Naomi Watts: după menopauză vine cea mai bună jumătate a vieții noastre

6 August 2023

Actrița Naomi Watts (55 pe 28 septembrie) e în linia întâi în conversația tot mai largă despre menopauză, deși activează într-o industrie notorie pentru sexismul ei.

„Cariera mea nu a început cu adevărat până la 30 de ani, odată cu Mulholland Drive. Atunci am auzit “cariera ta se va termina pe la 40 de ani”. Nu avea niciun sens pentru mine. Cineva mi-a spus: „Ei bine, este atunci când niciun bărbat nu va mai vrea să facă sex cu tine.” (Americanii au un singur cuvânt, ofensator, pentru asta. Poate vă amintiți de spectacolul de televiziune “Last Fuckable Day” din 2015, care e fix despre acest prag de expirare ca femeie atractivă sexual la Hollywood…)

FOTO: JOSEFINA SANTOS – Naomi Watts într-un pictorial pentru revista In Style. 

De ce este Naomi Watts o voce pentru destigmatizarea menopauzei

Watts a intrat în perimenopauză (starea de tranziție către menopauză) timpurie la 36 de ani și a luptat în tăcere, rușinată, cu pielea uscată, mâncărimea și cu alte consecințe între care scăderea fertilității. După ce a cheltuit mii de dolari încercând toate remediile posibile pentru a-și crește fertilitatea, a rămas însărcinată fără fertilizare in vitro și are doi copii, Sasha și Kai, 16 și 14 ani. Dar după ultima naștere simptomele de perimenopauză s-au intensificat. Nimeni nu avea urechi deschise ori empatie legat de acest subiect. Din nou secret, teamă, rușine. Întâi a vrut să scrie un manual amuzant și sexi despre cum treci prin menopauză pentru a aduce menopauza în discuție publică, dar a ales altă cale: în octombrie 2022, și-a lansat propria linie completă de produse (de la scalp la vag(in)) ce se adresează acestui îndelung neglijat segment demografic. Stripes este un brand de frumusețe menit să amelioreze simptomele în perimenopauză și menopauză și să combată stigmatizarea acestora. Este un brand de confort pentru femeile care călătoresc prin aceasta etapă a vieții lor care combate cele mai nesuferite neajunsuri, comune tuturor femeilor: pielea deshidratată și uscăciunea vaginală.

„Am inclus produse pentru păr și corp și apoi produsele vaginale pentru că și aceasta este o zonă care are de suferit. În menopauză, libidoul scade puțin, dar asta nu înseamnă că încetăm să ne gândim la sex sau că nu mai dorim să facem sex; dorință mai avem, trebuie doar să te organizezi puțin mai mult și să depui puțin mai mult efort pentru că femeile pot fi descurajate de sex atunci când sexul devine dureros. Dar vestea bună e că, după menopauză, lucrurile sunt iar bune.” (n.red. dacă au fost și înainte :))

Naomi s-a recăsătorit în iunie 2023 tot cu un actor, Billy Crudup, pe care l-a cunoscut la un an după divorțul de tatăl copiilor din 2016. Și, după cum vedeți, e foarte fericită și ocupată. Și oferă din optimismul ei tuturor femeilor care se apropie sau sunt deja la menopauză. „Aceasta este cea mai bună jumătate a vieții noastre și n-ar trebui să ne cerem scuze pentru că revendicăm acest spațiu ca fiind ceva care ne dă speranță, ne inspiră și ne face fericite.

Poate pentru o femeie care nu e actriță la Hollywood, nu există o spaimă atât de mare legată de trecerea timpului, dar simptomele menopauzei sunt aceleași. Și toate femeile au dreptul de a nu mai simți menopauza ca pe un stigmat. E parte din firul vieții, dacă acesta este suficient de lung. Nu e nimic rușinos, nimic de ascuns, nimic de care să ne fie frică. Există remedii pentru că există condiția medicală numită menopauză, care trebuie recunoscută ca atare. Și dacă avem zile insuportabil de proaste, să ne luăm concediu medical fix pentru această problemă și nu pentru altceva de care nu ne jenăm.

La lansarea Stripes. Panoul din spate e plin de evantaie colorate, simbolul celui mai frecvent și deranjant simptom – valurile de căldură cu transpirație abundentă, iar rochia e în dungi, sensul propriu al numelui brandului. Foto: Getty Images

Soluția, ca la orice problemă de sănătate, nu este alta decât să fim informate, să mergem la ginecolog, la psiholog, la orice specialist care ne poate trece mai ușor prin această transformare. Care, atenție!, nu e deloc începutul declinului feminității, dacă știm ce să facem să ne fie bine. 🙂

În sprijinul celor de mai sus, vă las o listă de lecturi obligatorii. 🙂

Perioada asta din viaţa unei femei seamănă foarte bine cu un drum de ţară românesc

Kate Winslet: de ce femeile de 40+ sunt în cea mai sexi și puternică perioadă a vieții lor

Dacă o cunoașteți cumva pe D-na Premenopauză, să-i spuneți, vă rog, că e de pooorc

“Foloseşti vreun contraceptiv?” “Menopauza” “Wow, ce noroc!”

Emma Thompson: “Îi pasă cuiva dacă femeile de vârstă mijlocie au vreo satisfacție sexuală?”

 „Toamna toamnei” sau parabola menopauzei



Citiţi şi

Perimenopauza și depresia

Când zici “s-a terminat coșmarul” și vrei să dai petrecere, începe menopauza

Jurnal de Arizona: Draga mea Menopauză

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro