Nu haina îl face pe om judecător

12 June 2013

Ştiu că ne pricepem cu toţii la modă şi avem ‘fashion sense’ din naştere, dar de ce simţim nevoia să râdem de cei care, în opinia noastră sau chiar în opinia generală, n-au aşa ceva?

Citesc de dimineaţă postări sau comentarii ale unor prieteni pe Facebook, oameni inteligenţi sau foarte inteligenţi, de altfel, despre ţinuta pe care a ales să o poarte judecătoarea Iulia Motoc la numirea sa în CCR, fără să înţeleg de ce: 1) e ceva ce merită dezbătut şi 2) avem dreptul (moral) să comentăm acid şi superior alegerea doamnei.

Este ea numită în CCR pentru merite deosebite în domeniul modei? Este o celebritate care îşi câştigă existenţa din asta (a se citi “notorietate şi afinitate/acceptare”)? Spune ceva această ţinută despre competenţa domniei sale, cât să poată fi privită cu dispreţ sau luată în derâdere?

OK, ţinuta poate fi considerată excentrică şi nu e ceea ce ar recomanda specialiştii pentru un eveniment oficial, dar, atât timp cât e decentă (nu se văd părţi ale corpului care trebuie ascunse, prin convenţie generală) şi curată, nu înţeleg de ce toate comentariile astea răutăcioase şi judecăţile de valoare. În cele din urmă, putem argumenta, ca şi în alte cazuri, că e vorba de alegere personală.

Nu spun că nu contează cu ce ne îmbrăcăm, sau că nu transmitem un mesaj prin felul în care o facem. Dar ne învăţăm copiii că e discriminare să arătăm cu degetul spre/să râdem de/ să dispreţuim pe cineva pentru cum arată, ca apoi să transformăm un faux-pas în îmbrăcămintea cuiva într-un subiect de dezbatere pe Facebook, pe bloguri sau în media clasică.

Aştept să citesc pe undeva şi obişnuitul “doamna are nevoie de un stilist” la care am deja replica pregătită: dar de ce, pentru numele lui Dumnezeu, şi-ar angaja un stilist (presupunând că şi-ar putea permite şi că ar şti/avea de unde să-l ia) cineva care nu e o celebritate şi nu şi-a construit nici cariera, nici recunoaşterea pe felul în care arată şi se îmbracă?



Citiţi şi

Da, aceasta este Franța!

Secretele eleganței

Pentru toate femeile de 60+, pardon, pentru toate femeile :)

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

  1. Liviu Fratila / 12 June 2013 23:04

    Daca Einstein ar fi functionat ca fiinta doar in curu gol, i’ar fi diminuat asta capacitatile intelectuale? Hai sa fim seriosi totusi…

    Reply
  2. Felis / 12 June 2013 20:15

    pot spune ca a socat. In colectivitatile specifice, uniforma reprezinta un mod unitar de actiune si gandire. Nu este loc pentru individualizari. Vrei si poti sa faci parte din grup sau nu. Poza o reprezinta pe moderna doamna inconjurata de niste domni… Nu este din acelasi film. Nu a adus niciun serviciu institutiei.

    Reply
  3. carmen iancu / 12 June 2013 18:44

    Cand esti judecator , nu neaparat la Curtea Constitutionala, nu mai esti o persoana oarecare. Esti cineva care decide in probleme importante pentru sute, mii, milioane de oameni si nu pot sa fiu de acord ca nu conteaza cum te prezinti in fata lor.Daca o profesoara s-ar fi prezentat in fata elevilor imbracata asa ,cam cat respect credeti ca ar fi inspirat? Cand imparti dreptate si ai pretentia ca decizia ta sa fie respectata de toata lumea trebuie sa te respecti si tu, sa-i respecti si pe altii si sa respecti niste reguli , chiar si ale bunului simt in materie de imbracaminte.In pozitia doamnei nu are ce cauta o persoana excentrica, cred ca principala calitate a unui judecator ar trebui sa fie echilibrul si bunul simt, iar aceasta tinuta , mie, numai asta nu-mi sugereaza.

    Reply
  4. Alexandra Cismigiu / 12 June 2013 17:45

    Este vorba de un bun simt al decentei…si e cu totul diferit de nevoia de a-si angaja un stilist..Nu a pretins nimeni sa fie imbracata don colectia noua 2013 dupa ultimul trend, ci este vorba ca este o persoana PUBLICA, numita intr-o functie inalta si este inadmisibil sa se faca de ras prin astfel de gafe. E vorba despre obligatia unei tinute office..e vorba de eticheta si de respect..care din pacate sunt de mult uitate la noi. Imi pare rau dar argumentele tale nu sunt valide..vezi Angela Merkel, Condoleezza Rice..nu mai dau alte exemple..nu e vorba de stil, trend sau fashion…e vorba doar de un cod etic care lipseste cu desavarsire.

    Reply
  5. Liviu Fratila / 12 June 2013 16:48

    Justificarea tinutei este destul de subtila. Daca am trece peste impactul vizual am vedea cumva in ansamblu reprezentarea notiunii de justitie. In orice e reprezentata justitia vedem o doamna legata la ochi cu o balanta in mana. Ia vedeti voi ce tinuta are sculptura sau pictura care o reprezinta apoi asociati’o cu tinuta doamnei din articolul de mai sus. Coincidenta? Poate.
    Oare? Cine stie… Da’i omului o sansa, nu stii niciodata.

    Reply

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro