Nu mă fluiera-m-ai?

25 March 2018

Există o scenă în thriller-ul romantic To Have and Have Not în care Humphrey Bogart și Lauren Bacall se înțeapă reciproc până când ea se apleacă și îl sărută. “De ce ai făcut-o?” întreabă Bogard cu un zâmbet cam tâmp, dacă e să mă întrebați, dar așa arată bărbații surprinși în felul acesta. Iar Bacall îi răspunde sigură pe ea “Am vrut să văd dacă-mi place”. “Și, care-i verdictul?””Nu știu încă” și îl mai sărută o dată. “E chiar mai bine când mă ajuți…” zice ea și se ridică să plece. “Știi că nu trebuie să te prefaci cu mine, nu trebuie să spui sau să faci ceva. Nimic. A… poate doar să fluieri.” Și, din ușă, se întoarce și mai pune un pic de gaz pe foc: “Știi cum să fluieri, nu-i așa? Aduni buzele și sufli.” Va fluiera Bogart? Oh, da! Și o va lua și de nevastă, în viața reală, un an mai târziu…

fluierat

La acel fluierat am vrut să ajung, de fapt. Care, după o carieră de câteva zeci de ani buni, în care a fost acceptat ca un omagiu inocent și neofensator – o femeie fluierabilă era una frumoasă, admirată, dorită -, și alți câteva zeci tot mai puțin buni, în care i s-a pus eticheta “inadecvat”, va ajunge definitiv la coș. Alături de catcalling – în traducere liberă “pisi”. Adio, barbare, sexiste și înjositoare metode de a încerca să atragi atenția unei femei și de a deschide o portiță spre conversație! Amândouă se regăsesc acum pe lista neagră a manifestărilor indezirabile, ofensatoare, oribile (verificați haștagul #everydaysexism), iar fluieratul chiar va fi pedepsit în Franța cu o amendă de 90 de euro.

Temă: rescrieți scena de mai sus în contextul #metoo.

Aici găsiți întreaga poveste (foarte bine documentată) a fluieratului cunoscut drept – wolf-whistle. 



Citiţi şi

De ziua unui bărbat iubit

Cine ți-a spus că trebuie să te dezbraci ca să faci dragoste?

Cum se face că testul de sarcină pozitiv mai înseamnă azi o veste proastă

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

  1. Icsela / 25 March 2018 14:49

    E simplu: scena ar ramane la fel. Mi se pare ridicol acest articol pentru ca autoarea nu pare sa fi inteles miscarea #metoo.

    Mi se pare ca in scena respectiva sunt doi adulti si totul se intampla cu consens. Este un flirt elegant intre doi oameni maturi care stiu sa ceara de la partener, iar partenerul ofera cat i s-a cerut.

    Miscarea #metoo este despre dezechilibre de putere. Cand te fluiera un libidinos necunoscut pe strada fara sa ii fi cerut nu este acelasi lucru cu flirtul celor doua personaje.

    Respectati, va rog, proprietatea termenilor si solidarizati-va cu victimele agresiunii sexuale. Ar fi mai productiv atat pentru cinefili, cat si pentru relatiile din societatea actuala.

    Like 1
    Dislike 1
    Reply
    • Mihaela Cârlan
      Mihaela Cârlan / 25 March 2018 18:07

      Dragă Icsela,
      Nu doar că am înțeles-o și susținut mișcarea metoo (dovadă articolele publicate pe această temă), dar am taxat orice inadecvare de comportament cu mult înainte ca ea să se nască (dovadă stau articolele mai vechi de 2017). Invitația era mai mult pentru cinefili, care știau și istoria din spatele primului film al lui Bacall – avea 19 ani, era presată de un alt Weinstein, încurcată cu Bogart, celebru nu doar pentru rolurile lui, ci și pentru mariajul (al treilea) cu o femeie extrem de geloasă, cu care scandalurile se țineau lanț, pentru pasiunea pentru alcool și… aventuri extraconjugale. Scopul acestui mic articol a fost, pe de o parte, să informeze că fluieratul după femei e deja o contravenție în unele state, și pe de altă parte, pentru cultura generală, să ofere o scurtă istorie a acestui obicei (există link către sursă). Acestea fiind spuse, vă asigur de proprietatea termenilor. Iar prin prisma intențiilor fără echivoc, lipsa de solidaritate ni se pare o acuzație nedreaptă.

      Reply

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro