Azi creştinii ortodocşi şi greco-catolici sărbătoresc Nașterea Maicii Domnului (sau Sfânta Maria Mică). Este prima mare sărbătoare din anul bisericesc. A fost fixată în a opta zi din anul bisericesc, pentru că cifra opt simbolizează ziua veşniciei, viaţa fără de sfârşit. În tradiţia populară este cunoscută ca o zi în care sunt ascultate rugăciunile femeilor care vor să aibă copii, dar şi a celor însărcinate, pe care Maica Domnului le va ajuta să aibă o naştere uşoară. De asemenea, cei care vor să se căsătorească se pot ruga în această zi Maicii Domnului să-şi găsească perechea potrivită.
Numele de Maria îşi are rădăcinile în limba ebraică, unde Miriam înseamnă Doamnă, împărăteasă, cea aleasă, cea frumoasă.
Deşi în Sfânta Scriptură nu este menţionat acest eveniment, în scrierile apocrife se găsesc diferite amănunte despre originea şi copilăria Fecioarei Maria. Părinţii acesteia, Ioachim şi Ana erau batjocoriţi de oameni că nu aveau urmaşi. Totuşi, ei au continuat să se roage şi să spere, ducând aceeaşi viaţă virtuoasă. După al cincizecilea an de căsătorie, îngerul Gavriil s-a arătat fiecăruia, vestindu-le că Dumnezeu le-a ascultat rugăciune şi că îi va binecuvânta cu un prunc ce se va umple de Duh Sfânt încă din pântecele mamei sale şi că va fi un vas ales lui Dumnezeu.
Tradiţii şi obiceiuri de Sfânta Maria Mică
Naşterea Maicii Domnului marchează hotarul astronomic dintre vară şi toamnă, dar şi începutul unor activităţi specifice, precum culegerea unor plante şi fructe tămăduitoare, bătutul nucilor, culesul viilor, semănatul grâului, orzului şi secarei de toamnă.
În această zi, credincioşii ţin candelele aprinse în dreptul icoanei Fecioarei Maria şi împart din fructele toamnei pentru morţi. Ca la orice mare praznic, în această zi nu se fac treburi gospodăreşti, nu se spală rufe, nu se face curăţenie în casă, ca să nu atragă răul asupra lor. O altă superstiţie românească spune că nu e bine să mănânci în această zi mâncare gătită la foc, dar nici să aprinzi focul în casă.
Ziua de dinaintea sărbătorii şi ziua de după aduc ghinion celor care lucrează – bărbaţii se vor lovi, iar femeilor li se va arde mâncarea. În unele zone există chiar superstiţia conform căreia dacă găteşti înainte sau după Sfânta Maria Mică, ţi se varsă oala cu mâncare şi îi arde pe copii.
Plantele medicinale îşi pierd puterea tămăduitoare dacă sunt culese după Sfânta Maria Mică, iar păsările călătoare îşi iau zborul către ţinuturi mai calde şi insectele se ascund în pământ. Se spune în popor că, începând cu această zi, nu se mai poartă pălărie, fiindcă se strică vremea. „O trecut Sântămăria, leapădă şi pălăria”.
Maramureşenii cred că toamna va fi urâtă şi cu precipitaţii dacă plouă pe 8 septembrie. Iar dacă înfloresc merii şi perii, înseamnă că toamna va fi plăcută, iar recoltele se vor culege uşor. Semnele din această zi îi ajută pe oameni să facă prognoze despre următorul an agricol.
Potrivit tradiţiei, în ziua de Sfânta Maria Mică se fac pelerinaje la mănăstiri şi se duc la biserică fructe, pâine şi lumânări, pentru a fi sfinţite. Credincioşii merg de dimineaţă la biserică, pentru a asculta slujba şi pentru a se închina la icoana Maicii Domnului.
Sfintei Fecioare Maria, Născătoarea de Dumnezeu îi sunt închinate patru mari sărbători de-a lungul anului: Naşterea Maicii Domnului (8 septembrie), Intrarea în biserică (21 noiembrie), Buna Vestire (25 martie) şi Adormirea Maicii Domnului (15 august).
Rugăciune de mulţumire către Maica Domnului
„Preasfântă Fecioară, Preacurată Maică Născătoare de Dumnezeu, Îţi mulţumesc că ne eşti şi nouă Mamă Bună, Iubitoare şi Grabnic Ajutătoare! Îţi mulţumesc pentru toate icoanele Tale făcătoare de minuni şi pentru tot Harul care se revarsă prin ele! Îţi mulţumesc Măicuţă pentru toate comunicările Tale sfinte, pentru sănătate, pentru ajutor, pentru grija Ta de Mamă Iubitoare faţă de noi toţi! Îţi mulţumesc că nu ne laşi pradă celui rău, ci ne aperi şi ne acoperi sub Sfânt Acoperământul Tău! Iartă-mă, Măicuţă, pentru multele mele păcate şi Te rog ajută-mă să mă pocăiesc pentru toate greşelile mele din această viaţă! Îţi mulţumesc că Te rogi pentru noi şi că duci rugăciunile noastre la Bunul Dumnezeu, ca să ne ajute să trecem din viaţa aceasta la viaţa veşnică! Îţi mulţumesc, Măicuţă, că Te rogi pentru întoarcerea la credinţă a celor din familia mea, dar şi a celor care-L caută pe Dumnezeu şi încă nu L-au găsit! Îţi mulţumesc, Măicuţă, pentru grija Ta de Mamă, pentru iubirea Ta sfântă şi pentru tot ajutorul Tău! Şi eu Te iubesc, Te preamăresc şi Îţi mulţumesc pentru toate! Amin!”
Citiţi şi
Oamenii vor să fie fericiţi, dar…
Ce fac eu de mult nu se mai numește curaj, ci nebunie
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.