Nevoia de “dovezi”

10 April 2013

Bine, nu zice nimeni să fii naiv, să iei de bun tot ce ţi se serveşte, totuşi, multe sunt pur şi simplu acolo. Fie că-ţi place să crezi sau nu, ele sunt acolo. Mă iubeşti? Dovedeşte! Vrei să cred aia? Dovedeşte! Chiar aşa a fost? Chiar se poate întâmpla asta? Nu te cred, dovedeşte!

Aş zice că nevoia asta de a ni se arăta concret că ceva e posibil e cea mai grea ghiulea pe care ne-o putem lega de picioare. Devenim refractari la orice ar putea veni nou spre noi, lumea nu înţelege că ceva experimentat într-un fel sau altul de cineva nu e pretabil și propriei noastre fiinţe. Şi dacă îţi dovedeşte că aşa s-a întâmplat sau aşa ar trebui să iasă, de ce eşti sigur că ceva care la altul a funcţionat o să funcţioneze şi la tine, automat? De ce? Doar pentru că şansa a stabilit că omului ăluia trebuie să-i reuşească ceva? Păi cineva-ul ăla a reuşit eventual ca urmare a unui concurs de împrejurări care în momentul ăla a fost favorabil. De unde ideea că asta e pretabil şi altora?

Detaliul ăla numit „liber arbitru” e ca un copil răsfăţat. Poate copilul ăla nu te place. Poate vreo instanţă divină hotărăşte că în momentul în care ceri ceva nu ai nevoie de ceva-ul ăla, poate e un moft. Probabil e ciudată următoarea exemplificare, dar să riscăm totuşi: tragi cu dinţii să-ţi iei o maşină, înveţi şi iei permisul cu brio, eşti fericit? Normal, ai ce-ţi doreşti. La prima ieşire pe şosea îl loveşti pe unu’ mortal… Atunci îţi spui că mai bine nu aveai nici maşină, nici permis. Te întrebi dacă maşina ai vrut-o tu, sau altcineva a hotărât că ăla pe care l-ai omorât trebuia să moară, doar pentru că tu ai crezut că dacă ai maşină şi permis o să fii fericit. Cum e?

Prin puterea exemplificării, nu ne mai luăm maşini? Nu mai iubim o femeie frumoasă, pentru că asta automat ar face pe altcineva nefericit? E dovedit doar, nu? Unul îţi dovedeşte că sare de pe masă de 100 de ori şi nu păţeşte nimic, eşti doar lângă el. Tu sari o singură dată şi-ţi rupi picioarele… La ce ţi-a folosit o dovadă?



Citiţi şi

Pisica neagră-i vinovată!

Suntem extrem de iraționali și ușor manipulabili. De ce se întâmplă aceasta?

Sighişoara

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro