Nu, nu e sfârșitul lumii, iată dovezile!

13 December 2019

În 2018, site-ul Boredpanda făcea o listă de lucruri bune care s-au întâmplat în lume, arătând că oamenii pot și fac lucruri minunate. E important să fie știute și relele, fără doar și poate, dar și binele trebuie căutat și promovat în aceeași măsură. Ca un antidot la retorica vitriolantă care a invadat media, anul acesta au găsit și mai multe evenimente fericite: lumea se face bine, puțin câte puțin. Iată ce conține ediția The Happy Broadcast* 2019.

Theresa Kachindamoto, 60, șef peste 900.000 de suflete

O femeie-șef de trib din Malawi este cunoscută drept  terminatorul căsătoriilor cu neveste copile. A anulat 1500 de astfel de mariaje, le-a făcut ilegale și le-a trimis pe fetițe înapoi la școală, pentru că acolo e viitorul. În educație.

Rinocerul alb din Africa (Northern White Rhino) era amenințat cu extincția. După moartea ultimului rinocer, în 2018, mai trăiau doar două femele – fiica lui de 29 de ani și o nepoată de 18 ani – insuficient de sănătoase să poată aduce pe lume un pui. Dar oamenii de știință au găsit soluția salvatoare: embrioni obținuți din ovulele lor cele mai bune și spermă congelată vor fi purtați de mame surogat din specia sudică de rinocer alb (care au cornul mai lung) sau chiar de o iapă, calul și rinocerul făcând parte din aceeași clasa perisodactilelor sau imparicopitatelor. Citți povestea aici.

În Suedia, donatorii de sânge primesc un mesaj oricând sângele lor a fost folosit pentru a salva o viață.

Un trib indigen din Amazonul ecuadorian, oamenii Waorani din Pastanza, care trăiesc degenerații în pădurea de pe malurile fluviului Amazon, a câștigat procesul împotriva unei puternice companiil petroliere. A durat șapte ani, pentru că și acolo există corupție grupa mare. Citiți povestea aici.

În 1979, după un an cu teribile inundații, adolescentul Jadav Payeng din insula Majuli aflată în nordul Indiei, a decis că va planta în fiecare zi câte un copăcel în solul arid pentru a-și proteja pământul natal.

Și asta a făcut timp de 40 de ani. A rezultat o suprafață împădurită de 550 de hectare. Prin comparație, Central Park din New York are 341 de hectare.

Citiți și despre Nico de Transilvania, care a plantat în câteva zile, cu voluntari, 15.000 de puieți în zona lacului Vidraru din munții Făgăraș.

Încă 45 de fapte bune din 2019, aici. 🙂

Pentru faptele bune care se petrec în România, stați cu ochii pe Paul ALEXANDRU  care ține rubrica “Auzim de bine” din Dilema veche. 

*Ce este The Happy Broadcast 

Realizatorii culeg știri relevante din toată lumea legate de schimbările climatice, știință, drepturile animalelor, știri care arată cât de mult am progresat pe multe fronturi în ciuda bombardamentului cu știri având titluri senzaționale. Sunt mai multe motive pentru care știrile negative domină media: un dezastru întâmplat spontan e mai atrăgător decât micile îmbunătățiri într-un domeniu sau altul. Lucrurile rele se întâmplă repede, cele bune nu se construiesc într-o zi și pe măsură ce se desfășoară nu se află în sincronizare cu ciclul știrilor.

“Prejudecata negativă” este cea care ne face să răspundem mai repede la rău sau la o situație periculoasă. Astăzi, aceste prejudecăți stau în calea fericirii și stării de bine, și chiar a productivității, pentru că cele mai multe dintre poveștile din jurul nostru (print, online sau mobil) vorbesc despre sfârșitul lumii.

Credem că este necesar un echilibru între știrile negative și pozitive. De la politică, la schimbările climatice, veștile proaste ne înconjoară oriunde mergem. O potențială soluție ar fi limitarea numărului de vești proaste, să încetinim ritmul din cercul propriu de știri, adăugând vești bune la dieta noastră de știri ca să fim siguri că rezultatul despre lume este mai optimist. Și de asemenea e important să investim timp pentru a detecta informațiile greșite, verificând credibilitatea surselor.



Citiţi şi

Singura frumusețe care nu dispare niciodată

Christian Dior și WC-ul din fundul curții – Eleganța vieții pe trepte de contrast

Învățătorii, timpul, barbaria și lucrurile de neacceptat

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro