Este fascinant cum ne judecă oamenii după felul în care arătăm.
Astăzi am trecut strada print-un loc nepermis, îmbrăcată de sală, nemachiată. Am primit un avertisment și în timp de așteptam fără un cuvânt, chiar zâmbind, am fost și apostrofată de un băiat, colegul domnului care îmi scria avertismentul, nu mult mai mare decât copiii mei probabil, cu fraza: “ai trecut ca nesimțita cu poliția de față“.
Mi-a adus aminte de medicul de acum două săptămâni de la urgență care m-a tratat mizerabil, doar pentru că înțelesese că sunt verișoara fără bani a unei colege a lui.
Am plecat neamendată, din fericire, de la locul contravenției, m-am urcat în mașină și trei stopuri mai târziu, la semafor, am citit pe buzele șoferului din dreapta mea, care se uita la mine “curvelor, de unde aveți bani de mașini de-astea?“.
M-am tot gândit ce se întâmplă cu oamenii. De unde atâta furie? Ce se întâmplă cu bărbații din categoria ăstora? Cum ajung să trateze așa femeile?
Niciodată nu am pățit așa ceva când eram îmbrăcată elegant, niciodată.
Mi se pare incredibil de tristă incapacitatea de a trata pe cineva frumos independent de orice altceva. De bani, statut, imagine. Orice om, bărbat ori femeie, merită tratat cu blândețe și respect.
Mereu spun: ne desparte șansa pe care unii o primim și alții nu, atât și nimic mai mult. Ca atare, merităm la fel de mult indiferent cum arătăm, cât câștigăm, ce educație avem.
Curaj, și tu poți scrie pe Catchy!
Trimite-ne un text încă nepublicat, în format .doc, cu diacritice, pe office@catchy.ro.
Și patru comentarii relevante
“Mi-ai adus aminte de un experiment, cred că la tv l-am văzut. Au îmbrăcat o fetiță de 6-7 ani în haine scumpe, chic, pieptănată frumos. Și au trimis-o la mese să ceară prăjitură identică cu ce consumau clienții. Și oamenii au bibilit-o, îndopat-o, mângâiat-o etc. Au îmbrăcat-o apoi în zdrențe, au ciufulit-o și au trimis-o să facă același lucru. Au trebuit să întrerupă filmarea ascunsă pentru că fetița s-a speriat de cum o insultau clienții cofetăriei. Aia e. Mai mult nu s-a putut. (Alina Nedelea)
“Acum ceva zeci de ani a fost realizat un studiu foarte interesant în SUA. Un bărbat a traversat pe roșu trecerea de pietoni, într-o zi îmbrăcat în costum, în altă zi în trening. De 3,4 ori mai mulți oameni l-au urmat când era îmbrăcat în costum.
Apoi mai e vorba și de prima impresie. Unii spun că s-ar produce în vreo 6 secunde. Sunt multe studii și informații care să susțină importanța vestimentației / aspectului / imaginii în formarea percepției. Așa a fost întotdeauna, așa va fi întotdeauna. Nu știu exact de ce avem noi, ca societate, altă impresie.” (Radu Turcescu)
“M-au dat afară dintr-o instituție publică fiind îmbrăcată în blugi, tricou și teniși. La aceeași instituție, a doua zi, tot eu, dar cu tocuri, pălărie, plic și mănuși, mi-a fost deschisă ușa politicos. Nici nu m-au legitimat. Discriminare. (Simona Mitrea)
“Însă noi, ca oameni, așa funcționăm, analizăm după aparențe și e normal și natural să fie așa. Acum, că zici că asta se întâmplă femeilor, habar nu ai ce pățim noi 🙂, cât sunt bărbații judecați și de femei și de bărbați! :))) Dar și judecata asta poate fi un feedback foarte bun de creștere. Depinde cum o luăm 🙂. Un pas și mai departe să analizezi că inclusiv noi pe noi ne judecăm în funcție de cum ne îmbrăcăm și avem un vibe/comportament diferit când suntem în trening sau când suntem la costum și dacă noi cu noi facem asta … ce să zicem de alții?” (Laurențiu Dorobanțu)
Citiţi şi
Dragostea doare. Nu, cea interzisă doare
Oamenii vor să fie fericiţi, dar…
De ce și-ar face cineva implant de păr – convingeri, pe bune!
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.