Undeva, în curtea Bisericii Fortificate din Hoghilag, judeţul Sibiu, se aude o muzică ambientală, e foarte cald, deși mai e puțin până se face seară. În zonă sunt deja parcate foarte multe mașini, semn că nu sunt puțini cei interesați de această ciudată, tentantă „Noapte a tuberozelor”. Încă nu e foarte multă mișcare, dar în mai puțin de jumătate de oră totul devine furnicar. La poarta bisericii, câteva domnișoare îi întâmpină pe turiști cu bucățele de brânză, producție locală, și vin de zmeură, tot o specialitate a locului.
În curtea bisericii sunt amplasate standurile cu produse tipice zonei: miere în cele mai diverse combinații și arome, vin de câteva soiuri, produse lactate, legume, porumb fiert, bulz, plăcinte. Lângă turn, scena pe care urmează să evolueze câțiva artiști locali, dar și invitați speciali din alte colțuri ale lumii. Când manifestarea începe oficial, curtea bisericii e arhiplină. Câteva cuvinte din partea organizatorilor, o scurtă istorie a tuberozei și a cultivării ei în această zonă, câteva amănunte despre punctele înscrise în program și… let’s party! Cel mai atractiv punct din program, cel mai solicitat și mai interesant a fost turul ghidat al câtorva plantații de tuberoze. Sătenii, gospodari, i-au întâmpinat pe toți cu drag, cu răbdare, cu informații despre flori, dar nu numai. Pentru că se lasă seara, parfumul tuberozelor îi cuprinde pe toți. Unii, veniți de peste mări și țări, își exprimă uimirea de a nu fi văzut nicăieri, pe drumurile europene străbătute, asemenea plantații. Cu atât mai mare mândria celor de aici, așadar.
Înghesuială și la standul Fetei care gătește cu flori. Nu știu câți dintre spectatori ar îndrăzni să guste, să gătească așa ceva acasă. Cert este că demonstrațiile au stârnit interesul. Și asta e bine! Lângă zidul îmbătrânit al bisericii, câteva doamne vând tuberoze. Gălețile se golesc una după alta, dar sunt umplute din nou, rapid. Fiecare doamnă, turistă sau nu, are în mâini măcar un fir de tuberoză, dacă nu mai multe, după mărinimia și… buzunarul domnilor ce le zâmbesc, ștrengărește, alături. Mulți dintre ei s-au înscris la cele câteva ateliere creative: Atelierul de scriere creativă – „Omul care iubește tuberozele”; Atelierul de sunete, cu instrumente din lemn și metal, adunate din toate colțurile lumii de Adela Vîrgolici, fondatoarea Atelierului de Miracole; Atelierul creativ de gătit cu flori, despre care am amintit deja.
Seara continuă cu un recital al cântăreței de origine americană, Rachel Ries, care a venit în fața publicului eterogen cu suave acorduri de chitară. Întreaga manifestare a fost încheiată în ritmurile vesele și antrenante ale Fanfarei Blasskapelle Neppendorf (Turnișor, judeţul Sibiu), continuatoarea tradițiilor etnice germane, pe care le promovează și le menține vii în cadrul comunității sibiene.
Și, ca totul să semene, cu adevărat, a poveste, undeva, departe, privește la toate astea Craiul Nou. Sau, poate, și-ar dori un fir de tuberoză, să-i amintească de pasionalele iubiri din miturile lumii ce-l au drept subiect principal…
Și tu poți fi reporter de la fața locului, dacă participi la un eveniment fain. 🙂 Trimite-ne textul și pozele pe adresa office@catchy.ro. Mulțumim.
Citiţi şi
Au trecut de atunci o mie de nopți fără de poveste
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.