolvabilitate. Avea trei opțiuni – să își caute altă slujbă (era o slujbă modestă), să se înscrie într-un program guvernamental pentru șomerii care vor să deschidă o afacere sau să meargă la cursuri, tot pe banii guvernului, și să își deschidă drum spre o slujbă mai bună. Ca un prieten bun, pentru că în alte situații din trecut nu fusesem astfel, m-am decis să-i fiu alături. „Eu te susțin și te voi ajuta în orice decizie vei lua”, i-am spus eu mândru de mine. Simplu, nu? Deloc. Astăzi, spunea că a vorbit să se înscrie la cursuri, mâine îmi spunea că s-a răzgândit și că studiază un plan de afaceri și a treia zi mergea la un interviu de slujbă. După aceea relua ciclul. După două săptămâni am clacat și m-am retras din procesul de indecizie.  Argumentațiile mele cădeau în urechi surde. La o ceartă i-am și spus-o „Degeaba cântă muzica, dacă audiența este surdă” (o zicală nord-americană). Ea mi-a spus, perfect serioasă și iritată, că are o ureche muzicală mult mai bună decât a mea. Eu m-am stricat de râs și i-am spus că e o metaforă, iar ea, după o secundă, și-a recompus chipul stăpân pe sine și mi-a spus „Bineînțeles că știam că e o metaforă” lucru care m-a făcut să bufnesc în râs. Așa s-a terminat încercarea mea de a o suţine.

Totuși, deși punctual, cu acea prietenă am eșuat, în acea perioadă am învățat multe despre procesul de decizie. Am căutat pe internet (da, șocant, internetul este bun și pentru alte lucruri decât chat și facebook) și am dat peste o teză de doctorat care mi-a confirmat ceea ce bănuiam: succesul în viață depinde mai puțin de luarea celei mai bune decizii, decât de modul în care ne ținem de deciziile pe care le-am luat.

Ca un exemplu simplu și familiar, să spunem că am cumpărăt o mașină nouă. Apoi – în loc să ne mulțumim cu acea decizie, continuăm să evaluăm modele noi  – să aflăm că există opțiuni mai convenabile. O vindem pe prima în 6 luni și pierdem 30% din bani. O alternativă ar fi fost să ne punem ochelari de cal după ce semnam actul – decizia e luată, gata cu evaluările – și o țineam timpul necesar ca să-și scoată banii.

Aidoma este și în cuplu – flirtând pe internet e un mod periculos de a reevalua decizia luată inițial și poate conduce la pierderi emoționale cumplite. Femeile, mai ales când flirtează pe web, o fac cu acest scop. Dar bărbații nu o fac? Desigur, numai că bărbații care fac asta (în majoritatea cazurilor) nu-și reevaluează decizia. Ei, ca niște copii întârziați ce sunt, cred că-și pot face un harem fără a periclita decizia inițială.

Așa că, vedeți, dincolo de ideile că un sex ar fi mai bun decât altul, prefer ideile valului III feminist, anume că femeia completează bărbatul la fel cum bărbatul completează femeia.

P.S. Personal, pentru deciziile dificile, folosesc sfatul dat în glumă de tatăl meu „Andi, dragă, ia orice decizie dorești. Orice decizie vei lua, dacă trăiești destul de mult, vei ajunge s-o regreți.” Dincolo de pesimismul aparent al cuvintelor, există o înțelepciune care pe mine mă ajută – dacă toate sunt egale, îmi vine mai ușor să iau decizii. Există și un adevăr – iarba este întotdeauna mai verde de partea cealaltă a gardului așa că, în timp, ajungem inevitabil să ne imaginăm (probabil fals) ce minunată ne-ar fi fost viața dacă mergeam pe o altă potecă de decizie.

N.B. Autorul are în pregătire o carte ce va apărea curând la Editura Tritonic. Stay tuned!  🙂



Citiţi şi

Zavaidoc: iubire și muzică în anul 1923. Un roman insolit, semnat de Doina Ruști

Poate…

Ești gata să devii o super femeie la job? Iată secretul eficienței

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

  1. Faiantaru' / 5 February 2016 11:21

    Andi,

    daca rascolesti pe sait ai sa descoperi ca intotdeauna, dar intotdeauna, imi justific afirmatiile. Si atunci cand hulesc pe cineva n-o fac fara a-i oferi o explicatie. E ca un fel de semnatura personala.

    Altfel, scuza-ma, dar ti-o cam meriti ! Stii cum faci acuma ? Exact ca Gia. “Vaai, nesimtitule, cum poti sa fii atat de insensibil cand discutam o problema atat de delicata ?” Doar ca ea n-a vorbit nicio clipa de problema ei, sau a femeilor, ci numai de a noastra, a barbatilor. Absolvindu-se viclean in prealabil de orice vina, ca deh, fostul sot o gasea candva apetisanta, handicapul musai sa fie la noi. Si s-o mai opreasca, Doamne, careva ! Porcilor, betivilor, impotentilor, nepriceputilor, misoginilor s.a.m.d. Eee, asa si tu ! “Vaai, nedreptule, agresivule, ignorantule !”. Nu, tu n-ai incercat nicio clipa sa le intri sub piele, trecandu-ne prin albie de porci, de parca nici n-am fi de fata, nu, tu nu te-ai gandit vreo clipa sa creezi complicitate, sa obtii exclusivitate, in dauna “concurentei”, tu esti asaaa nevinovat. La fel cum, simtind ca s-a facut din nou de fix, Cucul, la datorie, a iesit sa cante. Nu, el nici n-auzit pana acum de “mitul celor 10%” (https://en.wikipedia.org/wiki/Ten_percent_of_the_brain_myth), nu, el isi publica “descoperirea” doar intamplator aici, pentru ca saiturile de specialitate, pfuuh, cum altfel, nu-l merita.
    Nu mai lua, rogu-te, si pe asta pe atat de personal, toti barbatii, exceptia nesemnificativa, recomandundu-se drept unicul umar pe care merita sa plangi.
    Eu n-am facut altceva decat sa amendez tehnica asta rudimentara de seductie, a asteptatului la cotitura relatiilor, caci vezi tu, dragul meu, desi afectate intr-o mult mai mica masura decat barbatii, si femeile o detesta. Nu, nu e cinstit sa nu ramai sa dai piept cu furtuna, fugind la altii care-ti canta in struna. Cam asta a vrut Laura Glodeauna sa spuna !

    Reply
  2. O alta / 5 February 2016 4:30

    🙂 ))))) Andi V, multumesc mult pentru randuri, m-ai facut sa rad cu lacrimi, te asigur, pe Chachy sunt doar “o alta” si asa raman. :))

    Reply
  3. Andi V. / 4 February 2016 19:47

    @Roxana – Pentru demonstrarea echilibrului, daca te supara generalizarea si la autoarele femei, te rog frumos sa articulezi acest lucru si la articolul lui Gia care se intreaba “De ce barbatii sunt nesimtiti?” 🙂
    Toti barbatii sunt nesimtiti? Evident ca nu – aceste articole ar trebui sa poarte o nota “ceea ce e scris aici e parerea personala a unui omustean si oricum, chiar si daca e adevarata si masurabila, este doar la nivel statistic”.
    (nu, nu-s iritat – fiecare are dreptul la opinia sa dar am observat adesea ca reactia noastra depinde adesea de CINE afirma ceva, nu CE anume afirma. Stii la ce ma refer – fanii Basescu ii scuza limbajul si, totodata, numesc necivilizat orice cuvantel vine din partea cealalta a spectrumului).

    Reply
    • Gia / 4 February 2016 22:18

      Sigur că nu toți bărbații sunt nesimțiți, așa cum nici toate femeile sunt proaste! Eu una mă feresc ca dracu’ de tămâie de generalizări! Și dacă m-am întrebat ”De ce sunt bărbații nesimțiți?”, n-am făcut-o pentru că îi bag pe toți în aceeași oală. Departe de mine gândul ăsta! Ci doar ca să dau replica unui bărbat simpatic, care a tras, din punctul meu de vedere, o concluzie pripită, la o situație de viață… să-i zicem, delicată, pentru orice femeie care a trecut prin ea. Acestea fiind zise, cred că ține de alegerea fiecăruia, ce și cât expune din viața și experiențele personale. Uneori mai greșim. Eu una, mă feresc să judec, pentru că nu-mi place să fiu judecată… de alții! Ce ziceți, nu mai bine facem pace?

      Reply
      • Andi V. / 4 February 2016 22:42

        Poate ca nu inteleg eu bine, Gia, esti aceeasi persoana cu Roxana? Ma pierd printre pseudonime 🙂 (eu sunt intotdeauna Andi V.). Era un raspuns – nitelus sarcastic – pentru discutia de mai jos cu Roxana care ma acuza de generalizare. Nu se dorea deloc un atac la adresa altor autori. Asa cum spuneam – e un lucru pe care-l practic si in viata de zi cu zi – oamenii trebuie sa incerce sa-si armonizeze discursul si principiile. Eu simteam ceva partinire in acuzatia Roxanei – care se supara pe faptul ca destainui lucruri din fostele mele relatii sau ca generalizez si, pur si simplu, o indemnam ca, daca aceste lucruri sunt nepermise sa caute toate articolele de pe Catchy care fac acest lucru si sa le infiereze pe toate.
        Sper ca e o explicatie multumitoare. Departe de mine dorinta pentru una din acele involburari literare care se intampla uneori aici. O zi buna si foarte buna. 🙂

      • Gia / 4 February 2016 22:59

        Am înțeles perfect despre ce e vorba, Andi.
        Sunt Gia.

      • Andi V. / 5 February 2016 3:20

        Imi cer scuze, Gia. Dupa ce ti-am raspuns am realizat ca, fara intentie, asmuteam cainii iadului pe tine – care n-ai nici o legatura cu aceasta dusmanie. Imi pare rau – sincer. E din tampenie, nu din malitiozitate.

    • Roxana / 5 February 2016 17:01

      @ Andi V Pentru demonstrarea echilibrului, iata punctul meu de vedere la scrierea lui Gia!
      De ce sunt barbatii nesimtiti? Sau, ma rog, numai unii dintre ei!! Raspunsul il gasesti in postarile tale, Gia!! Sunt nesimtiti fiindca niste “doamne” , ca tine, le ofera ocazia sa fie. Niste “doamne” care aduc mereu în discuţie teme sexuale, niste “doamne” care cred ca singurul raspuns si antidot la neimplinirile, anxietatile si problemele lor este sexul, discutiile despre sex, pornografia sau masturbarea. Niste “doamne” care aleg sa aiba sexuale promiscue, cu barbati insurati, niste “doamne” permanent nesatisfacute din punct de vedere sexual, care incearca sa vindece aceasta “deficienta” prin desfacerea picioarelor in mediul virtual, respectiv aici, pe Catchy – ca asta mi se pare ca faci tu!! Vestea rea este ca, nu esti nici doamna, nici proasta ci ca esti doar bolnava de nimfomanie, ca nimfomnia este o boala psihica, cu o latura intunecata, ca orice dependenta. Vestea buna este ca psihiatrii au tratament si ca boala este curabila.

      Reply
  4. O alta / 4 February 2016 12:09

    Autorul, se pare, se simte amenintat de unele comentarii pe care le-a considerat, citez, “agresive si nedrepte” unele chiar “inversunate”. Am inteles ca-i place mult metafora, dar, nu prea o demonstreaza. Probabil se astepta la asemenea comentarii, si, chiar aceasta a fost ” asteptarea” cand a scris articolul, nicidecum, la alte metafore drept raspuns. 😉

    Reply
    • O alta / 4 February 2016 14:08

      De obicei ceea ce proiectezi, exact acelasi lucru primesti. Il rog pe autor sa se fereasca de cele care i-o intorc constient, si nu inconstient….pe baza de impulsuri. :)) Depinde de gusturi acum, unora le place, altora, mai putin. Se pare ca este si cazul domnului Andi V. 😉

      Reply
      • Andi V. / 4 February 2016 15:12

        @o_alta (care ești aceeași). Autorul știe că indiferent de ceea ce autorul scrie, oamenii inteleg ceea ce vor oamenii sa inteleaga. Citeam pe BBC despre un experiment. Un grup (masiv) de subiecti au fost intrebati, inainte de experiment, daca se simt discriminati (pe orice baza – sex, rasa, varsta). Astfel au fost impartiti in 2 grupuri – cei care se simt si cei care nu se simt discriminati. Apoi li s-a prezentat un clip in care cineva spunea o fraza extrem de neutra si au fost intrebati “Vi se pare jignitoare aceasta?”. Dintre cei care NU se simteau discriminati doar 12% au gasit fraza jignitoare (fusese compusa anume sa nu jigneasca). 87% din cei care se simteau discriminati – in general – au spus ca fraza este jignitoare si ar trebui interzisa. La asta se referea si povestioara cu oamenii buni si cei rai si o stii foarte bine – dar ai ascuns-o pentru ca te macina mania.
        Mania ta este problema ta. Stiu cu ce spirit am scris aceasta bucatica si stiu ca raul pe care l-ai vazut nu este vina mea. Nu ma supara agresivitatea – ma intristeaza.

      • O alta / 4 February 2016 21:50

        @Andi V, exact asa e, unii raman aceeasi :), nu-si schimba opinia in functie de CINE isi da cu parerea sau, in functie de imprejurari. Altfel spus, mai sunt unii care stiu exact ce vor, si, la ei nu e valabila “Orice decizie vei lua, daca vei trai destul, vei ajunge s-o regreti”. Spiritual, trebuie sa recunosc, dar, cam trist, sper sa nu ti se traga de aici. 🙂

        P.S. Sunt extrem de curioasa, emigrantii au fost inclusi in experiment? 🙂 Sau, obisnuiesti sa scrii texte/comentarii in functie de CINE isi da cu parerea. 🙂

      • O alta / 4 February 2016 23:05

        Si, ca sa nu ne mai ascundem dupa cuvinte, sarcasme si ironii, DA, demonstrezi ca esti un mare nesimtit.

      • Andi V. / 5 February 2016 3:25

        @o_alta, faiantaru’ sau cum vei mai dori sa-ti spui (chiar crezi ca nu stiu cine e in spatele pseudonimelor?!). Sunt convins ca esti sigura ca stii ce doresti. Numai ca nu vei avea ce-ti doresti pentru simplul fapt ca nu mor caii cand vor cele ca tine. Nu-ti faci rau decat tie insati – te intorci din nou si din nou la locul si la persoana care te manie ca sa-ti hranesti mania. Este semn ca nimic nu s-a schimbat: viata ta tot mica este.

  5. Andi V. / 3 February 2016 22:01

    @Roxana – Nu era o discutie de alcov ci doar o gluma cu care, in relatia personala, subliniam o observatie – ca eu am o parte feminina puternica si ea una masculina puternica. In absolut nici un text n-am identificat despre cine vorbesc. Oricum, din observatiile mele, cred ca 50% din textele care vorbesc despre relatii de pe Catchy, autorii folosesc experientele personale, deci, daca va supara acest lucru la mine, musai trebuie sa va supere si la autoarele feminine care ne spun de iubitii impotenti sau mincinosi, sau nepriceputi. 🙂
    ———————-
    Si, pentru ca nu cred ca raspunsul anterior merita sa fie ascuns – includea o explicatie despre text, il repostez (si voi continua sa-l repostez pentru ca n-am nimic mai bun de facut). 🙂 ))
    @Roxana – multumesc pentru interventie. Punerea in aceeasi oala este numai statistica. Una din glumele mele cu o prietena, care avea o latura puternic masculina in vreme ce eu am o latura puternic feminina, era ca facem sex in grup – masculul din ea cu femeia din mine si viceversa. 🙂
    Se pare ca, intr-adevar, n-am fost explicit cu acel “capricioase”. Am spus ca asa ni se par noua – nu ca sunt. Sunt multe aspecte pe care ne crucim unii de altii. Femeile, de exemplu, sunt extrem de bune la multitasking – si pot impleti 3 fire conversationale in aceeasi conversatie care pe un barbat il bulverseaza “N-are nici un sens”. Sau, cum spunea un psiholog “Doamnelor, cand sotul va spune ‘Nu pot face decat un lucru odata.’ el nu incearca sa fie nepoliticos – pur și simplu acesta este adevarul.” Sper ca aceasta explicatie va aplana supararea pe care n-am dorit s-o generez.

    Reply
    • Leon / 3 February 2016 23:49

      Trebuie sa recunoastem ca asa zisele autoare care arunca, cu furca, fraze pe acest portal sunt niste biete amatoare care au impresia ca au fost lovite de un mare talent scriitoricesc. 🙂 . Dramoletele astea ieftine despre iubiti impotenti, relatii esuate, vene taiate, barbati nesimtiti, pusee de iubire sau alte subiecte la fel de triviale, fac deliciul celor care isi fac veacul pe google sau se uita la emisiunile lui Maruta. 🙂 . Un lucru este cert, sfertodoctii sunt multi, din ce in ce mai multi, ingrijorator de multi!

      Reply
      • Daria / 4 February 2016 3:06

        Leon, dragă…pentru unul căruia nu-i plac dramoletele, văd că ești destul de în temă cu subiectele dezbătute pe-acilișea! Doar n-o să-mi spui că intri pe Catchy doar ca să îl citești pe Andi.
        Semnat,altă Daria

    • Daria / 4 February 2016 3:30

      Andi, ai dreptate, eu zic că mai mult de 50% din textele Catchy vin din experiențe personale. Dar până la urmă, despre asta e vorba, nu? Că altfel, zău, Catchy n-ar mai exista, i-am pune lacăt. Oricâte cărți ai citi, din orice domenii…până nu muști un pic din realitate, n-are același farmec! Nu degeaba….viața bate întotdeauna filmul. Diversitatea e bună, chiar și cea de opinii, câtă vreme nu devine atac la persoană. Nu știu ce-o fi așa greu de înțeles și de acceptat.
      Dar asta-i doar părerea mea….sper să nu supere pe nimeni.
      Semnat, o altă Daria

      Reply
      • Andi V. / 4 February 2016 3:51

        Multumesc, Daria. Este foarte plăcută o vorbă bună după atâta înverșunare. Ai pus punctul pe J 🙂 – viața ar fi mult mai plăcută dac-am discuta idei și nu unul pe celălalt.

      • Leon / 4 February 2016 6:26

        @Alta Daria. Am sa te dezamagesc daca am sa-ti spun ca nici nu am auzit de scriitura asta feminina de pa Catchy, pana acum cateva saptamani? S-a intamplat ca nevasta-mea sa aprecieze pagina intrand pe contul meu de facebook. Am fost invadat de fotografii ale unor actori pe care ii cunosteam( ca la postarea asta) , precum si de altele asemeni lor. M-am gandit ca este vorba despre filme si am intrat sa citesc. Recunosc ca am dat frau liber curiozitatii si am trecut in revista mai multe texte si textulete, in marea lor majoritate mediocre si submediocre. Nu, nu-i vorba despre povesti de viata ci despre niste femei care se lamenteza despre una, despre alta sau fac din tantar armsar ca le-a parasit nu stiu care nenorocit. Povesti de viata avem cu totii, dar mai avem si o viata de trait, serviciu de facut, copii de crescut si nu prea avem timp de pierdut sa le punem pe hartie. Publicatiile precum Catchy ar trebui sa faca o selectie mai riguroasa a textelor si subiectelor abordate. Nu ma refer la articolul de fata, fiindca este scris acceptabil, ci la multe altele. Concluzie : am dat dislike la pagina, fiindca vreau un mediu virtual nepoluat de scriitura amatorista a unor dudui angoasate.

      • Daria / 4 February 2016 7:06

        Nu mă dezamăgești deloc, Leon.
        Pari de o sinceritate…reală, n-am cum să nu apreciez.
        Am putea, mă gândesc, să împărțim mediul ăsta virtual la doi, ca să rămânem și noi, angoasatele, cu ceva…??
        Altă Daria

      • Leon / 4 February 2016 7:45

        @Alta Daria. Nu avem ce imparti, Daria. Va cedez voua mediul asta virtual, fiiindca se pare ca aveti mare nevoie de el, in lipsa unuia real. Eu aleg sa raman de partea cealalta a gardului, acolo unde se intampla viata si ale ei povesti. Povesti impartasite intre prieteni, la o cafea, un pahar de vin. Povesti de pe urma carora te alegi cu o strangere de mana, o imbratisare, o privire calda nu cu un “”like” sau ”dislike”.

  6. O alta / 3 February 2016 17:59

    Poate reuseste autorul sa-l citeasca si pe Aivanhov, si nu numai. Sa se dumireasca domnul cum functioneaza impulsurile si instinctele. 😉 Sper sa nu aiba impresia autorul ca-i dau prea multe recomandari, ca s-ar simti sustinut, si nu ar fi cazul. 🙂 Sper sa nu aina vreodata ocazia sa dea primul ajutor, ca nu ar fi cazul, la modul cum gandeste.

    Reply
  7. O alta / 3 February 2016 17:17

    Ii recomand autorului sa urmareasca cu atentie filmul “Hemingway & Gellhorn”….cine stie, poate detecteaza o groaza de impulsuri :))) Dar, hai, sa mu mai traim in filme, ci, sa ne gandim la medicii de la Urgenta, si nu numai, baietii astia si fetele astea numai dupa impulsuri se conduc :)))

    Reply
  8. O alta / 3 February 2016 15:45

    Nu stiu cine se conduce mai mult dupa propriile impulsuri? Femeia sau barbatul? Nu se stie cine mimeaza mai mult, femeia sau barbatul? Nu stiu cum sa te/va iau cu “Mai, Valachi/ Domnule Valachi”? Ceea ce constat cu ochiul liber, este faptul ca nici nu-ti dai seama daca vorbesti cu o femeie sau un barbat. 🙂 Referitor la textul pe care l-ai scris, personal, nu ma conduc dupa nici un impuls, ci doar ma gandesc: esti pe cont propriu sau doar angajat? Cu alte cuvinte te bucuri de anumite facilitati ale statului, sau chiar esti ” sustinut” de vreun angajator? Sau doar iti place sa crezi despre tine ca esti “sustinator”? 🙂 Ce sa-ti urez: ” Multe sustinute la activ?” :))) ca sa ai ce scrie…

    Reply
  9. Roxana / 3 February 2016 15:12

    Bărbații și femeile chiar gândesc în mod diferit, acționează în mod diferit, decid în mod diferit, dar nu pentru că femeile ar fi mai complexe decât barbații sau mai capricioase, ci pentru că folosesc părți diferite ale creierului pentru a realiza aceleași sarcini. Cercetătorii au reușit să dovedească științific, o dată pentru totdeauna, această ”mare dilema” a sexelor. Pentru a ajunge la această concluzie, aceștia au apelat la ajutorul rezonanței magnetice, cu care au monitorizat activitatea cerebrală a participantilor la studiu. S-a mai constatat că femeile posedă, in creier, mai multă materie albă, iar bărbații mai multă materie gri. În mod cert, evoluția umană a creat două tipuri de creier, probabil pentru a face mai interesante relațiile dintre femei și barbați. :). Nu putem nega faptul se întâmpla ca unele femei, datorită educației sau condițiilor de viață ajung să se comporte ca bărbații- la nivel de decizie, obiceiuri, asumare a responsabilițății, modalitate de a ține sub control emoțiile sau situațiile iar unii bărbați ajung să manifeste unele trăsături negative ale naturii feminine- supărări, capricii, isterii, treceri neașteptate de la o stare la alta, instabilitate. Oricum ar fi, cred că este de dorit să nu punem toate femeile intr-o oala, numindu-le capricioase, sau pe toți barbații pe același calapod, numindu-i copii întârziați. Cât despre cei sau care flirtează tot timpul pe web sau prin alte locuri, evaluând sau reevaluând decizii, cautând haremuri sau parteneri perfecți, îi putem încadra în categoriile celor care suferă din lipsă de ocupație, indecișilor, dependenților cronici de realatii, sau , de ce nu?, a celor care suferă de o tulburare de personalitate narcisistă sau eventual, donjuanism. Un lucru este cert, femeile nu sunt croite pe același calapod, bărbații nu sunt construiti pe același calapod, la fel și viața. Fiecare dintre noi suntem unici și diferiți, de aceea nu putem purta aceeași etichetă.

    Reply
    • Andi V. / 3 February 2016 18:49

      @Roxana – multumesc pentru interventie. Punerea in aceeasi oala este numai statistica. Una din glumele mele cu o prietena, care avea o latura puternic masculina in vreme ce eu am o latura puternic feminina, era ca facem sex in grup – masculul din ea cu femeia din mine si viceversa. 🙂
      Se pare ca, intr-adevar, n-am fost explicit cu acel “capricioase”. Am spus ca asa ni se par noua – nu ca sunt. Sunt multe aspecte pe care ne crucim unii de altii. Femeile, de exemplu, sunt extrem de bune la multitasking – si pot impleti 3 fire conversationale in aceeasi conversatie care pe un barbat il bulverseaza “N-are nici un sens”. Sau, cum spunea un psiholog “Doamnelor, cand sotul va spune ‘Nu pot face decat un lucru odata.’ el nu incearca sa fie nepoliticos – pur și simplu acesta este adevarul.” Sper ca aceasta explicatie va aplana supararea pe care n-am dorit s-o generez.

      Reply
      • Roxana / 3 February 2016 19:48

        @Andi V. Multumesc pentru raspuns, este multumitor. Ma gandesc totusi ca discutiile si intamplarile de alcov ar trebui sa ramana confidentiale. Eu una, nu mi-as dori sa fiu in pielea prietenelor pe care le dai de exemplu in textul postarii si in raspunsul la comentariul meu. Ca tot ai adus vorba de statistica, ma gandeam ca statistic vorbind barbatii sunt discreti cand vine vorba de viata personala, dar se pare ca m-am inselat.

      • Andi V. / 3 February 2016 20:13

        @Roxana – Nu era o discutie de alcov ci doar o gluma cu care, in relatia personala, subliniam o observatie – ca eu am o parte feminina puternica si ea una masculina puternica. In absolut nici un text n-am identificat despre cine vorbesc. Oricum, din observatiile mele, cred ca 50% din textele care vorbesc despre relatii de pe Catchy, autorii folosesc experientele personale, deci, daca va supara acest lucru la mine, musai trebuie sa va supere si la autoarele feminine care ne spun de iubitii impotenti sau mincinosi, sau nepriceputi. 🙂
        ———————-
        Si, pentru ca nu cred ca raspunsul anterior merita sa fie ascuns – includea o explicatie despre text, il repostez (si voi continua sa-l repostez pentru ca n-am nimic mai bun de facut). :)))

        @Roxana – multumesc pentru interventie. Punerea in aceeasi oala este numai statistica. Una din glumele mele cu o prietena, care avea o latura puternic masculina in vreme ce eu am o latura puternic feminina, era ca facem sex in grup – masculul din ea cu femeia din mine si viceversa. 🙂
        Se pare ca, intr-adevar, n-am fost explicit cu acel “capricioase”. Am spus ca asa ni se par noua – nu ca sunt. Sunt multe aspecte pe care ne crucim unii de altii. Femeile, de exemplu, sunt extrem de bune la multitasking – si pot impleti 3 fire conversationale in aceeasi conversatie care pe un barbat il bulverseaza “N-are nici un sens”. Sau, cum spunea un psiholog “Doamnelor, cand sotul va spune ‘Nu pot face decat un lucru odata.’ el nu incearca sa fie nepoliticos – pur și simplu acesta este adevarul.” Sper ca aceasta explicatie va aplana supararea pe care n-am dorit s-o generez.

      • Roxana / 3 February 2016 20:43

        Bineinteles ca ma supara si autoarele feminine care fac acelasi lucru. Sunt de parere ca experientele personale, bune sau rele, nostime sau triste, discutiile despre abilitatile sau inabilitatile fostilor sau fostelor si tot ceea ce tine de intimitatea unui cuplu, trebuie de pus la pastrare in cufarul cu amintiri, nu de scos la “vanzare” in bazarul numit internet. Dar banuiesc ca dorinta de publicitate a autorilor(autoarelor) care fac asta, este atat de mare incat nici nu se mai gandesc la consideratia si respectul pe care ar trebui sa le acorde unor persoane pe care ei insisi i-au ales sa le fie parteneri de viata, pentru o perioada de timp.

      • Andi V. / 3 February 2016 21:02

        @Roxana – Am știut întotdeauna că este foarte dificil să mulțumesc cititorii. Discuția de aici este, într-o măsură relevantă – dacă vorbesc la general mi se spune că tratez lucrurile anecdotic (pe baza unei situații), dacă ilustrez teoria cu exemple trăite, mi se spune că e jignitor pentru persoanele menționate. Toți – dar absolut toți – scriem despre noi și întâmplările noastre. Ce e cuprins și în cartea pe care încerc s-o public, cu nume schimbate și diluat, este despre mine și ceea ce cunosc eu.
        Cât timp nu identific despre cine vorbesc, păstrez anonimatul, doar persoana de care vorbesc și care se recunoaște mi se pare că are dreptul să considere drept trădare ceea ce fac.
        Știu că vorbind “o prietenă”, “altă prietenă” – mă pun într-o lumină urâtă. N-au fost atât de multe – numai că nu le pot identifica pentru ca lumea să le poată număra. Nu c-ar conta pentru mine – după cum am spus, eu trebuie să dau socoteală doar conștiinței mele. Am să reflectez la ce mi-ați spus dar, pentru că păstrez anonimatul, nu cred că fac ceva atât de urât.

  10. Andi V. / 3 February 2016 8:39

    Mi-am amintit o povestioara-pilda intalnita pe FB pe care m-am gandit s-o impartasesc (probabil o stiti dar sunt batran si ma repet):
    Erau 2 negutatori, unul tanar si unul mai in varsta care vindeau la poarta unei cetati. Apare un musteriu, umblat de pe drum, mergand spre cetate. Intreaba cum sunt oamenii din cetate, buni sau rai?
    “Dar cum erau oamenii din cetatea ta?,” il intreaba vanzatorul cel batran.
    “Ah, toti erau buni, saritori, minunati.”
    “Ei, exact asa sunt și aceștia de aici!”
    Îi vinde ceva și călătorul pleacă. Peste o vreme, apare alt călător care pune aceeași întrebare. Vânzătorul cel bătrân întreabă același lucru.
    “Ah, la mine în cetate toți erau vicleni, răi, ticăloși.”
    “Ei, exact așa sunt și locuitorii acestei cetăți.”
    După ce acest nou călător pleacă, tânărul nu se poate abține să nu puncteze răspunsurile antitetice. “De ce la unul i-ai spus că toți sunt buni iar la celălalt că toți sunt răi.”
    “E simplu – ei vor vedea în oameni ceea ce vor să vadă. În cazul primului călător, el vedea oamenii buni și așa-i va vedea și pe cei de aici. În cazul celui de-al doilea, nu vedea nimic bun în oameni ci numai ticăloșenie – așa va crede și despre cei de aici, indiferent de ce-i spun eu.”

    Mă strădui mereu să-mi amintesc că oamenii din cetatea mea, chiar dacă nu-s toți buni, cei mai mulți doresc din răsputeri să fie.

    Reply
  11. Faiantaru' / 3 February 2016 2:52

    Un defect insuportabil al barbatilor consta in faptul ca in permanenta se erijeaza in cunoscatori si implicit purtatori de cuvant a tuturor celorlalti, ca si cum experienta personala ar fi edificatoare pentru intreg. De ce oare n-or vorbi numai pentru ei ? “Eu asa gandesc …”, “eu asa fac …”, “eu asa dreg …”. Ntz, ntz, ntz, ntz … 🙂

    ***

    D-voastra ne scrieti de pe un 386 upgradat ? O, dar stati ! Nu mai bine revenim la corespondenta prin posta ? De voie, de nevoie, “mai bine si mai repede” ne-a fost aspiratia dintotdeauna, domnule Valahi. Si binenteles ca d-voastra stiti asta. Cat de sigur te mai simti pe auobahn intr-o masina veche de 20-30 de ani ?

    ***

    Despre consumerism (sau cantitativul in detrimentul calitatii), a scris pana i s-a acrit G. Colang. “Girls just wanna …” 🙂 https://www.youtube.com/watch?v=cMWWBigvbkY

    Reply
    • Andi V. / 3 February 2016 4:11

      Nu știu cum să vă răspund doamnă Faiantaru’ decât cu o bucată de text “calitățile dintr-o situație devin defecte în alte situații”. Am discutat de caracteristici și nu de defecte iar când am vorbit m-am referit la două culturi antitetice și la observațiile pe termen lung pe care le-am făcut. Aș fi putut să le susțin cu extrase anevoioase din tot felul de articole ale unor oameni mai deștepți ca mine, cu titlurile necesare pentru a fi luați în serios, dar Catchy e un loc destins unde oamenii se relaxează, nu studiază în detaliu psihologia.

      Isaac Asimov – un alt bărbat care musai suferea de defectul îngrozitor de a se erija în cunoscător (studiați pe dumneavoastră efectul sarcasmului introdus inutil) – spunea “Anti-intelectualismul a fost un fir constant care se desface în viața noastră politică și culturală, îngrijit de noțiunea falsă că democrația înseamnă că “ignoranșa mea este la fel de bună ca și cunoașterea ta”. 😉

      Reply
      • Faiantaru' / 3 February 2016 7:03

        @ Andi V.

        Sigur ca nu vorbeati de defecte, ci numai de caracteristici … negative !
        “Atât de complexe, încât nouă, bărbaților (n.c. primitivilor), ne par capricioase.”
        “Ei, ca niște copii întârziați ce sunt, cred că-și pot face un harem …”.

        Se prea poate ca d-voastra, in Canada, sa nu fi auzit de patania unui sugubat care a omis specificarea “surselor de inspiratie”, totusi o minimala onestitate intelectuala v-ar fi indrumat sa renuntati la sferturi de masura, la pomenirea lor aluziva, macar din simpla ratiune ca bulversati cititorul: nici n-are cum, nici datoria, sa deduca care e contributia d-vostra personala sau daca mai e vreuna.

        Eu nu ma sfiesc defel sa-i citez pe altii mai destepti decat mine si spre deliciul d-voastra intelectual va ofer un text despre riscurile la care va expuneti staruind in aceasta practica,

        “… manevrează nume mari: „cum zicea şi Hegel“, „Tacitus a spus“, „David Hume era de părere“ etc. „Prostimea“ ar putea crede că Petrică e scufundat, zi şi noapte, în metafizică. Personajul nu realizează că invocă autori şi cărţi despre care nu ştie nimic temeinic şi că Google sau antologiile de citate nu sînt o sursă de cultură adevărată. În fapt, e un caz tipic de semidoctism ţanţoş. A cita din autori pe care nu i-ai citit şi pe care nu-i stăpîneşti e un fel de a-ţi vopsi părul, crezînd că nimeni nu observă.”

      • Andi V. / 3 February 2016 7:59

        @Doamna Faianțaru’. Găsesc comentariile dumneavoastră agresive și nedrepte. Vedeți în text ceea ce mânia pe care o nutriți vă face să vedeți. Ca să nu redevin român (care se ascunde sub o staniolă subțire), am să vă aplic “metoda canadiană”. Nu mai am nimic bun să vă spun așa că voi rămâne tăcut.

      • Faiantaru' / 3 February 2016 8:30

        @ Andi

        Cuuum ? Ca doar “același om, condus de impuls, poate salva o viață, un copil din fața unui tramvai, tocmai pentru că este rapid și nu cugetă.” Ah, daca asa, gata, pe mine m-ati pierdut de prozelit !

  12. Andi V. / 2 February 2016 22:30

    Multumesc mult pentru implicare. Aveti dreptate in mare parte din comentariu. Am recunoscut primele 3 valuri au indreptat lumea – au indreptat inegalitatile acumulate prin secole dintre cele doua sexe. Culmea este ca n-au dus la mult mai multa fericire – am citit un articol in care, in medie, in A de Nord, femeile erau mai fericite in anii 60 decat sunt acum. E cumva normal si am vazut-o si intr-un interviu al Barbarei Walters cu femei din Arabia Saudita in care una din intervievate spunea cu mare inocenta “Egalitate cu barbatii – desigur ca dorim, daca e vorba de condus masini, iesit in public neinsotite, divort cand nu ne mai place cuplu, sa ne alegem ce slujba dorim – daca vrem sa muncim; daca insa vorbim sa ne platim singure chiria si lucrurile si sa tremuram ca nu avem bani luna viitoare – aceasta libertate nu ne-o dorim.”
    Cred insa ca viziunea despre cum erau relatiile dintre bunicii si parintii nostri e una spalata de trecerea timpului – cam cum se intampla in “Midnight in Paris” a lui Woody Allen. Multe femei trebuiau sa indure un numar mare de nedreptati. Valurile de feminism lucreaza (desi in RO chiar si valul al III-lea trebuie sa prinda).

    Reply
    • Daria / 2 February 2016 22:43

      Viziunea pe care doresc sa o proiectez asupra relatiilor dintre parintii si bunicii nostri este aceea de trainicie, normalitate, continuitate, stabilitate a cuplurilor, care era total diferita de aceste legaturi si relatii provizorii care fac parte din viata cotidiana a noilor cupluri. Intr-adevar erau unele femei care trebuiau sa indure un numar mare de nedreptati, dar erau si femeile ale caror barbati le iubeau, le acceptau, le respectau si le ramaneau alaturi pana la finalul vietii. Bineinteles ca reciproca era valabila. Acelea erau relatii adevarate, in care barbatii si femeile acceptau ca sunt diferiti, ca trebuie sa se completeze, nu sa competiteze unul cu celalalt cum se intampla in ziua de astazi. Fiecare isi indeplinea rolul sau si era bine.

      Reply
  13. Daria / 2 February 2016 22:01

    ” Ideile valului III feminist” sunt inspirate chiar din Geneza. Barbatul se intregeste prin femeie, deoarece ea este cealalta jumatate a speciei si numai impreuna cu ea barbatul formeaza omul intreg si numai in unire cu ea se realizeaza ca barbat. Si femeia la fel. Caci barbatul e cel ce completeaza femeia, si viceversa.
    Diferenţele dintre bărbat şi femeie nu sunt pentru contrapoziţie, sau subordonare, ci pentru comuniune. Experienţa ne învaţă asta: pentru a se cunoaşte bine şi a creşte armonios fiinţa umană are nevoie de reciprocitate între bărbat şi femeie. Când acest lucru nu se întâmplă, se văd consecinţele. Suntem făcuţi pentru a ne asculta şi a ne ajuta reciproc. Putem spune că fără îmbogăţirea reciprocă în această relaţie – în gândire şi în acţiune, în afecte şi în muncă- cei doi nu pot nici măcar să înţeleagă până la capăt ce anume înseamnă a fi bărbat şi femeie, fiind in confuzie de rol, neputand intelege care le este rolul in cuplu, in familie. Societatea moderna, barbatii si femeile au pierdut mult emancipand inima, gandurile si corpul, au pierdut stabilitatea, permanenta, firescul relatiilor stabilite si dezvoltate in mii de ani. Traim in emancipare, dar suntem deplin abandonati dezlantuirii capriciilor, ideilor de falsa libertate, de egalitate intre sexe, traim intr-un razboi continuu, care ne face sa ne indepatam cat mai mult de modul in care iubeau, respectau si traiam bunicii si parintii nostri. Mi-as dori sa ma intorc in trecut si sa fiu contemporana cu ei.

    Reply

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro