Nebunii de lângă noi

Filimon AlexandruNe place să ne auzim vorbind. Iubim să țipăm unii la alții. Ne plac nebunii care îndrugă vrute şi nevrute. Ne plac oamenii care au certitudini şi răspunsuri la toate întrebările fundamentale. A lor este împărăţia mult râvnită a liniştii sufleteşti! Noi rămânem să suferim pe lângă ei!

România de astăzi este şi produsul acestui tip de comportament patologic care aruncă în derizoriu esenţialul şi distruge substanţa oricărei stări de lucruri care pare a fi mai bine închegată. Nu ne plac lucrurile bine făcute şi nici nu tindem spre perfecţiune. Mediocritatea este prin excelenţă ţinta noastră, deși corul de bocitoare (mulţi români sunt înscrişi!) spune altceva. Ne place confortul, conformarea, confirmarea şi lucrurile de faţadă. Românul nu vrea să-şi facă curat în propria casă, el vrea doar să văruiască pe unde are dispoziţie. De aici şi problemele: viaţă de faţadă, vecini de faţadă şi, cel mai important, politicieni de faţadă.

Nebunii de lângă noi! România a ajuns o mare baltă de păreri

Cel mai deranjant lucru în acest tablou mi se pare enciclopedismul nostru de tip tabloid. Parcă toată România a ajuns un spaţiu de coabitare a analiştilor, comentatorilor, experţilor de tot felul. Experimentul Brexit din Marea Britanie, pus în ramă de cohortele de părerişti din România, reflectă mai mult problemele noastre, ca popor, decât capacitatea de a înţelege anumite contexte şi evoluţii regionale şi de a găsi posibilităţi de cuantificare politică la nivelul Uniunii Europene. Suntem parcă condamnaţi să nu depăşim mental graniţele noastre. Suferim şi sărbătorim un sindrom numit România. De ce fac unii acest lucru nu ştiu, dar este interesant de urmărit. E un fel de Love and Hate. Britanicii au un Remain versus Leave, iar noi un fel de Hate and Love!

Din rațiuni politice, David Cameron a dorit, ca orice politician care se respectă, să profite electoral de sentimentul anti-european ce s-a înşurubat în rândul poporului. Până aici, nimic de reproşat! Problema este că s-a trezit cu o pisică moartă în faţă şi este chiar pisica sa! Acum începe beleaua. Ghinion!

brexit

Spectacol, bineînţeles, fără umor britanic!

Să privim cu luciditate ceea ce ştim. David Cameron a anunţat acest referendum la începutul anului 2013, având ca termen limită sfârşitul anului 2017. Decizia a fost una inspirată, dacă privim strict cinic din perspectiva alegerilor parlamentare din Marea Britanie, deoarece Partidul Conservator a câştigat o nouă majoritate. Ulterior alegerilor din 2015, în interiorul conservatorilor a apărut o falie tot mai mare între cei care optau pentru Remain versus Leave. Acum am ajuns la un dezastru! Avem o pisică moartă şi politicienii britanici nu ştiu ce să facă cu ea. Să o arunci la vecini este cam greu, iar să o îngropi nu prea se poate.

Despre viitorul acestui episod al Angliei, în acest moment, nu putem cunoaşte liniile directoare. Suntem într-o atmosferă plină de incertitudine, cu toate că electoratul şi-a exprimat opţiunea prin referendum. Vor urma negocieri, amânări şi tergiversări. Sunt curios ce vor spune păreriştii când vom afla cu toţii deznodământul peste ceva timp. Cum se vor înghesui ei la televizor să ne spună de ce nu a fost aşa cum anunţau ei profetic cu „n” timp în urmă. Ce mai spectacol o să fie, bineînţeles, fără umor britanic!

Și tu poți scrie pe Catchy! 🙂  Trimite-ne textul pe office@catchy.ro.



Citiţi şi

Eseu despre trezire

Poruncile lui Iosif Brodski

De ce e România la fel

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro