N-o iubeşti dacă n-o baţi ?!?

16 October 2010

mihaela-carlanUn fost coleg de redacţie obişnuia să tachineze femeile când le vedea triste: “ce-ai păţit, dragă, nu te mai iubeşte? nu te mai bate?” De curând am aflat că există totuşi un procent mititel, dar voinicel, de 5% dintre români care cred că bătutul muierii este un semn de… dragoste. Diferenţa care acoperă restul de până la cele 30% dintre româncele măritate sau concubinate, care o “fură” câteodată până au nevoie de medic sau de popă, o fi probabil asigurată de bărbaţi care nu cred nimic, ci doar le bat.

Violenţa fizică şi de limbaj, cea care ruinează uneori pe dinăuntru mai ceva ca prima, pe dinafară, îşi au originea într-o zestre naţională de mituri machiste de grotă. Pentru bătaie sau jignire, românii au explicaţii care crucesc: “Las’că-i bine să-ţi baţi nevasta, ştie ea pentru ce, hă, hă, hă!; “Dacă o caută, eu ce să fac?” ; “Trebuie să ştie cine-i stăpânul.” ; Să plângă atunci când n-oi mai bate-o…”; “Mai dă-le-n colo de… (lista e chiar lungă), că le place!” Asta, da, părere de “cunoscător”! Câtă lipsă de imaginaţie în materie de afrodisiace!

Ei, şi la o aşa gândire, precum apendicele sau măseaua de minte, şi la asemenea fapte de vitejie, n-ar fi normal să li se ia, de la primul antrenament de încălzire, sacul uman de box şi să li se dea… papucii? Dar câte femei pleacă sau rup imediat relaţia ca să nu facă loc abuzului? Şi câte se ataşează traumatic, ajungând, în timp, să-şi ierte şi chiar să-şi scuze torţionarii cu explicaţii nu mai puţin şocante: sunt bolnavi de violenţă, săracii. Mai degrabă de laşitate, aş zice, fiindcă faţă de străinii mai puternici măcar fizic, nu vorbim de alte ierarhii, dânşii dovedesc control şi asupra gesturilor şi asupra vorbelor.

violență

Este adevărat şi că, într-o ţară în care bătaia este considerată ca fiind ruptă din rai, este dificil să găseşti suport imediat şi legiuitori care să facă dreptate. Amintiţi-vă ce greu a fost acceptat de justiţie violul marital şi pedepsirea lui ca oricare altul. Ori cât timp a trecut până au apărut şi în România primele adăposturi pentru femeile şi copiii abuzaţi. Dar mai cu folos ar fi ca cele care aţi trecut o dată prin această umilitoare postură să vă amintiţi o regulă care s-a verificat de prea multe ori ca să mai vreţi s-o verificaţi pe pielea voastră: prima palmă nu va fi niciodată şi ultima! Decât dacă nu mai rămâneţi la discreţia umorilor unor bărbaţi cu istoric mult prea încărcat şi, la rândul lor, victime! Dar până la urmă, nu sunteţi Maica Tereza şi de ce să plângă mama voastră şi nu mama lor?

Iar voi, femeile cărora ceea ce li se întâmplă celor mai puţin norocoase ori puternice vi se pare de neînţeles şi de neconceput, ajutaţi-le când le întâlniţi. Întrebaţi-le cu tact şi căldură de ce sunt tăcute şi triste, de unde au urmele pe care încearcă să le ascundă, ce puteţi face pentru ele? Pentru că aceste femei au nevoie de orice strop de omenie. Nu mai consideraţi că n-aveţi dreptul să interveniţi, pentru că nici bătăuşii n-au dreptul să le bată şi totuşi o fac.

Un gând bun şi pe curând.



Citiţi şi

Sneakers pentru bărbați – Ce este util să știi înainte de a-i cumpăra? Ce branduri merită atenția ta?

Lumea în care trăim

Zavaidoc: iubire și muzică în anul 1923. Un roman insolit, semnat de Doina Ruști

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

  1. Cristina / 19 November 2014 11:40

    Tin musai sa te felicit pentu subiectul ales, prin genul acesta de experienta am trecut si eu ,pustoaica fiind la vremea aceea dar satula de “educatia” tatalui meu mi-am promis mie ca nu voi lasa nici un barbat sa ma “atinga” in viata mea chit ca il iubesc enorm .. si asa am facut:) si ma felicit zilnic pentru alegera mea:)

    Reply
  2. Aura Paraschiv / 19 October 2010 17:19

    Un articol interesant. Felicitari!

    O carte ce merita citita – Nine parts of desire, The hidden world of islamic women, scrisa de Geraldine Brooks – o calatorie in inima unei femei musulmane, care a avut curajul sa ridice valul pentru a arata fata umana a Islamului.

    Reply
  3. Sabina / 17 October 2010 13:28

    Le plangem de mila romancelor abuzate, dar sa nu uitam ca in toata lumea musulmana, ca si in o mare parte din triburile africane, femeia este considerata, in continuare, proprietatea sotului, iar acesta are drepturi depline asupra ei, care pot duce pana la a-i lua viata, fara a raspunde in fata vreunei legi. Acolo da, acolo e o problema culturala, religioasa si, nu in cele din urma, politica grava, care trebuie rezolvata cu ajutorul ONG-urilor specializate pe drepturile omului si cu ajutorul nenumaratelor campanii ale Organizatiei Natiunilor Unite si interventiei diplomatice ale UE si SUA in state in care nu exista legi sau instituii desemnate pentru protejarea drepturilor omului. In Romania, cat timp femeile abuzate vor accepta sa fie abuzate, batausii vor avea sotii, poate chiar si amante. Singura solutie este ca cei obisnuiti sa pocneasca din dragoste sa fie izolati de societate. Tine de personal choice, intr-o tara in care exista cadrul legislativ necesar pentru apararea drepturilor femeilor si copiilor abuzati, si ONG-uri specializate care pot oferi consiliere gratuita. De curaj si de prieteni e nevoie, pentru ca din fericire Romania e o tara in care exista solutii!

    Reply
  4. Constanta Antonov / 16 October 2010 22:36

    Acest articolul ar trebui sa fie tiparit in alte ziare si magazine pentru a se forma un curent de constiinta iar femeile abuzate fizic ori psihic sa respinga vehement soarta lor inumana. Felicitari pentru opozitia exprimata.

    Reply
    • maria kiraly / 17 October 2010 3:38

      Felicitari, pentru alegerea acestui subiect! Procentul mi se pare absolut tragic. Din pacate, Romania chiar este o tara in care “bătaia este considerată ca fiind ruptă din rai”. Asta ne arata ca suntem o tara de lumea a doua spre a treia.

      Reply

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro