Nomazii digitali, tot mai mulți!

18 April 2017

Până de curând, mersul la serviciu însemna pentru toată lumea o destinaţie fixă. Acolo, într-o anume clădire, la un anume etaj se afla biroul tău. Odată cu flexibilizarea pieţei muncii şi a introducerii la scara tot mai mare a joburilor de tip part-time sau de la distanţă (lucrul de acasă), au apărut şi noi spaţii, deloc convenţionale, menite să răspundă acestor noi forme de lucru: hub-uri, spaţii de lucru dedicate, cafenele sau restaurante, iar oamenii plătesc pentru a lucra de aici. Iar unii nu s-au oprit doar la acest mod neconvenţional de abordare a jobului lor, ci au făcut un pas mai departe, devenind aşa numiţii nomazi digitali, care îmbină jobul cu călătoriile.

04ITINERARIES1-web-superJumbo

Concret, în Colombia deja există o companie – „Unsettled”- care organizează experienţe de lucru de 30 de zile în jurul lumii dedicate diferitelor categorii de profesionişti, antreprenorilor şi altor categorii de persoane creative dornice de noi provocări şi de moduri inedite de evoluţie şi autocunoaştere.

Încă nu se ştie câţi astfel de nomazi există, însă este clar că numărul lor este în creştere, întrucât inclusiv lumea corporaţiilor nu este în conflict cu acest nou mod de a aborda viaţa profesională. Totuşi, cei mai mulţi sunt millenians interesaţi să facă o pauză în modul tradiţional de lucru şi baby boomers cu resurse financiare şi flexibilitate peste medie.

Şi „Nomad Cruise” este o iniţiativă care şi-a propus să vină în ajutorul nomazilor digitali, organizând croaziere de două săptămâni, de două ori pe an.

04ITINERATIES3-master675

Următoarea călătorie va avea loc în mai, din Colombia către Portugalia, şi de ea se va bucura un grup internaţional de 150 de oameni din 30 de ţări, cu o vârstă medie de 30 de ani, însă sunt şi cazuri de persoane de 60 de ani sau de cupluri cu copii.

De altfel, există o serie de site-uri care oferă informaţii referitoare la spaţii de muncă, situate în diferite oraşe ale lumii, toate dotate cu cele necesare desfăşurării activităţii unor profesionişti – internet de mare viteză, sală de conferinţe, etc., dar şi spaţii comune (bucătării) propice socializării. Iar studiile realizate în legătură cu acest mod de lucru sunt cât se poate de promiţătoare, rezultând că veniturile şi productivitatea celor care lucrează aşa sunt în creştere.

Ca dovadă – compania Dell deja are numeroşi angajaţi care lucrează de la distanţă, iar obiectivele acesteia sunt ca până în 2020, 50% din cei 140 000 de angajaţi să lucreze de la distanţă. Trebuie să recunoaştem că o astfel de abordare vine la pachet şi cu economii din partea companiei (mai puţin spaţiu fix necesar), şi cu un entuziasm crescut din partea angajaţilor pe care flexibilitatea îi motivează. Deşi in prezent nu toate companiile pot face asta pentru angajaţii lor, viitorul deja pare scris, beneficiile fiind prea mari pentru absolut toată lumea.



Citiţi şi

Visează, gândește și acționează – deschide-ți o afacere!

Lucrezi de acasă? Iată cum să îţi creezi spaţiul perfect pentru muncă

Tu ai primit card Edenred?

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro