Tragedia serii de 30 octombrie 2015 va rămâne întipărită în sufletele românilor pentru totdeauna. E păcat că trebuie să ajungem în situaţii trecute de limită, soldate cu pierderi de vieţi omeneşti, cu pierderi de integrităţi psihice şi sufleteşti pentru a ajunge să vedem adevărul pe care îl tot ignorăm în ultimii 26 de ani.
Suntem cu toţii vinovaţi pentru această mocirlă călduţă în care ne-am tot tăvălit. Am învăţat să plecăm capetele şi să „înghiţim” pe nedumicate guverne, parlamente, şefi de stat. Corupţia s-a întins precum cancerul şi a luat cu ea chiar şi pe aceia care au intrat în politică dorind să schimbe sistemul şi să facă ceva pentru ţara asta. S-au îmbolnăvit cu toţii, pentru că oamenii sănătoşi nu erau „admişi” în cloaca „puterii”.
A fost nevoie să piară atâţia oameni, a fost nevoie să se dezlănţuie Iadul pentru a ne mobiliza.
Noi, generaţia unor „nemernici”, a unora „fără cap şi fără coadă” – aşa cum mulţi ne cataloghează – am fost primii care au făcut ceva. Ne-am dus noaptea să donăm sânge, am stat la cozi cu răbdare şi decenţă, nu ne-am călcat pe picioare şi nu ne-am certat pe „locul” de la coadă. Am stat trişti, răbdători, dornici să îi ajutăm pe cei ce aveau nevoie. Asta e de admirat. Generaţia noastră, a celor „disperaţi după distracţii” a dat o lecţie morală grea tuturor celor care ne-au blamat. Le-am arătat că ştim ce înseamnă respect, empatie, ajutorarea aproapelui, solidaritate. Am solicitat deschiderea centrelor de donare, în pofida anunţurilor făcute de autorităţi, cum că „sunt suficiente rezerve de sânge”. I-am ignorat şi bine am făcut. Ulterior acestei declaraţii, tot autorităţile ne solicitau să mergem să mai donăm, că „e nevoie”. Am înţeles că nu poţi avea încredere în cuvântul unor autorităţi care mereu declară că „iarna ne-a luat prin surprindere”. Şi bine am făcut.
Zeci de oameni şi-au pierdut viaţa şi alţi zeci sunt pe muchia ascuţită dintre viaţă şi moarte. Nu se ştie dacă vor supravieţui. Sute de oameni sunt traumatizaţi şi mii, zeci de mii vom rămâne marcaţi de această zi neagră din vieţile noastre. Imaginile terifiante ale celor ce au pierit în Colectiv în acea noapte mi-au rămas întipărite pe retină şi în suflet. Durerea, disperarea celor răniţi, strigătele, frica, toate acestea nu se pot uita.
Am învăţat că viaţă noastră e firavă, poate fi curmată oricând, oricum, când ne aşteptăm mai puţin. Am învăţat că orice moment contează. Peste tot s-a plâns moartea celor din Colectiv, peste tot ne-am rugat pentru sănătatea supravieţuitorilor, pentru cea a salvatorilor şi cea a părinţilor, iubiţilor, fraţilor rămaşi în viaţă şi cu goluri în suflete. A fost un weekend negru.
Mă uit la generaţia noastră, a „degeneraţilor”, cum nu o dată am fost numiţi. Deşi suntem majori, deşi suntem oameni în toată firea, nu ne considerăm încă maturi în deplinătatea cuvântului. De ce? Pentru că la 30 de ani încă locuim cu părinţii. Pentru că absolvim facultăţi, masterate, doctorate şi lucrăm în baruri sau în firme ocupând posturi plătite mizer. Pentru că ne prostituăm intelectual. Pentru că nu mai avem timp să ne construim o familie. Pentru că nu ne putem întreţine singuri. Pentru că ne e teamă să aducem pe lume un copil pe care să îl creştem în mizerie, în lipsuri. Pentru că nu ni se dă şansa să gândim, să ne dezvoltăm. Pentru că am crescut într-un sistem bolnav.
Tragedia aceasta ne-a făcut să fim mai uniţi că niciodată, să luăm cuvântul şi să acţionăm. Să nu mai cerem voie. Să facem aşa cum simţim. Şi nu vom uita. Şi nu o să mai tăcem. Facem. Pentru că ne pasă. Ne pasă de oameni. Ne pasă de noi şi de generaţiile viitoare. Nu o să ieşim în stradă să lătrăm. Ne-am săturat să lătrăm. Ne vom face propriile legi, unde morala şi coloana vertebrală vor fi pilonii primordiali ai societăţii noastre. Propriile legi, în care voi, hoţii corupţi, nu aveţi loc. Vom construi o societate etică, morală, sigură şi sănătoasă. Voi, cei care aţi furat ţara asta, ne-aţi furat pe noi, veţi sfârşi prin a va autoexclude din societatea pe care o vom construi. Pentru că vrem să ne mândrim că suntem români, pentru că vrem să schimbăm ceva în bine pentru generaţiile viitoare. Nu vom uita totul într-o săptămână, aşa cum speraţi. Suntem tineri, puternici, deştepţi, iar voi, bolnavi de inimă, cu sufletul putred şi colesterolul mărit. Voi veţi pleca. Noi vom rămâne şi vom reface ceea ce voi aţi furat şi aţi năruit.
Avem nevoie de spitale, avem nevoie de medici. Avem nevoie de sistem sanitar. Pregătim medici extraordinari pentru export. Îi facem să plece. Nu pentru că nu suntem în stare să îi păstrăm în ţară, ci pentru că unii şi-au băgat mâinile până la coate în buzunarele statului. Nimeni nu pleacă de prea mult bine. Vrem să schimbăm acest sistem bolnav, de furt, de şpagă, de mojicie.
Pentru că e România noastră. Pentru că suntem români.
Guestpost by Maria Negru
Citiţi şi
România eternă și deloc fascinantă. Cum se încheie războiul proștilor cu lumea
Atenție la clișeele „corecte politic” care manipulează votul!
După Iohannis. Țara nenorocită prin metoda „Neamțul”
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.