Noul flagel numit „ca şi“

18 September 2020

Mai bine o cacofonie cinstită decît o greşeală cu aere reparatorii.

Nu „ca şi candidat“, nu „ca şi companie“. Şi dacă urechile noastre fine și bizantine nu suferă cacofonia, s-o evităm atuncişa (sic!) elegant şi, mai ales, printr-o formulare corectă.

Exemple:

– în calitate de candidat, drept candidat;

– caracteristicile acestei companii sînt…/ aceasta e o companie care…

Da, reformulăm, merită s-o facem, ca să nu greşim şi să nu perpetuăm noul flagel numit „ca şi“ în contexte nepotrivite. „Şi“ nu are ca rost pe lume (nu „ca şi rost“) să ne scoată din ghearele cacofoniei. „Ca şi“ zgîrie urechea mult mai rău decît orice cacofonie.

Şi iată ce este cacofonia:

CACOFONÍE, cacofonii, s. f. Asociație neplăcută de sunete; cacofonism. (Muz.) Suprapunere de sunete discordante; lipsă de armonie. – Din fr. cacophonie.

Nu e greşeală gramaticală, ci numai o dizarmonie. Nu pledez pentru ea, dimpotrivă, însă pledez pentru corectitudine. Un uşor pas lateral, o delicată reformulare, şi eufonia este asigurată.

Ar mai rămîne s-auzim şi varianta asta: „Eu, ca şi tîmpită… “, nu, cum ar fi natural, „Ca o tîmpită ce sînt… “. Că aici e buba. „Ca şi“ nici nu mai evită cacofoniile, şi-a cîştigat, din nefericire, un drept de existenţă independent de vreun scop.

So, ca (neşi) prieteni, iertaţi-mi, vă rog, pastila ca cafeaua ne-ndulcită.

Citiți și O coală, două…

Pe Ana o găsiți cu totul aici



Citiţi şi

Cel mai enervant cuplu din online

Pianistul

Tabu

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro