Anul 2016 este un an surprinzător, inclusiv din perspectiva Premiilor Nobel şi asta pentru că Premiul pentru Literatură i-a revenit artistului Bob Dylan (Robert Allen Zimmerman), o decizie care a stârnit controverse pe întreg mapamondul. Deşi numele său se vehicula de ceva timp la casele de pariuri, totuşi faptul că a câştigat a fost o surpriză. Astfel, Dylan devine primul interpret şi compozitor care a câştigat un Premiu Nobel în cei peste 100 de ani de decernare a prestigioaselor distincţii.
Bob Dylan a primit de-a lungul carierei 11 premii Grammy, un Oscar și un Glob de Aur, dar şi „Medalia Libertății” primită în 2012 de la președintele Barack Obama. Este un artist emblematic, a scris şi a cântat despre condiţia socială a omului, despre religie, politică şi dragoste, publicându-şi poeziile sub titlul Versuri. Este şi pictor, actor, dar şi scenarist, însă este considerat mai degrabă muzician. Cu toate acestea, din numele mari ale literaturii contemporane, alegerea lui Dylan pare… forţată. A fost interpretată inclusiv ca un răspuns ironic al Comitetului Nobel la criticile primite în ultimii ani cum că ar avea o orientare „antiamericană”, deoarece Premiul Nobel pentru Literatură nu mai plecase peste ocean de 23 de ani.
Secretarul permanent al Academiei suedeze, Sara Danius, citată de The Guardian, a motivat astfel alegerea lui Dylan (pretinzând că ar fi fost ales în unanimitate de către Comitetul Nobel, deşi anunţarea lui s-a făcut cu o săptămână mai târziu, se pare tocmai din cauza disensiunilor dintre membrii Comitetului): „Dacă te uiți în urmă, îi descoperi pe Homer și Sappho. Au scris texte poetice menite să fie ascultate, interpretate, adesea acompaniate de instrumente, și asta e valabil și pentru Bob Dylan. Încă citim Homer și Sappho și ne plac. E valabil și pentru Bob Dylan – și el poate fi citit și trebuie să fie citit. Este un mare poet, în marea tradiție engleză”.
Printre favoriţi se aflau nume precum poetul sirian Adonis (pseudonimul lui ‘AliAhmad Sa’id), scriitorul kenian Ngugi Wa Thiong’o, britanicul Salman Rushdie, japonezul Haruki Murakami, dramaturgul norvegian Jon Fosse, scriitorul albanian Ismail Kadare, americanii Don DeLillo, Joyce Carol Oates şi Philip Roth, dar şi Milan Kundera, scriitor şi eseist francez de origine cehă.
Reacţii
„Numele lui Dylan a fost adesea citat în ultimii ani, însă întotdeauna acest lucru a fost luat ca o farsă. Să-i acorzi Premiul Nobel pentru literatură e dureros. Îmi place Dylan, dar nu are o operă. Cred că Academia Suedeză s-a făcut de râs. Este dispreţuitor faţă de scriitori”, comentează unul dintre membrii Academiei Goncourt, Pierre Assouline.
Alegerea lui Bob Dylan a fost făcută de „hippie bătrâni bolborosind cu prostate fetide” spune şi scriitorului scoţian Irvine Welsh, într-o postare pe Twitter.
Dar nu toată lumea gândeşte la fel.
Însuşi Barack Obama a lăudat într-un mesaj (tot pe Twitter) alegerea Comitetului Nobel: „Felicitări unuia dintre poeţii mei preferaţi, Bob Dylan, pentru un Nobel bine meritat”. Iar scriitorul britanic Salman Rushdie, în spirit fair-play, a scris la rândul său: „De la Orfeu la Faiz, cântecul şi poezia au fost întotdeauna strâns legate. Dylan este moştenitorul genial al tradiţiei barzilor”.
„Puriştii şi alţi plângăcioşi vor denunţa, cu siguranţă, sacrilegiul, pervertirea spiritului Nobel, însă eu sunt încântat (…)”, a mai pus paie pe foc şi scriitorul Alain Mabanckou.
Alt scriitor, romancierul Philip Margotin – de înţeles, având în vedere că este coautor al unui volum dedicat lui Bob Dylan – s-a arătat şi el încântat de alegere, numinâdu-l pe Dylan „marele poet în viaţă al Americii secolului XX”.
Anul acesta, Academia suedeză a înregistrat 220 de propuneri pentru acest premiu pentru care Alfred Nobel a dorit să fie decernat cui a realizat „cea mai remarcabilă lucrare, îndreptată spre un scop nobil”, care „prin formă și stil, dau dovadă de valoare literară”.
Faptul că Dylan a intrat definitiv în istoria valorilor umanităţii a avut ecouri şi la noi. „Am înțeles că a scris Manolescu nush ce despre Nobelul lui Bob Dylan și dintr-odată e mare semn de deschidere la minte să ți se pară respectivul Nobel o idee bună. Eu rămân o babă și continui să cred că nu e. Nu cât timp trăiesc Philip Roth, Salman Rusdie și încă vreo câteva mâini. Pen că, vedeți voi, în capul meu, acest premiu răsplătește puterea literaturii, a cuvântului scris, de a alina durerile lumii (și da, și Sully Prudhomme făcea asta, la vremea lui), de a lupta cu dictaturile sau cu rănile inimii, de a celebra libertatea, iubirea, inteligența, suferința, eroismul, neputința și înfrângerea. Iar dacă opera lui Bob Dylan face toate astea, o face prin MUZICĂ, dându-i cuvântului o rostire de un anume fel și un canal prin care devine altceva. Indiferent dacă a fost publicată sau nu, poezia lui a fost, înainte de a fi poezie, muzică. Și dacă literatura are nevoie de cârje, de suporturi, de alte medii pentru a-și îndeplini misiunea, ori de celebritatea autorului dobândită în alte arte, de altceva decât de ea însăși înscrisă pe o foaie de hârtie sau citită pentru ea însăși, ei bine, mă tem că pentru comitetul Nobel literatura a cam decedat. Dar na, eu sunt o babă, nu-s în trend cu open-mințile facebookului.” Iulia Popovici, Observator Cultural
„Mi-am șters prima postare, făcută la mare surpriză. Poate-o s-o șterg și pe-asta, că nu mi-am revenit din șoc și încă vorbesc aiurea… Nu cred că Dylan avea nevoie de premiul ăsta; până la urmă, totuși, de ce nu? Nimeni nu contestă că e un mare poet și un geniu muzical (eu l-am și tradus, uite coperta!) Dar mi-e atat de milă de scriitorii adevărați, Adonis, Ngugi, DeLillo și alți 2-3 care aproape că aveau premiul în buzunar! Cum naiba s-or simți acum? Și-mi pare atât de rău pentru marii scriitori care îmbătrânesc la coadă, maeștrii și favoriții mei: Pynchon, Lobo Antunes, Amos Oz, John Ashbery, Vila-Matas… Ne-a făcut-o comitetul Nobel de data asta!”, a scris şi Cărtărescu pe facebook.
În lumina acestei decizii, există voci care susţin că ar trebui înfiinţat un premiu Nobel separat pentru muzică.
Pe 10 decembrie va avea loc Gala de decernare a premiilor Nobel, fiecare în valoare de 930.000 de dolari.
Citiţi şi
A murit scriitorul albanez Ismail Kadare
Timothée Chalamet va fi Bob Dylan
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.