Nu (m-)am plâns niciodată în fața copilului

8 April 2014

Mirela 2Așa a fost. în cea mai tristă periodă din viața mea făceam cea mai veselă emisiune pentru copii.

Au fost vremuri în care câștigam 300 de euro și gradinița Mayei costa 250. De euro. Nu mă întrebați cum m-am descurcat. Nimeni nu a știut cu adevarat cum au stat lucrurile. Și cu atât mai puțin copilul.

Pentru că nu aveam bani am inventat un MAGAZIN CU LUCRURI GRATIS.

– Mama, dacă tu rămâi fără muncă și noi rămânem fără bani, din ce am putea să trăim? Am putea să murim de foame?

– Maya, sunt atâtea moduri de a face bani. Dacă suntem sănătoase, orice lucruri se rezolvă. Nu există niciun motiv să murim vreodată de foame.

– Dar ai văzut că pe Hansel și pe Gretel tatăl lor i-a lăsat în pădure pentru că nu mai avea ce să le dea de mâncare…

– I-a lasat în pădure pentru că mama lor vitregă nu îi iubea și pentru că tatăl lor nu a reușit să fie suficient de puternic încât să o lase în pădure pe ea. Copiii ar fi putut să mănânce frunze și rădăcini și fructe, sigur n-ar fi murit de foame. Natura ne oferă destule variante cât să ne țină în viață dacă suntem suficient de determinați.

– Și dacă totuși rămâi fără serviciu, cum am putea să facem rost de bani? Ar trebui să cerșim?

– Mami, dacă vreodată, prin absurd, am ajunge în situația asta, eu cred că n-ar trebui să cerșim. Cred că am putea face un program de spălat parbrize în intersecții, pe versuri hip hop, ne-am îmbrăca în trening, cu șepci cu cozorocul într-o parte, am învăța câteva mișcări de mâini și picioare și am face spectacole la semafor. Oamenii ne-ar da banii pentru că le spălăm mașinile, dar și pentru că le facem zilele mai frumoase.

I-am văzut strălucirea din privire, de parcă atunci, pe loc, ar fi vrut să rămânem fără bani și să punem planul ăsta în aplicare. Și m-am gândit atunci că n-ar fi deloc rău să-i îndeplinesc visul, așa că am deschis pentru ea MAGAZINUL CU LUCRURI GRATIS, un magazine în care marfa să nu se termine niciodată. Dragoste, jocuri, vorbe, cântece, povești, dansuri, plimbări – trebuie doar să întind mâna pe raft, să iau și să ofer.

car cry

Nu am încărcat-o niciodată pe Maya cu problemele mele, indiferent că au fost materiale sau de sănătate. Cele sufletești le-am ținut cât mai departe de ea. Nu m-am plâns niciodată în fața copilului (oricum eu mă plâng foarte rar). Nu am avut întotdeauna bani, nu mi-am permis tot timpul să-i ofer ceea ce ar fi vrut ea. Uneori nu am avut bani să-i ofer nici ceea ce aș fi vrut eu. Am încercat să nu-mi vadă tristețea de pe chip pentru că știam că eu sunt soarele și aștepta de la mine lumină. În perioada în care sufeream după despărțire, plângeam în mașină între două întâlniri. Mi-a fost greu să gestionez situația la început, apoi m-am setat pe pilot automat. Nici măcar nu mai depuneam un efort pentru asta. Eram veselă și serioasă atâta vreme cât eram în prezența ei, iar după ce rămâneam singură în mașină începeam să plâng în hohote. Dădeam radioul la maximum ca să pot să urlu și o țineam așa până la prima întâlnire. Apoi îmi ștergeam lacrimile și îmi puneam pe față zâmbetul larg, gata pentru o discuție simpatică despre cine știe ce petrecere sau eveniment. În cea mai grea perioadă a vieții mele, făceam emisiunea ZĂPĂ la radioul pentru copii. Mă ascundeam în emisie sub birou ca să pot să-mi plâng durerea și, cu două minute înainte să înceapă emisiunea, mă așezam pe scaun în fața microfonului, rugându-i pe cei din regia de emisie să nu-mi lase nici măcar două secunde libere, ca să nu mă apuce plânsul și să nu mă mai pot opri. Dar nu s-a întâmplat niciodată. Emisiunea dura două ore în care nimeni, nici măcar eu, n-aș fi crezut despre vocea de la radio că trăiește cea mai mare dramă din viața ei.

I-am dat Mayei tot ce am avut eu bun. Nu i-am dat nicio grijă, nicio tristețe, nicio nemulțumire, nicio frustrare, nicio obligație. Nu i-am dat nicio temere. Copilul meu știe că are dreptul să-și dorească orice, știe că poate să viseze cât mai departe și că unele lucruri nu au nevoie de bani. Iar cel mai mare dar al meu pentru ea va fi întotdeauna cheia Magazinului cu lucruri gratis. Îl aveți fiecare dintre voi în minte. Nu trebuie decât să vă amintiți să vă jucați. Și dacă inspirația vă lasă în pană, intrați pe noul site zurli. O să găsiți acolo o gramadă de idei. GRATIS!

Pe Mirela o găsiți, toată, aici.



Citiţi şi

Dragostea, compasiunea și blândețea

Despre dragoste și bărbați, fără crize de emancipare

10 greșeli pe care nu le mai facem în pat după o anumită vârstă

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

  1. o femeie / 16 April 2014 13:42

    Si eu cred ca temerile/anxietatile proprii trebuie impartasite cuiva de aceeasi varsta. Frica de a pierde serviciul, frica de a nu ne imbolnavi, frica de a nu … -astea sunt in mintea noastra, nu sunt palpabile, sunt generate si omorate de creierul meu.

    Realitatea insa trebuie cunoscuta: copilul poate participa de la varste fragede la cums e calculeaza bugetul familiei, cati bani se aloca mancarii / distractiei, la curatenie, pregatit mancare/ lista de cumparaturi etc.

    Reply
  2. Mirela / 16 April 2014 13:33

    Sa-ti stapanesti lacrimile de preaplin e ca si cum ai incerca sa opresti o inima sa bata.

    Reply
  3. Gabriela Kölcsei / 14 April 2014 20:05

    Dragii mei, nu cred ca autoarea acestui articol si-a tinut copilul intr-un glob de sticla, atata tot ca si-a protejat copilul de problemele pe care nu ar trebui sa le simta la varsta ei, de probleme carora nu poate sa le faca fata fara sa simta teama. Mi-as fi dorit o mama ca ea. Mi-as fi dorit sa am o mama care sa nu ma considere prietena ei de 10 anisori, mi-as fi dorit sa se planga cuiva de varsta ei. Nu conteaza ca esti divortata sau nu, copiii nu trebuie incarcati cu lucruri care nu au sens la varsta lor. Nu inseamna ca iti tii copilul intr-un glob de cristal daca nu-l inveti sa puna raul in fata, daca-i dai curaj sa vada si binele.

    Reply
  4. picatura / 12 April 2014 14:58

    e complet contraproductiv sa cresti copiii intr-un glob de sticla. emotiile sunt emotii, e sanatos, normal si firesc sa fie exprimate. wonderwoman nu exista. si maturizarea implica experiente pe care, e de dorit sa le traiesti la timpul lor.

    Reply
  5. Mirela / 12 April 2014 11:58

    (M)-Am plans in fata copilului, am facut-o eliberator sau am facut-o ptr ca emotiile au fost atat de mari incat nu le-am putut stapani pana cand aveam sa raman singura in casa, in masina, pe strada etc. Dimpotriva, i-am explicat ca nu e nimic rau sa ai emotii, pozitive ori negative si sa plangi. Eu nu ma pot ascunde atat de bine. Fetita mea imi cunoaste puterea, stie ca plang de preaplin. Sunt divortata si singura. Nu proiectez asupra fiicei mele toate relele zilei, dar imi dau drumul la lacrimi atunci cand simt sa o fac. Frumos articolul, dar eu nu ma regasesc in el.

    Reply
  6. Bianca / 9 April 2014 10:36

    Frumos textul, laudabila atitudine. Eu am plâns şi m-am plâns de nenumărate ori în faţa copilului meu şi el in faţa mea. Am plâns şi împreuna, de bucurie sau de supărare. Lacrimile au eliberat nişte emoţii ascunse şi au ajutat la rezolvarea unor probleme. Discutarea directă a problemelor şi plangerile adresate unul altuia ne-au făcut să fim mai apropiaţi, să empatizăm, să ne maturizăm emoţional. Copilul a invătat că viaţa nu este numai lapte şi miere, că sunt probleme cu care adulţii se confruntă, a invătat de la mine că trebuie să spună INTOTDEAUNA ceea ce gândeşte, ceea ce are pe suflet, nu să-şi ascundă nemulţumirile şi durerea. Nu există vaccin pentru călirea emoţională, de aceea sunt de părere că tăria de caracter şi spiritul de luptă cu viaţa se face prin conştientizarea, identificarea şi rezolvarea problemelor.

    Reply
  7. marlene / 8 April 2014 19:22

    o singura data m-am plans baiatului meu cel mare si regret si in ziua de azi ca n-am fost suficient de tare sa nu ma vada plansa si sa trebuiasca sa dau explicatii. Dupa 30 de ani tot imi mai fac reprosuri!

    Reply
  8. Andi V. / 8 April 2014 14:56

    Minunata atitudine. Si mie mi s-a parut important sa-mi ascund frustrarile fata de fiul meu – au o singura copilarie si nu e cazul sa le-o impovaram cu tampenii de adulti. Privesc poze alaturi de el in care zambesc cu gura pana la urechi dar care ma coplesesc pentru ca stiu cum ma simteam pe dinauntru.
    Ca un contrapunct, imi amintesc de cineva care-mi propovaduia ca oamenii pe care-i iubesti nu trebuie sa stie despre dificultatile financiare. Ca exemplu, imi povestea de un tanar (nu un copil) care si-a cumparat o pereche de blugi ieftina (25$) desi si-ar fi dorit una scumpa (125). Cand parintii l-au intrebat, el le-a spus ca i-a auzit vorbind intre ei despre datoriile pe care le aveau – evident ca aveau probleme mai mari decat 100$ si diferenta nu i-ar fi deranjat. Eu n-am vazut nimic rau ca acel tanar a ales sa participe la “curba de sacrificiu” a familiei – asta e ceea ce fac membrii familiei. Insa este o linie subtire intre a explica lipsa unor posibilitati financiare unui tanar care poate intelege si a i te plange unui copil.
    Tu, este vizibil, ai stiut cum sa ramai in partea pozitiva a lucrurilor. Felicitari! Frumos scris si un sfat minunat pentru cei multi care trec prin zile negre. In mod cert fiica ta va aprecia, in timp, aceasta protectie mai mult decat orice cadouri scumpe pe care i le-ai fi putut face.

    Reply

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro