“Gabor a întrebat audiența (aproape 1000 de oameni) la una dintre întâlnirile cu publicul câți dintre cei prezenți au fost în ultimii ani la gastroenterolog, cardiolog, ginecolog, pneumolog, neurolog etc. Aproape toți au ridicat mâna. Apoi a întrebat și câți au fost întrebați la consult dacă au suferit traume timpurii, despre ceea ce simt despre ei ca ființe umane, despre starea relațiilor lor actuale, ce simt despre cariera lor, în ce stare emoțională se află. Nimeni nu a ridicat mâna.” Petronela Rotar a postat pe pagina ei această experiență și răspunsul lui Maté la ceea ce văzuse. Mulțumim!
Despre boală, cu Gabor Maté
„Motivele pentru care ați ajuns la acești specialiști au de cele mai multe ori de a face exact cu aceste întrebări care nu au fost niciodată puse. Mintea și corpul nu pot fi separate. Mintea este un proces încorporat (embodied process). Un studiu făcut în urmă cu un an jumătate arată (n.red. era martie 2021) că femeile cu sindrom post traumatic sever (PTSD) au risc dublu de a face cancer ovarian. Cu cît sindromul e mai ușor, cu atît scad și riscurile de a face cancer ovarian. Acesta e singurul studiu de acest fel făcut vreodată și ar trebui să-i facă pe medici să devină foarte dornici de a înțelege conexiunea minte-corp. De fapt, cînd spui conexiune trebuie să înțelegi că nu e o conexiune de tipul, iată un exemplu, New York și Vancouver sînt conectate prin internet, nu, mintea și corpul nu sînt conectate astfel, ci în sensul în care ele sînt părți ale aceluiași întreg. Cînd te gîndești la o emoție, să luăm furia, nu e doar la tine în cap, nu rămîne în minte, ci întreg corpul experimentează furia, crește pulsul, crește tensiunea, mușchii se încordează, hormonii de stres cresc, e fiziologic. Totul e un singur sistem, iar părțile care îl formează comunică între ele încontinuu. Deci, în mod natural, ce se întîmplă într-una dintre ele, se întîmplă și în celelalte. De exemplu, oamenii care își reprimă furia au activitatea diminuată a unei anumite părți a sistemului imunitar, anumitor celule care au rolul de a lupta cu bacteriile sau tumorile li se diminuează această putere în procesul de reprimare a furiei.”
“▪ Când reprimi emoții, reprimi sistemul imunitar, normal că te îmbolnăvești. Să reprimi înseamnă că o ignori atât de mult încât nici nu mai știi că e acolo.
▪ Un efect al traumei este deconectarea de propriul corp. Acesta este un mecanism de supraviețuire. Este ceva ce cândva te-a salvat, dar astăzi te încurcă.
▪ Trauma nu este despre trecut, ci despre prezent. Poate că s-a întâmplat cu mulți ani în urmă, dar important este ce a rămas, azi, încă prezent în tine.
▪ Fiecare boală și fiecare criză are legătură cu trauma. Este important să înțelegem ce este trauma. Trauma nu e ceea ce se întâmplă cu tine (boală, abuz, moartea cuiva drag, război etc), ci ceea ce se întâmplă în tine ca un rezultat a ceea ce ai trăit.” Gabor Maté
Citiți și Părinți reglați emoțional, copii alfabetizați emoțional
La ce spune organismul meu NU
Citiţi şi
Era bine să fii deșteaptă, că frumoasele sigur ajungeau niște c*rve. Și am ajuns deșteaptă
Visează, gândește și acționează – deschide-ți o afacere!
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.