Nobelul să meargă la Malala!

9 October 2013

Vineri, 11 octombrie, se va anunţa câştigătorul premiului Nobel pentru Pace. Iar printre nominalizaţi, chiar pe lista scurtă (dintr-un număr record de candidați – 259!),  este şi Malala Yousafzai, din Mingora, Pakistan, curajoasa adolescentă care a emoţionat o lume întreagă cu mesajul ei „Am dreptul la educaţie!“, după ce a fost împușcată în cap de talibani pentru a o face să tacă.

Dar Malala nu a tăcut! Și a devenit vocea sigură și convingătoare care a rostit adevărul despre viața milioanelor de femei din lumea islamică. Ar ajunge cea mai tânără persoană care a primit vreodată acest prestigios premiu, deși sunt chiar prea multe cauze importante și luptători mai vechi aflați în slujba lor, însă Malala este cea care ar merita cu prisosință premiul.

Șansele ar fi de partea ei, dacă socotim că Premiul Nobel este folosit deseori de către Comitetul Norvegian pentru desemnarea câștigătorilor în scopul de a provoca discuții și, implicit, de a atrage atenția mapamondului asupra unui punct nevralgic. Fiindcă numai astfel pot fi înțelese mai bine cauzele și poate fi adusă pacea acolo unde ea este constant împiedicată să se înstăpânească. Ca să nu mai spunem că acest premiu, în special, a reprezentat dintotdeauna reflecția scandinavă despre lume, iar jurații l-au folosit ca vehicul pentru a-și exporta ideile. Or, una dintre acestea este că femeile sunt cele care, dacă se mobilizează în număr cât mai mare, pot aduce pacea pe această explozivă planetă.

Principalul contracandidat al Malalei este doctorul congolez Denis Mukwege, care a tratat mii de femei violate și torturate în timpul războiului civil. Știu că e greu de cântărit nenorocirile, dar ceea ce li se întâmplă femeilor pakistaneze, și nu numai, pe timp de așa-zisă pace, ni se pare chiar mai îngrozitor.



Citiţi şi

“Femeia pe care trebuie să o știm” – trimite-ne povestea ei

“Îl vedeți pe ăla micu’, cu tricou galben? Ei, bine, ne-a făcut vaccinul!”

O femeie pusă în centrul Istoriei – Radioactive

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

  1. psi / 10 October 2013 12:00

    cutremurătoare poveste. asta în condiţiile în care noi ne confruntăm cu abandon şcolar…

    Reply
  2. Dr.Corina Santmire / 10 October 2013 1:13

    Go Malala! Exemplu tuturor.

    Reply

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro