Nu mai vreau să fiu puternică

13 May 2014

MIRELA RNu sunt puternică. Nu sunt Superfemeie. Nu pot să mut munţii din loc şi nu înţeleg de ce toată lumea crede asta despre mine.

Nu sunt de fier şi nici nu muşc din betoane. Mă descurc singură pentru că nu am de ales. Am învăţat să car sacoşe, deşi baxurile de apă plată îmi rup mâinile. Câştig bani să plătesc facturile, deşi sunt zile în care nu mi-aş da jos pijamalele de pe mine. Organizez oamenii, deşi aş prefera să-mi spună şi mie cineva unde, când şi cum să fac ce să fac. Dacă m-aţi vedea făcând echilibristică pe scaunul cocoţat pe masa din bucătărie în încercarea de-a schimba un bec, nu m-aţi mai vedea chiar atât de superfemeie.

Da, sunt foarte tare. Fac şi desfac lumea. Mut continentele şi costruiesc poduri peste oceane. Până când se arde o siguranţă sau fac pană la maşină. Sau până se strică o priză sau, şi mai grav, o clanţă. Da, sunt superfemeie până când tot ce vreau e să mă cuibăresc în două brațe puternice. Sunt cea mai tare din parcare, îmi place să fiu surprinsă, dar îmi place și mai mult să pregătesc sandvișuri și ceai dimineața.

imbratisare

Mama a fost şi este o femeie care s-a descurcat singură, iar tata a lăsat-o să se bucure de forţa ei. Muta singură dulapurile prin casă din două în trei luni pentru că se plictisea, dar avea grijă să nu fie tata prin zonă, căci pe el îl oboseau aceste iniţiative. Lucrurile erau clar stabilite: mama se ocupa de mărunţişuri – casă, copii, finanţe, în vreme ce lucrurile majore îi reveneau tatei – căuta răspuns la întrebările existenţiale: există viaţă dincolo de moarte, ce se întâmplă cu sufletul când noi plecăm… De toate celelalte se ocupa nenea Ioşca. Nenea Ioșca era vecinul nostru, omul care putea să rezolve orice pe lângă casă. Astea, mărunţişurile în care ne împotmolim. Nimicurile fără de care stai în întuneric, fără apă caldă sau cu uşa deschisă dacă te loveşte nevoia, iar el nu e prin preajmă. În adolescenţă, mă gândeam cu teamă că într-o zi o să plec de-acasă și-o să mă mărit. Iar frica mea cea mai mare era că n-o să am cu mine un nenea Ioșca.

Mă recunosc în comportamentul mamei mele, mândră că face şi desface. Mă surprind acţionând asemenea ei. Acesta a fost modelul meu şi l-am învăţat foarte bine. L-am şi aplicat în relaţia cea mai importantă din viața mea, dar a eşuat ea, relaţia, pentru că n-a existat un nenea Ioşca prin preajmă. Târziu, dar până la urmă important e ca mi-am dat seama, am înţeles că eu nu vreau drepturi egale cu bărbaţii, ci vreau drepturile mele iar lor le doresc drepturile lor.

Ador să fiu ceea ce îmi permit atât de rar să fiu – femeie.

Pe Mirela o găsiți toată aici.

Și tu poți scrie pe Catchy! 🙂

Trimite-ne un text încă nepublicat, cu diacritice, pe office@catchy.ro.



Citiţi şi

Femeile mature vs femeile imature

Mama – în rolul principal al Eroului

Bijuteriile pentru bărbați – între tradiție, simbolism și stil personal

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

  1. Luminița Stoica / 1 August 2019 20:17

    Când viața îți dă lămâi înveți să faci limonadă. Când viața, sau soarta, sau cine știe cine te obligă să fii puternică pentru tine și copiii tai, înveți să schimbi, sa repari și să faci (SINGURA!!!) tot ce-ar trebui sa faci împreună cu cele două brațe puternice care-ți lipsesc. Q.E.D.😊

    Reply
  2. Lili / 16 July 2015 17:21

    tu, nu mai vrei sa fii o femeie “puternica”, iti doresti sa te cuibaresti in doua brate puternice, care de cele mai multe ori vin la pachet cu… de toate, inclusiv cu faptul ca vor face din tine “o femeie puternica”, asta am gandit dupa ce m-am m-am raportat la situatia ta si dupa ce m-am amuzat copios intrand pe adresa indicata de o ala cititoare/comentatoare a articolului tau. daca n-ai citit… ia de aici: :)))))))) https://lianacusuflet.wordpress.com/2015/06/21/as-vrea-sa-ti-spun-ca/ si linistest-te :)))

    Reply
  3. Anda / 19 March 2015 14:05

    F mult timp m-am crezut o femeie puternica. Am luptat pt cariera, m-am luptat sa rezolv eu toate problemele si m-am descurcat zic eu onorabil. Doar ca m-am trezit la 35 de ani singura, sau ca si singura. Cred ca o femeie “puternica” atrage genul de mascul lenes, oportunist, comod.
    Multumesc lui Doamne Doamne ca m-am trezit si am renuntat sa le mai fac eu pe toate; rezultatul? cand am realizat care ar trebui sa fie rolul femeii in societate si mi-am schimbat atitudinea, mi-am gasit si jumatatea, barbatul la care am visat toata viata. Am lasat loc in viata mea pt. un barbat.

    Reply
  4. costin / 19 March 2015 13:54

    suferi de misoginie internalizata….cum ar zice feministele …:)))

    Reply
  5. aurelia / 18 March 2015 23:16

    egalitatea intre barbat si femeie nu inseamna femeia sa le faca pe toate ci;
    1. sa se imparta echitabil sarcinele in gospadarie.
    2. la locul de munca sa primeasca acelasi salariu pt joburi la fel si performante similare
    3. sa nu ii fie frica femeii sa mearga pe strada ca o va vila cineva sa o va strangula cineva pt ca e femeie
    4. sa nu fie exclusa de la mariri pt ca e femeie si va ramane insarcinata si va lipsi un an din firma
    5,6,7, etc…

    imi pare rau ca gandesti asa cum gandesti

    Reply
  6. Vitalie / 18 March 2015 17:06

    Femeia si barbatul, fiecare are nevoie de celalalt, daca fiecare vrea sa isi inteleaga perechea si invata se se completeze vor trai fericiti impreuna. Arogantele de gen “femeia puternica” si “barbatul independent” nu ne fac mai buni, doar orbi la adevaratele slabiciuni pe care le avem.
    Viata poate fi e un tsunami, natura ne-a facut pereche sa facem fata acestui val ca sa prosperam ca specie, si nu ca individualisti, dar uitam deseori asta.

    Reply
  7. Lady Marmelade / 18 March 2015 12:57

    Draga domnule Dan S.,
    Idealul feminin le imbina pe toate… de la rolul barbatului in casa si-n afara ei (evident daca ai castiga bine ti-ai permite sa angajezi un nenea “Iosca”, pt ca oricum ai da-o, un bec nu se schimba singur, cum nicio chiuveta nu se repara singura), pana la a fi barbatul intelegator si iubitor dornic de o conversatie inteligenta, dornic de cunoastere si auto – depasire, unde amandoi partenerii sunt stimulati spre o noua deschidere spirituala si/sau carieristica. Si nu in ultimul rand o femeie isi mai doreste un barbat deschis la nevoile ei intime si relationale. Si nu, nu e vb de pretentii, e vorba de bun simt, exact asa cum voi va doriti foarte multe lucruri de la o femeie si noi incercam sa le aducem in relatii. Incercam sa fim ingrijite, aranjate, incercam sa va gatim o cina, sa fim independente financiar, sa nu fim pisaloage, sa va iubim, sa va oferim intim ce va doriti, sa crestem un copil printre treburile casnice si o cariera pe care ne-o construim, tocmai pt independenta financiara de care ziceam mai sus. Suntem oameni toti, avem nevoi complexe de ambele baricade, iar convietuirea in cuplu si cresterea personala si a unei relatii este mai dificil decat un job. In esenta rolurile de-a lungul mileniilor nu s-au schimbat, barbatul ramane un vanator, femeia un vanat. Barbatii slabi, lenesi cauta scuze tot timpul pt ca nu pot si nu vor mai mult. Spre norocul meu eu am gasit un astfel de barbat care sa le imbine pe toate cu mici minusuri care sunt acoperite usor de plusuri, iar eu incerc sa-i ofer tot ce are nev un barbat. Impreuna (si stiu cat de greu e) incercam sa crestem o familie. O atitudine pozitiva poate schimba intregul curs al unei relatii, iar toate aceste “cerinte” nu mai par o povara pt ca ajungi sa le faci din dragoste, din prietenie, din dorinta de a-l ajuta si a-l face fericit pe cel iubit.

    Reply
  8. marcela / 5 October 2014 12:47

    Eu am avut sansa sa am langa mine un barbat gen Nenea Iosca asa ca nu a trebuit sa rezolv decat probleme care chiar imi reveneau mie! Nu e perfect dar se apropie mult de perfectiune …asa ca eu imi permit uneori sa ma rasfat si sa fiu femeie! E drept ca nu sunt o femeie puternica…sau nu asa puternica precum as dori!

    Reply
    • Liviu Stefanescu / 19 March 2015 9:38

      Dragele mele, vreti ceva dar nu stiti ce vreti. Iata, Marcela are reteta fericirii: iubire, toleranta, apreciere, afectiune aratate partenerului, devotiune. Ea l-a gasit pe “nenea Iancu” dar l-ar fi putut gasi in (aproape) orice barbat. Asa cum voi (ar trebui sa) aveti nevoie de un om langa voi care sa va stimuleze sa fiti femei, tot asa barbatii au si ei nevoile lor – de apreciere, trebuie sa se simta utili, independenta (nu gresit inteleasa, desigur). Cand aduceti acuzatii omului de langa voi, treziti-va si puneti oglinda in fata Dvs. Acuzele aduse lor sunt de fapt acuzatii aduse voua insiva. Stiti cum zice Osho, parca: “atunci cand spui , scoate din propozitie, adica egoul, scoate – adica dorintele si va ramane “. Da stiu, e greu de inteles si inca, mai greu de aplicat.

      Reply
  9. karina / 21 May 2014 1:34

    Apoi fara suparare se pare ca esti exemplarul perfect de ,,femeie?????-barbat????se pare ca-ti si consideri existenta un fel de super favoare pentru noi restul muritorilor de rand….’…Ai invatat sa-ti cari sacosele? …..si baxurile de apa plata ‘?
    .Nu serios ce-ti inchipui tu, de fapt? ca esti printesa jenata sa doarma pe 9 saltele sub care era un bob de mazare.?.iar vis a vis de barbati .. asemenea vezi in toti pe Domnul Iosca ala de-o ,,ajuta” pe mama ta sa mute mobila?Sau ce-ti inchipui..ca datorita faptului ca ,,organizezi oamenii” vai de mine toata lumea trebuie sa-ti pupe ,,degetutele de la picioare ” Functia vine si pleaca ..omul ramane….

    Reply
  10. Raluca I / 20 May 2014 1:33

    Daca am putea (indiferent de sex, valori, modele familiale sau de societate, de multe credințe, stereotipuri) sa recunoaștem si “repatria” ambele componente/energii din noi: “masculinul” (pentru exemplificare, iată alte “etichete”: ceea ce reprezintă puterea/forța, acțiunea, “războinicul”, duritatea, raționalul, etc.) si “femininul” (empatie, sensibilitate/fragilitate, vulnerabilitate, intuiție, creativitate,etc.) am fi mai mult in armonie cu noi însine si cu celălat de langa noi. Procesul de “integrare” , de unificare insa mi se pare anevoios:)

    Reply
  11. Dan S. / 16 May 2014 23:06

    Citesc randurile tale si incerc sa patrund, cu o minte barbateasca de treizeci de ani, daca vorbele tale sunt tot una cu mitul in care barbatul poate fi stapan cu conditia sa fie aspru, autoritat, bataus,iubitor de munca fizica si de urlat la meci iar femeia sa poata fi delicata, frumoasa, sensibila , vulnerabila, pe scurt – o papusa.
    Un mit in care generatia noastra aproape ca nu a mai crescut, dar a carui existenta demonstreaza originea “agricola” (ca sa nu folosesc un termen mai dur) a locuitorilor Romaniei.
    Respectul tau fata de barbatul definit de schimbatul becurilor, taiatul lemnelor si speriatul hotilor ma face sa zambesc, dar sa zambesc trist. Imi aduce aminte de o seara pierduta pe intuneric,incercand sa schimb o siguranta de panou, sau de inlocuirea bateriei de la masina intr-o seara pe viscol, pe intuneric si fara scule adecvate. Toate ca sa nu fiu mai prejos de idealul de “masculinitate” pe care tu tocmai l-ai elogiat.
    Pe cand femeia adevarata de langa mine nu avea nevoie de “brate puternice”. Avea nevoie de un sot intelegator alaturi de care sa infloreasca mintea si inima ei. Puterea ei,cu alte cuvinte.

    Reply
    • Johnny / 23 March 2015 19:13

      Nu inteleg de ce un barbat care poate lucra la masina, ARE sculele adecvate si nu orbecaie pe intuneric 5 mii de ani sa schimbe o amarata de siguranta nu poate sa fie si un suport moral, un partener academic si intelectual pe masura si intelegator.

      Nu zice nimeni sa fii necioplit si din topor, dar frate, cumpara-ti niste blugi ceva mai largi si intra-ti in rol, ca muream toti pana acum daca toti barbatii erau carpe asa sensibile ca tine.

      Reply
  12. camelia / 15 May 2014 21:26

    Ma regasesc in ceea ce ai scris, draga Mirela.

    Reply
  13. Elisabeta Stanciulescu / 15 May 2014 10:50

    Aș rezuma / reformula așa:
    Nu mai vreau să fiu TOT TIMPUL și ÎN TOATE puternică. Îmi dau dreptul să fiu, uneori și în unele acțiuni, vulnerabilă, fragilă, slabă. Îmi dau dreptul să cer, uneori, ajutor. Pentru că doar astfel SUNT puternică, onest, autentic, real, acolo unde și atunci când am cu adevărat nevoie de putere. Pentru că doar astfel rămân conectată cu ceilalți și mă protejez împotriva unor dependențe (de independență, succes, muncă, romantism imposibil, alcool, nicotină, zahăr, droguri…), care sunt mai periculoase decât frica mea de a nu deveni dependentă de un bărbat sau, în general, de alți oameni…

    Reply

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro