Într-un interviu acordat recent BBC, fostul supermodel Naomi Campbell a vorbit deschis despre diversitatea din industria modei, despre discriminarea bazată pe culoarea pielii care este încă resimţită în industrie, dar şi despre scandalul Windrush, izbucnit în 2018 în Regatul Unit, şi în urma căruia imigranţii cu origini caraibiene au fost privaţi de anumite drepturi sociale, iar cel puţin 83 de persoane au fost deportate.
Despre diversitate:
“Este extraordinar să vezi această diversitate pe podiumurile de modă, să vezi mai mult de o femeie de culoare sau atâta diversitate adunată simultan pe coperta unei reviste. Este mare lucru! Însă, în realitate, nu ar trebui să fie. Nu ar trebui să fie un trend, oamenii nu ar trebui să simtă că dacă nu folosesc această diversitate, fac ceva greşit. Timpul va spune dacă mesajul acesta a fost înţeles”.
Despre conflictul cu Alexandra Schulman, fost redactor-şef Vogue UK:
“Nu a trebui să spun eu nimic despre Alexandra Schulman. Ea a postat o poză pe Instagram, iar eu nu am făcut altceva decât s-o repostez. Se vede clar din acea imagine că nu există diversitate. Chiar şi un copil poate observa asta.
Doar din cauza faptului că sunt o femeie britanică de culoare şi am repostat imaginea, acest lucru s-a transformat într-un subiect de presă. Schulman a fost destul de dură la adresa noului editor, Edward Enninful, lucru care nu este plăcut. El îmi este ca un frate, l-am susţinut permanent. Nu poţi sta la conducere tot timpul. Cred că nu a fost elegant din partea ei să-l atace”.
Naomi Campbell, alături de bunul ei prieten, Edward Enninful, noul redactor-şef al Vogue UK
Sursa foto: The Guardian
Context: la câteva luni după plecarea de la conducerea Vogue UK, Alexandra Schulman a scris un articol în care îl critica voalat pe succesorul ei, Edward Enninful, că nu abordează aceleaşi principii care diferenţiază, în opinia ei, o revistă de sucess de una de duzină. În replică, Naomi Campbell a publicat pe contul ei de Instagram o imagine cu staff-ul editorial al Vogue UK în 2017, subliniind lipsa de diversitate şi exprimându-şi totodată încrederea că noua conducere editorială va avea o politică mai incluzivă.
Scandalul Windrush:
“Ceea ce ştiu despre acest scandal este faptul că bunicii mei au venit în Marea Britanie să muncească din greu, pentru a-şi putea permite casa visurilor lor în Jamaica. Când am auzit că oamenii sunt trataţi de parcă nu ar aparţine acestui loc am fost foarte supărată. Chiar nu am participat la un eveniment din acest motiv. Am fost invitată, dar nu am vrut să validez ceva cu care nu eram de acord”.
Context: Scandalul Windrush a izbucnit în 2018 şi i-a vizat în special pe cetăţenii britanici sosiţi în Regatul Unit înainte de 1973 în special din fostele colonii caraibiene, generaţie numită Windrush, după numele navei care i-a adus în Europa pe primii migranţi, în 1948: Empire Windrush. Imediat după terminarea celui de-Al Doilea Război Mondial, aceştia au fost aduşi pentru a acoperi deficitul de forţă de muncă din Marea Britanie, iar multe dintre persoane au ajuns în Regat fără acte, însă în baza unui decret. Ulterior, persoanelor sosite până în 1973 în Marea Britanie li s-a promis că vor deveni cetăţeni, cu condiţia să nu părăsească ţara pentru mai mult de doi ani, iar timp de 40 de ani aceştia au continuat să trăiască şi să muncească în ţara europeană fără ca nimeni să le solicite actele necesare. Însă, clauza nu s-a transferat şi în noua legislaţie privitoare la imigraţie, adoptată de guvernul britanic în 2014.
Vezi în continuare interviul acordat BBC de Naomi Campbell:
Dacă răsfoind presa internațională sau națională (de ce nu?), dați peste articole interesante și credeți că le-ar folosi și altora ceea ce vi s-a părut vouă util, vă rugăm semnalați-ni-le. Poate și cu un scurt rezumat, dacă aveți darul de a face sinteze, poate cu o opinie. Trimiteți, fie doar link ul, fie și rezumatul și sau opinia, pe adresa office@catchy.ro. Mai mulți ochi, mai mulți căutători de calitate, nu poate fi decât mai bine. Vă mulțumim.
Citiţi şi
Albă ca zăpada fără cei șapte pitici
A murit Tatjana Patitz, supermodel al anilor ’90
Vogue Paris a împlinit 100 ani
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.