“N-ai să mai găsești altul ca mine!”

11 December 2016

Ai divorțat. Că așa ai vrut tu sau că ți-a fost impus. Ți-a luat timp și neuroni să iei decizia sau s-o accepți pe-a celuilalt. Te-ai speriat de ce va urma, de ce va zice lumea. Ce să mai zică lumea, draga mea, că nici divorțul nu mai e ce-a fost odată… Măcar ca frecvență. (În 2015 au divorțat 31.527 de cupluri în România.) Pentru că, altfel, deranjul sufletesc și mintal tot mare a rămas – în 2014, reprezinta 30% din totalitatea patologiilor medicale raportate – iar divorțul e privit ca al doilea motiv de stres major după decesul unei persoane apropiate. Adică, e greu. Dar nu imposibil de surmontat. Că vedem în jur atâtea mame sau ne-mame divorțate care au trecut peste și sunt bine. Din afară, cel puțin, așa par. Nimeni nu știe însă cu adevărat costurile afective pentru a fi iarăși în stare să se bucure de viață. A, ba nu! Cineva știe. Cineva care a trecut pe acolo și s-a gândit cum să minimizeze efectele unui divorț, fie el și unul dorit. Dar mai ales ale celui nedorit. Cineva care știe mai mult decât prietena ta cea mai bună, care nu e mereu mama…

Sentimentul de pierdere, teama de eşec, vinovăţia faţă de copii şi de sine, mai ales după mai mulţi ani de implicare într-o relaţie matrimonială, reprezintă motivele principale ale instalării depresiei postdivorț. Mai mult, frica de nou și lipsa banilor induc anxietate. Aceasta, netratată la timp, evoluează spre depresie, iar femeile sunt mai vizibil marcate decât bărbații”, povestește Gabriela Saulea, inițiatoarea unui proiect intitulat Divorce Journey.

divorce-journey

Cum funcționează această călătorie de după divorț

O persoană divorţată, odată ce devine membră în comunitatea Divorce Journey este preluată şi condusă de o întreagă echipă de specialişti până în punctul în care îşi poate relua, conştientă şi împuternicită, frâiele noii sale vieţi. Membrii comunităţii Divorce Journey pot accesa servicii de psihologie adulți sau copii, coaching, consiliere parenting, activităţi de educaţie sau socializare pentru adulți singuri sau pentru copiii lor, alte acţiuni de redefinire a imaginii personale, a încrederii în sine şi a echilibrului personal. Un program durează în medie între 6 şi 8 luni, dar depinde şi de răspunsul fiecărei persoane la tratament. După ce este depăşită această perioadă dificilă se constată reluarea unui nou curs al vieţii.

Răspunsul la tratament este similar pentru ambele sexe, însă persoanele care depindeau de parteneri până în momentul divorţului se recuperează mai greu decât cele mai independente. La fel se întâmplă şi cu stările de disconfort psihic după divorţ.

Diminuarea interesului sau a plăcerii pentru majoritatea activităţilor sociale, scăderea ponderală semnificativă involuntară sau, din contră, creşterea în greutate, insomnia sau hipersomnia sunt toate manifestări ale disconfortului psihic. Urmate de agitaţie sau lentoare psihomotorie, astenia, sentimentul de inutilitate, vinovăţie excesivă şi autoreproşul, conturează modelul depresiei.

Simptomele accentuate ale depresiei precum diminuarea capacităţii de concentrare, gândurile recurente de moarte şi suicid sau riscul automutilării sunt asociate suferinței şi deteriorării semnificativea contextului social, profesional şi familial al persoanei. În urma unei astfel de depresii, oamenii sunt mai predispuşi la bolile endocrinologice, digestive, cardiace şi autoimune. Atât depresia, cât şi divorţul pot fi ereditare într-o familie, din cauza tiparelor comportamentale moştenite. Este dovedit faptul că femeile însărcinate, care manifestă simptome de depresie, transmit şi copilului aceste tulburări.

Mai este important de ştiut că bărbaţii rezistă mai puţin timp singuri, iar pentru a-şi valida masculinitatea se aruncă repede în noi relaţii. Femeile sunt mai precaute şi mai inhibate din punct de vedere sexual. Pentru ambii, deopotrivă, se recomandă o perioadă de solitudine de minimum 6 luni, pentru înţelegerea divorţului şi debarasării de obiceiurile instalate în căsătorie, dar şi a tiparelor comportamentale care au atras partenerul nepotrivit”, spune Gabriela Saulea. Noi încheiem cu o vorbă de duh, restauratoare de moral: dacă viitorul fost soț îți va spune, plin de el, că nu vei mai găsi un altul asemenea lui, răspunde-i că exact asta îți dorești! 🙂



Citiţi şi

Ziua în care am divorțat de mama

“Sunt într-un proces de dezvoltare personală.” Sună COOL, nu-i așa?

Burnout în dormitor?

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro