Nadia Boulanger – cea mai influentă profesoară după Socrate

16 September 2021

Pe 16 septembrie 1887 se naște Nadia Boulanger, compozitoare și profesoară franceză (d. 1979), considerată cea mai influentă profesoară după Socrate.

Un muzician cu o cultură enciclopedică, un mentor şi profesor care a influenţat unele dintre cele mai cunoscute nume de pe scena mondială, Nadia Boulanger spunea despre Enescu: „Puterea sa muzicală, cunoştinţele, memoria sa, toate erau atât de extraordinare, încât toţi cei care l-au cunoscut pot fie să-şi dea seama, fie să-ncerce să-şi dea seama. A fost pentru noi toți un exemplu de o integritate inegalabilă.

Nadia Boulanger s-a născut la Paris, într-o familie de muzicieni. A urmat Conservatorul, avându-i ca profesori pe Gabriel Fauré și Charles-Marie Widor. A compus muzică vocală și instrumentală (La ville morte, Les heures claires, Fantaisie variée). A predat la Conservatorul Fontainebleau, pe care l-a condus din 1948 până în 1979. A legat o frumoasă prietenie cu compozitorul Igor Stravinsky.

Din anii 1920 și până aproape de moarte, Nadia Boulanger a avut o lungă listă de elevi de care s-a ocupat: Aaron Copland, Roy Harris, Quincy Jones, John Eliot Gardiner, Elliott Carter, Dinu Lipatti, Igor Markevitch, Virgil Thomson, David Diamond, Daniel Barenboim, Philip Glass sau Ástor Piazzolla. Gershwin a vizitat-o pe Nadia în 1927, cerând lecții de compoziție. Au stat de vorbă o jumătate de oră după care Boulanger i-a spus “nu te pot învăța nimic”. Luând-o ca pe un compliment, Gershwin a repetat povestioara de multe ori.

Poate vă mai amintiți, în Love Story, eroina (Ali MacGraw) urma să plece la Paris să studieze cu Nadia Boulanger, o mare realizare. Dar a renunțat pentru… iubire. 🙂

Nadia a fost prima femeie care a dirijat orchestre ca BBC Symphony, Boston Symphony, Hallé, New York Philharmonic şi a predat la şcoli precum Julliard School, Yehudi Menuhin, Longy School, Royal College of Music şi Royal Academy of Music.

Mai jos, fotografii de-ale Nadiei în diverse ipostaze. Predând, dirijând, înaintea concursului Grand Prix de Rome 1907 alături de concurenții bărbați sau primind omagiile altui mare dirijor, Leonard Bernstein, în februarie 1962, când a devenit prima femeie ce a condus un întreg concert al New York Philharmonic Orchestra.

Dar am găsit și fotografia de mai jos, aparținând colecțiilor speciale ale BCU Iași, în care Nadia Boulanger apare împreună cu Prințul Rainer al III lea de Monaco. Legătura? Din Monaco îi va trimite Nadia această poză Floricăi Musicescu cu următoarea dedicație:

„Pour Florica, avec la profonde affection de Nadia, du 30 sept. 1967 Monaco, … à cette fête du coeur”.

Pentru Florica, cu profundă afecțiune, din partea Nadiei, 30 septembrie 1967, Monaco … la această sărbătoare a sufletului.” (n.red. se face referire la Festivalul Enescu, ediția a IV a)

Nadia, prietenă și mare admiratoare a muzicii lui George Enescu, participase la prima ediție a Festivalului Enescu în 1958, iar anul următor o invită pe profesoara și pianista Florica Musicescu (1887-1968) să țină cursuri de măiestrie la Fontainebleau. Dinu Lipatti i-a fost și ei elev.

Pe cei doi îi lega o prietenie lungă, Nadia era capelmaistru în micul principat și la cerere s-a ocupat cu organizarea muzicii pentru nunta cu Grace Kelly.

(BCUI-CS, ARH233)



Citiţi şi

Dragi părinți

„Profesorul e profesor”, nu e “glugă de coceni”

Infernul

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro